Гнусотии в козметичните продукти

Щом разберете какво съдържат продуктите ви за разкрасяване, веднага ще ви се прииска да ги изхвърлите

Гнусотии в козметичните продукти

Грижата за външния вид винаги е била сред най-големите приоритети на жената. Днес на пазара можем да намерим какво ли не и сме доволни от този факт. Но останахме меко казано изненадани, след като разбрахме какви неща е вероятно да се съдържат в любимата ни козметика. Освен опасните химикали, използвани в производството на продукти за красота, открихме и някои съставки, които са натурални, но за сметка на това звучат повече от отвратително. След като прочетете неприятния списък, вероятно и вие ще си помислите, че шкафът ви с козметика прилича на кутията на Пандора.

Изпражнения от кит в парфюма
Веществото, за което говорим, се казва амбра (Ambergris) и се съдържа в някои скъпи парфюми. Преди да влезе в изящните им шишенца обаче, то трябва да се образува в червата на кашалотите. Амбрата е жъленикава, прилича малко на пчелен восък, но мисълта за нея далеч не ни е толкова приятна. Функцията ѝ е да защитава вътрешностите на големите океански животни в случай, че погълнат нещо остро. Въпреки това, амбрата се нарича още "златото на морето”, тъй като е изключително скъп продукт. Има много фин, луксозен аромат и парфюмеристите направо се избиват, за да се докопат до нея. 

Буболечки в червилото
В Централна и Южна Америка живее вид бръмбари (Dactylopius Coccus), който се храни с аленочервените цветове на определен сорт кактуси. Когато насекомото бъде смачкано, от вътрешността му потича силно оцветяваща боя и именно от нея се произвеждат червилата. Тази боя се ползва в козметиката от векове. Макар начинът на извличане да звучи ужасно, тя е много по-безвредна от синтентичните си съответствия. 

Рибени люспи в спиралата за очи
Може да сте чували, че в спиралата за мигли има изпражнения от прилеп. Е, това не е така. Но пък много от известните марки предлагат спирали с рибени люспи. Заблудата идва оттам, че сред съставките се споменава продукт, наречен гуанин и хората го бъркат с латинското наименование на екскрементите от прилеп - guano. В действителност гуанинът е кристален материал, който е направен от рибени люспи и придава блясък на продуктите. Ползва се както в спиралата за очи, така и при някои по-лъскави лакове за нокти, гланцове за устни, шампоани и др. 

Лой от мъртви животни в сапуна
Лойта е съставна част на много продукти, сред които: гримове, червила, шампоани, сапуни, овлажнители, кремове за лице. Тя се прави, като се извлича маста от животните, а това обикновено става чрез обработка с висока температура, подобна на тази при варене. Животните, които се използват за добиването на "ценната" според козметиката съставка, идват от различни места - лаборатории, приюти, някои от тях дори са убити на пътя от бързащите коли. 

Сперма от бик в продуктите за коса
Семенната течност на едрото животно съдържа много голям процент протеини и затова се превръща във водеща съставка при някои продукти за коса, особено ако са предназначени за суха или увредена такава. Най-често можем да срещнем спермата от бик под формата на маска, в която консистенцията е смесена с растение на име Katera. В шикозните салони за красота процедурите с такава маска могат да достигнат цена от около 120 долара. 

Динамит в дезодорантите и екфолиантите
Diatomaceous earth (DE) е крехка скала, която лесно може да се стрие на прах. Тя е една от двете съставки на динамита. DE представлява абразионно вещество, идеален ексфолиант за кожата и се използва в производството на препарати за измиване, пасти за зъби, дезодоранти и пудри. 

Слуз от охлюв в овлажнителите
Слузта, която се събира от охлювите, е широко използвана в производството на овлажняващи продукти. Тя съдържа гликолова киселина и еластин, поради което защитава кожата ни от наранявания, бактерии, UV лъчите. Друг плюс на тази съставка е, че елиминира мървите клетки и регенерира кожата. Ползва се и в някои продукти за премахване на белези и акне.

Черен дроб от акула за предпазване от слънцето
Скваленът е натурално масло, което се произвежда от почти всички растения и животни, включително и в човешките органи. А скваленът, който се извлича от черния дроб на акулата, служи за производството на специфично олио, използвано в козметиката. Консистенцията му е мазна и перфектно се вписва в балсамите за устни, кремовете за защита от слънцето и вече споменатите овлажнители. Въпреки, че много козметични компании са прекратили употребата на това вещество, то все още е основно в доста продукти. 

Овча вълна в кремовете за бръснене
От овчата вълна се добива веществото, наречено ланолин, което често се използва в козметиката. Представлява мазна субстанция, подобна на вазелин, има жълтеникав цвят и неприятна миризма. Помага за овлажняване и омекотяване на кожата, а това, както всички знаем, е важно при бръснене. 

Още ли ви се иска да четете етикетите и да бъдете информирани за всяка една съставка в продуктите, които купувате? Ако държите на това, рискувате да се откажете завинаги от любимата си линия козметика.

139 29
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



43
Не е посочен 23.10.2012|21:19
За козметиката хубаво, ама ако почнем да разбираме и в храната какво има трябва да се откажем от живота.
42
Не е посочен 19.10.2012|10:59
Опитах се да пусна дълъг пост опровергаващ тази тенденциозна, наивна и най-вече невярна статия, но сайта отказва да го публикува. Вероятно защото нещата, които казвам в коментара си е в тотален разрез с твърденията в тази т.нар. статия. Химик съм, работя козметични иновации от 10 години. Това, което изчетох е пълна глупост и подвеждане. Вярването на тези писания е еквивалентно на вярването в елфи например.
41
Не е посочен 18.10.2012|12:20
Майко мила с какви неща се мажа, лошичко ми стана!
40
Не е посочен 18.10.2012|12:06
доста гадост слагаме по себе си!
39
Не е посочен 18.10.2012|11:27
Сигурно е много неприятен процесът на "извличане на сперма от бик за някои продукти за коса" :)))
38
Не е посочен 18.10.2012|09:57
чак не е за вярване,кой да помисли какви неща слагат в козметиката...
37
Не е посочен 18.10.2012|09:20
това звучи просто отвратително,не съм знаела колко гадости слагам по тялото си,но явно употребата на неприятните съставки е неизбежна
36
Не е посочен 17.10.2012|19:06
По-добре отровните химии, отколкото тази гнус!
35
Не е посочен 17.10.2012|19:05
От време оно си търсим Златното руно - тайната на вечната младост, която за едни са някое от гореизброените помади, за други е любовта, а за трети - новият вампиризъм или една супер скъпа процедура за смяна на кръвта, за която четох наскоро.
34
Не е посочен 17.10.2012|17:24
Всеизвестен факт - Разпространителите на козметика НЕ употребяват това, което продават. Защо ли?! - Пълно е с още по-отвратителни биологични и химически "оръжия"; производстовото е при изключително занижен хигиенен контрол; продукцията се съхранява дългосрочно в складовете - срокът на годност безвъзвратно отминава и многократно бива подправян и подменян чрез етикетите. затова най-често върху тях няма посочен срок на годност. В следствие на всичко това, се "пробуждат" редица неподозирани алергии и нежелани реакции на организма. Олицетворение на описаното може да откриете в "Oriflame" и редица други известни марки козметични продукти...
33
Не е посочен 17.10.2012|17:18
Всеизвестен факт - Разпространителите на козметика НЕ употребяват това, което продават. Защо ли?! - Пълно е с още по-отвратителни биологични и химически "оръжия"; производстовото е при изключително занижен хигиенен контрол; продукцията се съхранява дългосрочно в складовете - срокът на годност безвъзвратно отминава и многократно бива подправян и подменян чрез етикетите. затова най-често върху тях няма посочен срок на годност. В следствие на всичко това, се "пробуждат" редица неподозирани алергии и нежелани реакции на организма. Олицетворение на описаното може да откриете в "Oriflame" и редица други известни марки козметични продукти...
32
Не е посочен 17.10.2012|17:15
Подкрепям! Много хора вероятно биха сметнали за гнусотия да задържат прясното мляко свежо за по-дълго като топнат вътре жабче, но е далеч по-здравословно от пастьоризирането и химиите...
31
Не е посочен 17.10.2012|16:55
Определено са гнусни тези съставки,които сте опоменали
30
Не е посочен 17.10.2012|16:33
това едва ли ще ни спре да се мацаме:))))
29
Не е посочен 17.10.2012|14:58
чувала бях за спермата и слуз от охлюви, но и другото ме покърти
28
Не е посочен 17.10.2012|14:44
Каквото и да използваш все тая ;) Във всичките продукти ще има подобен вид съставки:)
27
Не е посочен 17.10.2012|14:43
Аз също. Не се гримирам всеки ден, но определено обичам да се гримирам когато се чувствам предразположена и разбира се когато излизам:)Лек грим, не прекалено тежко:)
26
Не е посочен 17.10.2012|14:22
Не виждам защо трябва да се подмладявам .Колкото и да ни се иска не може да сме вечно млади и годините се отразяват на лицата ни .Аз не се притеснявам от остаряването .
25
Не е посочен 17.10.2012|14:03
Ако това е цената на вечната младост, както и екскременти от славейчета в крема против бръчки, не мерси. Предпочитам си етеричните масла и добрата храна.
24
Не е посочен 17.10.2012|13:59
Защо се оплаквате? Напълно съм съгласна с Beautiful Mind :) Тези натурални продукти са много по-полезни.
23
Не е посочен 17.10.2012|13:57
Защо се оплаквате? Не е ли по добре да има органични и натурални продукти в козметиката отколкото изкуствено направени, синтетични по-вредни вещества?
22
Не е посочен 17.10.2012|13:35
Ега ти. Вече как ще си мия лицето!
21
Не е посочен 17.10.2012|12:54
Хранителна верига. :) Това е природата ни.
20
Не е посочен 17.10.2012|12:51
Не се и съмнявам в човешкото безобразие да използва така други живи същества за ненужни глупости.
19
Не е посочен 17.10.2012|12:34
Ххахах....това направо преобърна целите ми представи за козметиката.
18
Не е посочен 17.10.2012|12:26
Преосмислям какво ще ползвам от тук нататък!
17
Не е посочен 17.10.2012|12:17
Някои съставки са направо шокиращи...
16
Не е посочен 17.10.2012|12:09
Дори не можах да го дочета ...
15
Не е посочен 17.10.2012|12:03
Както се разбира обаче тези неща ги има само в много скъпите продукти, а за по-достъпните са използват обикновени химикали, така че по-гнусливите, да не се притесняват, освен ако не ръсят пачки за маски и червила.
14
Не е посочен 17.10.2012|12:03
Никога не чете съдържанието на козметичните продукти, които използвам, защото ме е страх да не се погнуся нещо и да престана да ги използвам...
13
Не е посочен 17.10.2012|11:52
Много интересни сътваки!
12
Не е посочен 17.10.2012|11:29
И на мен много ми хареса! Точно като за статията е!
11
Не е посочен 17.10.2012|11:27
Гнусотии, ама ни влияят добре и не са химии!
10
Не е посочен 17.10.2012|11:26
мисля, че ще спра да използвам гримове
9
Не е посочен 17.10.2012|11:20
Снимката е страхотна :)
8
Не е посочен 17.10.2012|11:18
Да! аз затова не мисля много-много!
7
Не е посочен 17.10.2012|11:16
Гнусно е наистина, но въпреки това не бих се отказала от козметиката, която служи за разкрасяване и прикриване на несъвършенствата.
6
Не е посочен 17.10.2012|11:16
Снимката, която сте избрали към статията е много добра!
5
Не е посочен 17.10.2012|11:12
Само като се замислиш какво слагат, може да ти се отще да се гримираш!
4
Не е посочен 17.10.2012|11:11
Гнусотии има много, ама пак си ги купуваме!
3
Не е посочен 17.10.2012|11:04
Аз знаех някои от тези факти, но не съм спряла да ползвма козметика!
2
Не е посочен 17.10.2012|10:54
Да,лятото ми подариха мостра от някакъв крем с екстракт от охлюв :)))
1
Не е посочен 17.10.2012|09:48
Е, МАЛКО е гнусничко, но пък поне са натурални продукти. Все пак всичко това се преработва и се слага в продукта и е хиляди пъти по-добре от химиите, които се срещат все повече и са канцерогенни. А за амбрата бях чела вчера в NG, пишеше също че всъщност стават малки топчета с различни цветове, като по-светлите миришели на ванилия.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay