7 мита, свързани с акнето

Които ни пречат да се отървем от него

7 мита, свързани с акнето

Акнето разваля не само външния ни вид, но и настроението ни. Лечението на акнето е свързано с много митове, които ни пречат да преодолеем този проблем и дори понякога влошават нещата. 

Ще ви представим най-широко разпространените митове и ще ви споделим как да защитите кожата си от увреждане и да се отървете от акнето възможно най-бързо. 

1. Видът на храната не засяга разпространението на акне

Има стари изследвания, които твърдят, че няма връзка между начина на хранене и акнето, но съвременната наука доказва точно обратното. 

Захарта стимулира производството на инсулин, а прекомерното количество на инсулин може да причини акне. Избягвайте продукти с висок гликемичен индекс, като бял хляб, сода, шоколад и бира. 

Акнето също може да се появи, заради хормоните, съдържащи се в млякото, което увеличава производството на мазнини. Излишъкът му запушва порите и причинява акне. 

Яжте продукти, които ще ви помогнат да запазите кожата си чиста:

Продуктите с нисък гликемичен индекс, като например пълнозърнест хляб, ядки от кашу, карфиол и краставици, ще помогнат за намаляване на разпространението на акнето.

Цинкът се съдържа в яйца, месо, гъби и морски дарове и може да помогне за възстановяване на кожата.

Витамин А улеснява заздравяването на акнето. Това е причина да включите моркови, зеле и спанак във вашата диета. 

2. Тютюнопушенето улеснява разпространението на акне

Много хора смятат, че тютюнопушенето причинява акне. Несъмнено употребата на тютюн е лош навик, но не предизвиква разпространение на акнето.

Тютюнопушенето влошава регенерацията на кожата, а акнето се лекува по-бавно.

Ако прекратите пушенето, ще видите, че изглеждате по-добре: потокът от кислород към кожата ще се увеличи и процесът на възстановяване ще се забърза. 

3. Декоративната козметика причинява акне

Не всички козметични продукти са лоши за кожата. Използвайте продукти, които са маркирани като некомедогенни, тъй като се произвеждат специално за проблемна кожа. Избягвайте козметични продукти, съдържащи алкохоли и масла. Алкохолите изсушават кожата и предизвикват кожно дразнене, което от своя страна причинява разпространение на акнето. Маслата правят кожата мазна и запушват порите.

Не забравяйте, че козметиката трябва да съдържа:

алое;

retinols;

пептид 10.

Тези компоненти подобряват лечението на акне, тъй като стимулират производството на колаген.

4. Слънчевата светлина помага да се отървем от акнето

UV лъчите стимулират работата на мастните жлези, което води до появата на ново акне. Ето защо е забранено да имате тен, ако имате акне. Използвайте слънцезащитен крем за проблемна кожа - тя ще предпази кожата от слънчеви лъчи и разпространението на акне.

5. Стресът причинява акне

Новите пъпки не са резултат от стрес. Но ако вече имате акне, стреса може да влоши ситуацията: раните и лечението след акне се забавя.

6. Ако измивате лицето си по-често, акнето ще изчезне

Акнето, както и черни точки, се причиняват от запушване на порите с излишък от себум. Ето защо може да измиете лицето си толкова пъти, колкото искате, но акнето няма да изчезне. Пълното измиване на лицето ще доведе до по-нататъшно дразнене: гъбичките и четките за лице пречат на кожата и не я почистват. Това също е причина да не изтривате лицето си с кърпа. 

Съдържащите сулфат (SLS, SLES) сапуни и почистващи препарати изсушават кожата.

7. Пастата за зъби помага да се отървете от акнето

Пастата за зъби съдържа сода за хляб, етерични масла, водороден прекис, ментол и триклозан, които със сигурност могат да изсушат акне, но също така могат да причинят раздразнения и обриви.

По-добре е да се използва лечение за акне, основано на бензоил пероксид, което се разработва за лечение на акне.

Бонус

Всеки знае, че е лошо да се изстискват пъпките. Можете да повредите заразен фоликул и да влошите възпалението. Ако трябва да почистите кожата и да нямате време да посетите салон за красота, можете да използвате конец за зъби и да изстържете всички черни точки. Порите ще бъдат отпуснати. Не забравяйте да лекувате кожата си с антисептик.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay