Какво научаваме за себе си, когато всичко е на път да се разпадне?

Способен ли е човек да открие себе си, когато по-голямата част от живота му е отминала?

Какво научаваме за себе си, когато всичко е на път да се разпадне?

Историята, разказана в новия роман на Дейвид Никълс "Ние”, не прилича на типичния разказ за любов, в който щастливият край е просто неизбежен.

В България книгата на автора на световния бестселър "Винаги в същия ден”, от който са продадени над 5 милиона екземпляра, се разпространява от издателство "Ера”.

Дъглас Петерсен е семеен мъж над 50-те, който на пръв поглед има всичко, за което един човек на неговата възраст може да мечтае - работа, семейство, добри приятели... Заедно със съпругата си Кони са родители на 17-годишния Алби, на когото предстои да си тръгне от семейния дом, за да учи в колеж.

Самият Дъг смята, че всичко в живота му е перфектно. Преди около 20 години срамежливият и непопулярен в гимназията младеж успява да спечели сърцето на красивата и превлекателна Кони, благодарение на невероятното си чувство за хумор. Следват щастливи години, през които двойката се наслаждава на споделените мигове и съкровени преживявания.

"Беше изключително стилна. Не скъпо или показно облечена, но у нея имаше нещо просто както трябва. Модата на деня поставяше акцент върху "провисналото" и създаваше впечатление, че гостите край масата са хлапаци, навлекли тениските на родителите си. Кони обаче изглеждаше спретната и стилна в стари дрехи (после се научих да ги наричам "винтидж"), прекроени по нейна мярка и прилепнали. Подчертаваха - съжалявам, извинете ме, но наистина няма начин да го кажа заобиколно - извивките й. 

Беше находчива, оригинална, на крачка пред тълпата и същевременно старомодна като героиня от черно-бял филм. За разлика от нея, хвърляйки поглед назад, аз целенасочено създавах впечатление, че не искам да правя впечатление. Гардеробът ми по онова време варираше от бежово до сиво, всички цветове на лишейния свят, и съм почти сигурен, че носех най-обикновени памучни панталони. Както и да е, камуфлажът работеше, понеже жената вдясно не проявяваше абсолютно никакъв интерес към мен."

Но ето че след всички години прекрасен семеен живот, се оказва, че единственият, който продължава да се чувства щастлив в брака, е самият Дъг. Дали, когато разбира суровата истина, вече не е твърде късно?

Малко преди Алби да напусне семейната къща, Кони заявява, че иска развод. Новината се стоварва с гръм и трясък върху нищо неподозиращия Дъг и той задава неведнъж едни и същи въпроси: Каква е причината? Има ли друг мъж? Откога Кони не се чувства щастлива?

Въпреки трудностите, пред които са изправени, двамата решават да се отправят на едно отдавна планирано пътешествие из Европа, с което Кони цели да насърчи интереса на сина си към изкуството.

Дали тази екскурзия ще запали отново романтиката в брака им и двамата съпрузи ще успеят да намерят изход от това, което изглежда неизбежно за Кони, а именно - раздялата? Или пътуването ще се окаже онова, което е необходимо и на двамата, за да осъзнаят, че след всички тези години съвместен живот е по-добре да продължат живота си поотделно?

Способен ли е човек да открие себе си, когато по-голямата част от живота му е вече отминала?

От улиците на Амстердам до прочутите музеи в Париж, от кафенетата във Венеция до плажовете в Барселона, този роман е едно силно емоционално преживяване, в което Дейвид Никълс ни помага, по изключително изящен начин, да научим истината за себе си в ситуация, в която всичко е на път да се разпадне.

Авторът споделя, че вдъхновението му да напише тази книга е било предизвикано по време на пътуването му из Европа, когато "Винаги в същия ден” набира популярност.

"Ние” е едно своеобразно пътешествие, което съчетава в себе си всички наслади и препятствия на дългото и трудно пътуване. Роман за изпитанията на семейния живот, за връзката между логика и емоции, изкуство и наука, родители и деца, възрастни и млади.

"Ние" също така е от книгите финалисти за "Букър" – една от най-престижните награди за литература в света.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay