Косата може да спаси света!

Да, наистина!

Косата може да спаси света!

Ако сте дългокоса жена, която емоционално не може да приеме мисълта, че ще види косата си отрязана на пода в салона, тази новина може да ви развесели. Изследванията в Университета по технически науки в Сидни, Австралия, понастоящем разследва как вашите изрезки от коса могат да спасят околната среда. Точно така, следващата ви подстрижка има потенциал да изчисти океана след разливане на нефт.

"Косата е естествен биосорбент, който е показал, че усвоява от три до девет пъти теглото си в масло". И макар че това не е чудесна новина, когато се опитвате да преодолеете втория ден след къпане, това би могло да бъде най-органичният начин за почистване на екологичните бедствия.


Повечето методи за почистване се извършват със синтетични пластмаси, които много се обсъжда дали има повече вреда или полза. Pagnucco смята, че естественото решение като косата може напълно да промени играта. "Много е важно да започнем да търсим по-устойчиви начини за справяне с нашите отпадъци".

Учените вече се занимават с необходимостта от по-възобновяем метод за почистване, като използват памук и вълна, но Pagnucco твърди, че тези материали вече са твърде високи в търсенето на текстилната и шивашката промишленост. Тъй като по-голямата част от отрязаната коса завършва в кошчето за боклук на салона (и след това в сметището), това е привлекателна алтернатива. Освен това, косата е толкова абсорбираща, че може да се използва за почистване на масла повече от веднъж.


Pagnucco подчертава, че теорията й трябва да бъде подложена на стриктни клинични изследвания, преди да бъде приложена по основен начин, така че тя е партньор на Sustainable Salons Australia. Организацията обеща да даде 95% от използваната коса за усилията на своя екип.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay