Тайни за красота от Древна Индия

Дамите от източната страна стриктно следват рецепти за красота, наследени още от Древността

Тайни за красота от Древна Индия

Само се замислете колко пъти сте поглеждали с (не)благородна завист към дългата гъста коса, чистата матова кожа и младежкия външен вид на индийките. Тази прелестна фасада обаче не се дължи единствено на гени, а на това, че дамите от източната страна стриктно следват рецепти за красота, наследени още от Древността. А ето и най-интересните сред тях:

Нийм
Познато и като индийски люляк, растението нийм намира изключително широко приложение в натуралната индийска козметика, поради свойството си да почиства и тонизира кожата, регулирайки отделянето на себум. Също така е и изключително добро противопърхотно средство.

Амла
Изключително богатото на витамин С масло от амла е сред любимите продукти за разкрасяване на индийките . Най-често те го влагат в грижите си за косата, тъй като притежава едновременно подхранващо, овлажняващо и противопърхотно действие.

Сандалово дърво
Още от древни времена индийките използват пудра от сандалово дърво, за да ексфолират кожата на лицето и тялото си. Също така я влагат в състава на маска срещу черни точки, включваща още мед или пък прясно мляко.

Тайни за красота от Древна Индия
Куркума
Освен в индийската кухня, ярката подправка е залегнала и в основите на местните традиции в натуралната козметика. Куркумата може да бъде използвана като ексфолиант за лице, а смесена с бадемово масло е подходяща и за ексфолиране на тялото. Притежава отлични противопъпкови и противобръчкови свойства.

Брашно от нахут
Друго любимо ексфолиращо средство на индийките, което също така се влага и в състава на натурални сапуни, лосиони за тяло и маски за коса. Ако пък смесите брашно от нахут с малко киселина, например сок от лимон, ще получите чудесно почистващо средство за лице.

Шикакай
Пастата шикакай се извлича от определен вид акация и може напълно да замести както шампоана, така и балсама. Това се дължи на факта, че притежава едновременно почистващи и омекотяващи свойства.

Шафран
Изключително богатата на антиоксиданти и калий подправка е високоценен от индийките козметичен продукт с действие срещу акне, пигментни петна и суха кожа.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

27 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 23.04.2014|15:42
Никога не съм ги опивала, но мисля да пробвам.
3
Не е посочен 22.04.2014|17:17
Определено много интересна информация и би ни била много полезна.
2
Не е посочен 22.04.2014|16:36
Трябва да взема да се възползвам от някоя от тези маски, тъй като са напълно натурални.
1
Не е посочен 22.04.2014|16:05
Специално в грижата за косата и боядисването с естествени материали за ненадминати.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay