Сок от лук срещу досадното посивяване на косата

Вижте тази странна маска, която обаче носи огромна полза

Сок от лук срещу досадното посивяване на косата

Всяка една от нас е наясно, че с годините косите ни ще загубят цвета си и ще се "сдобият” по естествен път и без предизвестие с омразния сив оттенък. Това е така, защото с напредването на възрастта способността на космения фоликул да произвежда меланин намалява, което предизвиква посивяването и последващото побеляване на косата.

При някои хора този процес започва много по-рано, отколкото при останалите. Той не може да бъде спрян, но може да бъде отложен във времето. И не говорим за изкуственото и увреждащото са косата боядисване, което само маскира посивяването, а за употребата на натурална маска, която заздравява фоликула и забавя така нежелания момент.

Продуктите, от които е създадена тази маска, са малко странна комбинация, но ви обещаваме, че е ефективна. Става въпрос за лук и лимон, като втората съставка се добавя по желание. Лучената маска, без добавяне на лимон, действа също толкова добре. Количеството, което ще ви бъде необходимо, зависи от дължината на косата ви.

Лученият сок е богат на каталаза (ензим, с помощта на който върглеродният пероксид в организма се разгражда до кислород и вода) и от години се използва в борбата срещу белите коси.

Сок от лук срещу досадното посивяване на косата

Начин на приготвяне:
Обелете лука и го нарежете на малки парченца. Изстискайте сока от всяко едно от тях, като за целта е най-добре да използвате блендер, кухненски робот, сокоизтисквачка или обикновено ренде.

След като сте се сдобили с количеството, което ще бъде достатъчно за половината ви коса, го смесете със същото количество сок, изстискан от лимон. Втрийте го в скалпа си, както и върху местата, където вече косата ви е започнала на побелява, и оставете да престои най-малко 15 минути. След това измийте с шампоан.

Само по себе си тялото не е способно да произвежда нужното количество меланин, защото в организма няма достатъчно витамин В12. Други начини да подобрите произвеждането на меланин е да си набавяте редовно витамин А и В, което става най-лесно чрез консумацията на червени чушки, моркови, сладки картофи, тиква (витамин А), както и на банан, карфиол, домати и зърнени закуски (витамин В).

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

17 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay