Модните четива на 2013 година

5 книги за мода, които ще направят дебюта си тази година

Модните четива на 2013 година

Миналата година изненада приятно любителите на тенденции, като им подари няколко интересни четива на тема "Мода". Едно от най-емблематичните беше посветено на Грейс Кодингтън - жената, която стои зад най-запомнящите се фотосесии на списание Vogue.

2013 година идва с още 5 заглавия от необятния моден свят. Кои са те, вижте в следващите редове.

The Little Black Dress ("Малката черна рокля")

Модните четива на 2013 година

Модният журналист от американския Vogue Андре Леон Телли, който се подвизава и като главен редактор на руското издание на Numèro, посвещава книга на вечната женска класика: малката черна рокля. Изглежда четивото ще си заслужава, защото цената му за предварителна поръчка е 50 долара.

How to Read Fashion: A Crash Course in Styles, Designers, and Couture ("Как да четем модата: курс по стилове, дизайнери и висша мода" - бел.ред.)

Модните четива на 2013 година

Фиона Фулкс пише буквално една модна енциклопедия. В нея разказва как са се появили черната рокля и дамските панталони, както и кой е изобретил мини полата. Авторката разкрива "раждането" на още голям брой любими наши дрехи, прави и пълен разбор на модния свят: как е започнала модата, как се е случило развитието ѝ и какво представлява тя днес. Всичко това, подплатено с огромен брой снимки.

Power and Style: A World History of Politics and Dress ("Сила и власт: световна история на политиката и униформите" - бел.ред.)

Модните четива на 2013 година

Френските братя Доминик и Франсоа Голм издават книга, в която изследват ролята на униформите в историята на различните общества. Те разкриват влиянието на одеждите в контекста на властта и тяхната трансформация, в зависимост от вида на властта: монархия, диктатура или демокрация.

Jean Patou: A Fashionable Life ("Жан Пату: Модерен живот")

Модните четива на 2013 година

Жан Пату е дизайнер, творил в началото на XX век във Франция. Днес компанията е заменила модата с "красивата" индустрия и се занимава с производството на парфюми. Дизайнерът формира основите на френската мода, заедно с имена като Коко Шанел, Кристобал Баленсиага, Кристиан Диор и други. Затова биографията му, дело на Емануел Пол, със сигурност ще предизвика интерес у любителите на модното изкуство.

World Tour: Vintage Hotel Labels from the Collection of Gaston-Louis Vuitton ("Околосветско пътешествие: Винтидж етикети от колекцията на Гастон Луи Вютон" - бел.ред.)Модните четива на 2013 година
Франциска Матеоли е знаменита френска пътешественичка, която събира между две корици преживяванията на Гастон - внукът на Луи Вютон. В книгата тя публикува богата колекция винтидж картички, етикети и снимки на именития моден наследник.

Ако тази статия ви харесва и искате да научавате още новини от света на модата и литературата, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 15.02.2013|14:21
Не мога да кажа,че се влияя от модата в книгите
7
Не е посочен 15.02.2013|13:35
Интересни книги само за ценители и тесни специалисти, аз събирам такива с плетива.
6
Не е посочен 15.02.2013|12:33
От всички книги, които са изброени горе, най-мноог ми се иска да притежавам How to Read Fashion!
5
Не е посочен 15.02.2013|12:09
Много ми се иска да ги имам всичките, но се оказва, че не са по джоба ми!
4
Не е посочен 14.02.2013|15:53
Със сигурност интересни четива, но за хора, които се интересуват тясно от тази тема.
3
Не е посочен 14.02.2013|15:30
предстои да ги видим
2
Не е посочен 14.02.2013|15:01
Това са т.нар. четива за модата,не вярвам да не си чувала и това
1
Не е посочен 14.02.2013|14:46
не знаех, че има модни четива
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay