5 неща, които не бихте искали да нанасяте върху кожата си

5 неща, които не бихте искали да нанасяте върху кожата си

Всяка жена иска да има красива кожа. За тази цел трябва да се грижим много добре за нея. Има неща, които са абсолютно забранени: да спите с грима си, да допускате кожата ви да изгаря на слънцето, да нанасяте върху кожата си продукти с химикали. 

За да имате красива кожа, трябва да използвате естествени продукти. И това не важи само за лицето, а и за тялото ви. 

Ще ви споделим 5 вещества, които се съдържат в някои козметични продукти и не бива да ги нанасяте върху кожата си:

1. Парабени

Потърсете метил-, бутил-, етил- и пропилпарабен в списъка на съставките: Тези консерванти се използват за предотвратяване на растежа на бактерии в продуктите, но има доказателства, че те влияят на хормоналните нива в организма ви. Едно проучване посочва намаляване на продължителността на менструалния цикъл при жени с повишени нива на парабени в урината.

2. Сулфати

Натриевият лаурил сулфат (SLS) и натриевият лаурет сулфат (SLES) са повърхностно активни вещества, които често се използват в шампоани и душ гелове, за да се създаде пяна и да се постигне дълбоко почистване. Известно е, че тези вещества извличат влагата и естествените масла от кожата, което може да доведе до сухота, зачервяване и чувствителност.

3. Фталати

Тези химикали се намират в ароматите- те помагат аромата да се задържи по-дълго, а в някои козметични продукти (като лак за нокти и спрей за коса), за да дадат гъвкавост. Те се абсорбират лесно от кожата и имитират естроген в тялото, което нарушава нивата на хормоните и циклите. Изследванията ги свързват с рака на гърдата.

4. Полиетилен гликол

Полиетилен гликол може да функционира като емулгатор или разтворител, което позволява други съставки да проникнат по-добре в кожата. Проблемът? Полиетилен гликолът често се замърсява с етиленов оксид (известен канцероген) и 1,4-диоксан (вероятен канцероген). 

5. Синтетични аромати

На първо място, "парфюм" или "аромат" върху етикета е термин, който се използва за всички съставки, които законно могат да останат неразкрити от производителите. (Често аромата съдържа фталати и алкохоли.) Второ, синтетичният аромат е сенсибилизиращ. Може да причини хронични главоболия, кожни обриви и други. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay