Този много често срещан ежедневен навик може да причини тъмни петна - правите ли го?

Какво е синдром на препечена кожа? Много често срещаният навик, който го причинява!

Този много често срещан ежедневен навик може да причини тъмни петна - правите ли го?
Pexels

Както често казваме: Всичко е грижа за кожата. Толкова много от нашите ежедневни навици и избор на начин на живот влияят върху това как кожата ни изглежда и се чувства, от това колко спим и управляваме стреса до това какво ядем. Добавете това към списъка с неща, които може да влияят на кожата ви: къде поставяте лаптопа си, когато работите. 

Наскоро сертифициран лекар по медицина и експерт по грижа за кожата, сподели в Instagram, че поставянето на лаптоп в непосредствена близост може да е свързано с нещо, описано като "синдром на препечена кожа". Звучи страшно, нали? 

 

Всичко за "синдрома на препечена кожа" и как го развивате 

Едно признание: След възхода на хоум офиса развихме навика да слагаме лаптопа в скута си! Знаем, че не е най-доброто за позата ни. Знаем, че би било много по-добре за врата, раменете и гърба ни, ако бяхме по-последователни в седенето на бюрото. Знаем, че вероятно щяхме да стоим по-добре, ако се ангажирахме с по-ергономична настройка. 

Това, което не знаехме е, че може буквално да препече кожата ни. 

 

Ако някога сте се чудили откъде имате този мрежест модел на еритема и хиперпигментация, това всъщност може да е от вашия лаптоп, нагреватели или отопляемо одеяло – всъщност всичко, което причинява многократно излагане на директна топлина или инфрачервено лъчение. 

Директната топлина, която получаваме от многократно, продължително излагане на лаптопи, може да причини разпадането на еластичните влакна и базалните клетки в кожата ни, като по този начин освобождава меланин и води до хиперпигментиран обрив. 

Еритемата и хиперпигментацията могат да бъдат причинени от няколко фактора, като слънце, акне, нараняване и стресови фактори - всички те предизвикват свободни радикали и възпаление в кожата. Това възпаление може да се прояви в промяна на цвета или тъмни петна; розово, румен оттенък; или и двете. Хиперпигментация (тъмни петна) се случва, когато клетките, които контролират производството на меланин, станат свръхактивни и водят до допълнителен пигмент. Еритема, от друга страна, се случва, когато малките кръвоносни съдове в кожата се разширят и увеличат. 

Това може да е временно. Но когато е изложен на топлина последователно и многократно, справянето с него може да стане по-трудно. Хиперпигментацията, по-специално, може да отнеме повече време, за да избледнее. Леките случаи ще отзвучат в течение на месеци, докато по-тежките случаи могат да продължат с години или да останат постоянни. Помислете два пъти, преди следващия път да поставите лаптопа си в скута си!

Първото нещо, което трябва да направите, е да спрете този навик. Дори и да не седите на бюро или маса, опитайте се да създадете буфер между кожата си и топлината на лаптопа. 

Ако установите, че вече се справяте с някои проблеми с пигментацията, ще искате да потърсите продукти за тяло с противовъзпалителни и изсветляващи свойства. Потърсете лосиони, пълни с антиоксиданти, като коензим Q10, ниацинамид, плодови екстракти, ботанически масла и витамин Е, които могат да помогнат в борбата с увреждането на свободните радикали и да неутрализират оксидативния стрес. Добре би било също да намерите успокояващи съставки като екстракти от овес и алое, тъй като те също могат да помогнат за облекчаване на всяко дразнене, предизвикано от топлина. 

За по-трудни случаи препоръчваме да посетите професионалист - консултация с дерматолог. Има лекарства с рецепта и лазерна терапия, за които е доказано, че намаляват появата на обрив. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay