Какво се случва, когато стискаме пъпките си сами?

Какво се случва, когато стискаме пъпките си сами?
Canva

Спорът за това дали трябва или не трябва да стискаме пъпките си по лицето е вечен, но общо взето се препоръчва да се избягват самостоятелните опити за стискане на пъпките. Ето защо:

Рискове от инфекции

Стискането на пъпки може да води до проникване на бактерии в увредената кожа, което може да предизвика инфекции или възпаление.

Следи и белези

Неравномерното или насилствено стискане на пъпки може да доведе до появата на следи, белези и дори остатъчни петна по кожата.

Разпространение на инфекции

Стискането може да разпространя бактерии по лицето и да предизвика поява на нови пъпки в съседни области.

Увреждане на кожата

Грубото стискане може да увреди кожата, предизвиквайки неправилно заздравяване и формиране на рубове.

Вместо това, е препоръчително да се придържате към редовна грижа за кожата, като използвате почистващи продукти, които са подходящи за вашия тип кожа и да консултирате дерматолог, ако имате проблеми с пъпките.

Какво може да се каже за козметичните процедури, използващи този метод?

Процедурата, която използва същия метод като стискането на пъпки, но се извършва от квалифициран медицински специалист, е наричана "екстракция на комедони" или "екстракция на митези". Това е козметична процедура, която обикновено се извършва от дерматолози или специализирани козметици.

Екстракцията на комедони включва извличане на черни точки (отворени комедони) и бели точки (затворени комедони) от кожата. Процедурата се извършва с помощта на инструменти, наречени екстрактори, които помагат на специалиста да избута или извлече съдържанието на комедоните.

Важно е да се отбележи, че този вид процедура трябва да се извършва от квалифициран медицински специалист, за да се избегнат рискове от инфекции, оставяне на следи и други нежелани последици. Не е препоръчително да се опитвате самостоятелно да извличате комедони, тъй като това може да доведе до повреда на кожата и други проблеми.

Безопасно ли е да използваме инструментите за отстраняване на пъпки у дома?

Използването на инструменти за екстракция на пъпки в домашни условия може да бъде опасно и да предизвика различни проблеми за кожата. Ето защо:

Риск от инфекции: Нестерилните инструменти и неправилната техника на използване могат да доведат до проникване на бактерии в увредената кожа, което може да предизвика инфекции.

Следи и белези: Неправилното използване на инструменти може да доведе до травмиране на кожата, оставяйки следи, белези или дори остатъчни петна.

Увреждане на кожата: Грубата техника на стискане може да увреди кожата, което може да предизвика неправилно заздравяване и формиране на рубове.

Поява на нови пъпки: Неспециалистката техника може да доведе до разпространение на бактерии и дори до поява на нови пъпки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay