Бюти съветите на Зори: Перфектен тен за страхотна плажна визия

За необходимите продукти, без които не трябва да отивате на плаж

Бюти съветите на Зори: Перфектен тен за страхотна плажна визия

Лятото вече официално е тук и високите температури не спират да ни го напомнят. А когато има слънчеви дни, значи е време за плаж. За съжаление, слънцето все повече започва да се превръща в наш враг, вследствие на замърсяването на околната среда и увреждането на озоновия слой, който е особено важен за филтрирането на ултравиолетовите лъчи.

Важно е да се знае, че кожата ни не съдържа достатъчно меланин, за да се предпази от изгаряне и поради тази причина продукт номер 1 в списъка с неща, без които не трябва да тръгвате към плажа, е плажното мляко/олио.

Плажното мляко/олио
Никога не се излагайте на слънце за повече от 15 минути, без да сте нанесли лосион или олио със защитен фактор. Препоръчителните часове за здравословно трупане на тен са сутрин между 8-11 ч. и следобед между 16-20 ч. Тогава слънцето е по-слабо.

Ако предпочитате да ходите на плаж през обедните часове и издържате на жега, тогава нанесете плажно мляко 20 минути преди излагане на слънце (необходимо време за абсорбиране от кожата и активиране на защитата), като използвате висок защитен фактор с UVA и UVB защита - 30, 50 или 70. Голяма заблуда е, че колкото по-нисък е факторът, толкова по-бързо се трупа тен. Единственото, което ще си причините, вярвайки на това безумие, е силно изгаряне на кожата в зависимост от това колко светъл е натуралният ви тен. 


Бюти съветите на Зори: Перфектен тен за страхотна плажна визия

Всяко изгаряне се "запомня" от кожата и при натрупване на много такива рискувате сериозно перманентно увреждане като екземи, алергии и рак на кожата. Също така, UV лъчите и свободните радикали са основна причина за преждевременното стареене на кожата.

Един безценен съвет от мен - не излизайте от дома си сутрин, без да сте нанесли дневен крем със защитен фактор (15-20-ти фактор през зимата и задължително 50-ти през лятото). Вече почти всяка марка козметика предлага кремове, дори фон дьо тени, BB кремове и пудри със защита, така че нямате извинение. А и по този начин кожата ви ще бъде сияйна и ще запази за по-дълго младостта и еластичността си.

Вазелин за устни със защитен фактор
Защитаваме лицето си и тялото, но знаете ли, че устните и клепачите са също толкова уязвими? Тe имаt нужда от защита, дори повече от всичко останало. Носете със себе си вазелин за устни със защитен фактор. Нанасяйте го често - веднъж на два часа за пълна защита.

Балсам без отмиване със защитен фактор
В днешно време козметиката се е "досетила" за всичко, дори и за косата по време на плаж. Под слънчевите лъчи и вятъра косъмът се изсушава и става по-крехък при термична обработка. Затова нанасянето на балсам за коса без отмиване със защитен фактор е добра идея - защита и подхранване в едно!

Слънчеви очила с UVA/UVB фактор

Бюти съветите на Зори: Перфектен тен за страхотна плажна визия

Едва ли има някой, който се излага на слънце за дълго без слънчеви очила, но ги споменавам поради много важна причина. Когато купувате слънчеви очила, бъдете сигурни, че те имат UVA и UVB защита, защото не всички очила имат такава, особено евтините, купени от някоя китайска сергия. Носенето на очила без защита е по-вредно от това да не ги слагате въобще.

Шапка с периферия

Бюти съветите на Зори: Перфектен тен за страхотна плажна визия

Шапката също е много важен аксесоар за осигуряването на комфорт под слънцето. Не забравяйте своята, но избягвайте тъмните цветове, които допълнително привличат светлина.

Що се отнася до перфектния тен, още преди да сте отишли на плажа, започнете с хубава ексфолиация на тялото и лицето - направете си домашен ексфолиант от няколко лъжици кокосово масло и кафява захар, добавете малко зехтин (за по-суха кожа) и масажирайте тялото и лицето си за 1-2 минути под душа.

След това можете да преминете към епилацията (най-добре с епилатор или кола маска). Така кожата ви ще бъде гладка за идеален тен. Трик за по-бързо почерняване е да се обръщате на всеки десет минути. Пробвайте и споделете дали е било ефикасно за вас.

Приятен плаж! И до следващия четвъртък.

С любов,
Зори

Бюти съветите на Зори: Перфектен тен за страхотна плажна визияЗа автора: 

Зорница Иванова е гримьор, фотограф и автор на моден блог. 

Може да следите проектите ѝ, както и статиите ѝ за красота, мода и лайфстайл на www.zoriart.com и на фейсбук страницата https://www.facebook.com/Z

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay