Всекидневните разкрасителни процедури, които увреждат косата

И как да се сдобиете с дълга и здрава коса

Всекидневните разкрасителни процедури, които увреждат косата

Дългата и гъста грива е мечта за много жени по света. Не всяка дама обаче успява да се сдобие с такава. Косата на някои жени е тънка и рядка, а това прави въпросната мисия доста трудна за изпълнение. Има обаче хитрини, които могат да ви помогнат в стремежа към бърз растеж на косата.

Всекидневните процедури, които прилагаме върху косата си, като миенето ѝ с гореща вода, могат да я увредят трайно.Триковете, които ще споделим с вас днес, са доста елементарни за изпълнение и вероятно ще се учудите, че разковничето за пускането на дълга и красива коса, се крие именно в тях. Не става въпрос за храните, които осигуряват дълга коса, а за начина, по който се грижим за нея.

Без повече увъртания, продължаваме по същество!

1. Не мийте косата си твърде често

Всекидневните разкрасителни процедури, които увреждат косата

Знаете ли защо не трябва да миете косата си всеки ден? Най-общо казано, защото в противен случай здравината ѝ ще бъде нарушена. Голяма част от дерматолозите и фризьорите по света са съгласни с мнението, че косата не трябва да бъде мита всеки ден, а най-много три-четири пъти в седмицата.

2. Мийте косата си с хладка вода
Горещата вода, от която се вдига пара, която изпълва цялата баня, уврежда косъма и в резултат косата става крехка и доста чуплива. За да я поддържате блестяща и здрава, мийте косата с хладка вода, като може дори тя да е студена, стига да издържите на температурата.

3. Решете косата си внимателно

Всекидневните разкрасителни процедури, които увреждат косата

Тук важи същото като първото правило. Не трябва да решете косата си постоянно, а само когато е нужно. Освен това дърпането и скубането с цел разплитане на заплетените кичури е невероятно лоша идея! Подхождайте към тази задача внимателно, макар и да отнеме повече време.

Важно е да стане ясно, че практиката косата да бъде ресана, докато е все още мокра или влажна, не е никак препоръчителна. Решете с рядък гребен изсушената коса, която, противно на очакванията, не се оплита повече при сушенето.

4. Носете косата си пусната
Любимите прически с прибрана коса са ни любими, но те не са особено полезни за скалпа, понеже пречат на свободния приток на кръв, което пък често води до главоболие. Те опъват косъма прекалено и водят до неговото накъсване. Освен това пречат на свободния растеж на косата, която постепенно отслабва и става чуплива. Вързаната прическа също така пречи на косата да получава необходимите ѝ хранителни вещества.

5. Подстригвайте се редовно
Препоръчително е на всеки шест до осем седмици да отстранявате 1.5-2.5 сантиметра от косата си, за да предотвратите цъфтежа, който не поволява на косата да расте. Но не се подстригвайте сами вкъщи!

6. Използвайте антиоксидантна маска за коса
Тя ще доведе до растеж на косъма. Можете да я приготвите от две супени лъжици зехтин и още толкова кокосово масло. Смесете съставките и загрейте маската, но не прекалено, за да не изгори скалпа. Нанесете по цялата дължина (включително в корените), като разрешете косата с гребен. Оставете да постои така за 20-30 минути, след което измийте и изсушете косата си.

Нанасяйте тази маска на всеки две седмици. Тя ще снабди косата ви с антиоксиданти, който ще спрат разлаганията, причинени от свободните радикали.

7. Пийте повече вода

Всекидневните разкрасителни процедури, които увреждат косата

Това ще помогне за заздравяването на скалпа, а оттам - и на самата коса. Когато тялото не получава необходимото му количество вода, то започва да се дехидратира. А кожата и косата са зоните, при които дехидратацията личи най-силно, като започват да стават все по-сухи.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay