Кожни дефекти, които се опитват да кажат нещо за здравето ни

Кожни дефекти, които се опитват да кажат нещо за здравето ни

Понякога лицето ни разкрива повече, отколкото бихме могли да си представим, и това всъщност е предимство. Един близък поглед върху лицето ви може да ви помогне да разберете всички области, в които има неравновесия в тялото ви и вероятно да предотвратите бъдеща болест.

Ще изброим няколко дефекта на кожата на лицето, чийто произход ще накара всеки да се заинтересува. Вероятно сте се сблъскали с някои от тях; ако не, може да бъде добро напомняне. 

1. Тъмни кръгове и торбички под очите

Тъмните кръгове под очите често са наследствена особеност и нищо не може да се направи по въпроса. Но ако сте ги получили наскоро, трябва веднага да разберете причината. Най-популярните причини са липсата на сън, тютюнопушенето, хормоналните промени, алергиите и прекомерната употреба на алкохол, кафе и солени храни.

Ще останат дълго на лицето ви, ако не се справите с основната причина. За начало студени компреси, специални лепенки и коректор ще свършат работа. 

2. Червен нос

На носа има много кръвоносни съдове и тяхното разрастване води до потъмняване. Това се улеснява от температурни промени, алергии, емоционален стрес или хрема. Но ако зачервяването е постоянно, трябва да обърнете внимание на състоянието на кръвоносните си съдове, начина си на живот и да посетите лекар. 

3. Жълтеникаво лице и очи

Това се случва, когато се натрупват твърде много отпадъци в тялото. Обикновено се наблюдава при бебета, родени преди 38-ма седмица, защото техният черен дроб не може да функционира правилно. При възрастни пожълтяването може да означава по-сериозни проблеми, включително злоупотреба с алкохол.

4. Неочаквано появяване на бенки

В повечето случаи няма причина за притеснение, но все пак е добре да обънете внимание на формата, цвета и очертанията на бенките. Променят ли се? Появяват ли се още нови? Най-доброто решение е да се консултирате с лекар. 

5. Обрив "пеперуда"

Малкият обрив по лицето може да бъде причинен от неправилно подбрана козметика, алергии, изменение на климата или прекомерна консумация на сладкиши. След като премахнете провокиращия фактор, обривът ще изчезне. Но ако обривът заема двете бузи и прилича на пеперуда, може да сигнализира за лупус.

Други симптоми на лупус са температура, болки в ставите и пръстите и други.

6. Люспене на кожата около устата и носа

Промените в кожата около устата и носа могат да бъдат в резултат на различни причини, но най-често това означава липса на основни витамини А, С, Е или В в тялото. Те често се съпровождат от обща слабост, лоша концентрация или внимание, загуба на коса и слоеве на ноктите.

7. Рани около устата и носа

Рани около устата и носа вероятно са причинени от вирус тип 1 херпес. След като получите вируса, той ще остане с вас. Възпалението може да избухне, когато имунната система на човек е отслабнала поради стрес или заболяване. 

8. Напукани устни

Всеки се сблъсква с напукани устни, особено през зимата. Но напуканите устни също могат да означават алергия. Балсамът за устни може да ви помогне. 

9. Появата на окосмяване по лицето 

За много хора, окосмяването по лицето може да бъде наследствено. При младите жени, излишното окосмяване може да означава неправилна функция на яйчниците или хормонални проблеми. 

10. Хиперпигментация

Ако имате тъмни симетрични петна по бузите и по носа, това е класически признак на хиперпигментация. По-често срещано е при жените. Причина може да бъде честото излагане на слънце. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay