Вземането на душ с отворен капак на тоалетната причинява акне?

Вземането на душ с отворен капак на тоалетната причинява акне?
Canva

Поредната странна атема, която привлече вниманието ни в ТикТок бе от Kristina Nguyen, която твърди в скорошен видеоклип, че акнето ѝ на челото е причинено от вземане на душ при отворен капак на тоалетната. Описанието на нейното видео гласи: "Когато се къпете с отворен капак на тоалетната, влагата и водните капчици от душа карат микробите да се носят наоколо, попадайки върху места, включително вашата четка за зъби, кожа и оже да причини акне." Видеото бързо стана вирусно и към този момент има над 1,3 милиона харесвания.

Коментарите във видеото варират от хора, които казват, че твърденията са напълно неверни, до други, които потвърждават, че тя е права - някои дори казват, че ходенето до тоалетната с пусната коса причинява акне.

POPSUGAR представиха гледната точка със Сунил Чулукури, MD, сертифициран дерматолог и директор на козметичната хирургия в Refresh Dermatology. Пед тях тя отговаря на всичките въпроси относно най-новите твърдения на TikTok.

Душът с отворен капак на тоалетната причинява ли акне?

Д-р Чилукури казва, че това е много малко вероятно. "Проучвания, публикувани през 2022 г. и 2023 г., показват изненадващо количество аерозолна струя, след пускане на водата в толаетната, съдържащ E.coli, C. difficile, норовирус и аденовируси, която се движи главно нагоре и назад, утаявайки се на тавана и стените."

Въпреки че това са бактерии, д-р Чилукури казва, че те не са отговорни за акнето.

"Основните причини за акне са блокиране на фоликулните отвори чрез свръхпроизводство на себум, което води до натрупване на propionibacterium acnes в кожата. С повишената концентрация на p acnes тялото освобождава имунни клетки, които водят до зачервяване и възпаление ."

А когат ходим до тоалетната с пусната коса? "Не изглежда да има повишен риск от акне, когато ходито по голяма нужда със спусната коса", казва д-р Чилукури. Причината за това е по същество същата – не е известно, че бактериите и вирусите, които се отделят във въздуха, причиняват акне.

Същото е и когато става въпрос за пускане на водата при отворен капак на тоалетната. "Въпреки че пускането на водата в тоалетната със свален капак наистина намалява количеството E.coli, C. difficile, норовирус и аденовируси, освободени във въздуха, все пак разпространението им е сравнително слабо." Въпреки това, както е установил д-р Чилукури, нито една от тези бактерии не причинява обриви.

"Като се има предвид това, препоръчвам да затворите тоалетната седалка, преди да пуснете водата, за да избегнете заразяването на телефона [с бактерии]." По този начин можете да избегнете разпространението на микроби наоколо.

За всеки, който чете това, който иска да хвърли вината за акнето си върху тоалетната си, за съжаление, науката не ви подкрепя. Има обаче доста доказани неща, които можете да направите, за да изчистите пъпките си. "Един от най-добрите начини да защитите кожата си от бактерии е използването на продукти с бензоил пероксид", казва д-р Чилукури. Тя препоръчва почистване веднъж или два пъти на ден.


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay