12 безценни съвета: Как да се грижите за ноктите си

Съвети на специалистите за здрави и красиви нокти

12 безценни съвета: Как да се грижите за ноктите си

Важно е да се грижите за своите нокти, както го правите за косата и кожата си. Здрави и добре поддържани, те са съществена част от ежедневната дамска визия.

Трима американски дерматолози - Дана Стърн, Маргарет Равиц и Сумая Джамал, дискутират темата за здравите нокти, като отправят 12 съвета към всички дами, които искат да се радват на страхотен маникюр и педикюр.

1. Не премахвайте и не третирайте кожичките на ноктите си
Стърчащите кожички са перманентно явление сред хора, които се отнасят пренебрежително към ръцете си. Най-често проблемите произтичат от дехидратация на кожата в тази област на пръстите, от неправилен хранителен режим и от лош навик, разбира се.

Без значение дали разчитате на професионална, или персонална грижа за ноктите си, първо и основно правило при нея, е да не "закачате” кожичките на ноктите (т.нар. "кутикули”). Те играят ролята на естествена защита от инфекции и микроорганизми, а нарушаването на структурата им може да повлияе негативно и върху самите нокти.

Специалистите съветват в никакъв случай да не гризете, изрязвате или избутвате кутикулите. Ефектът от подобни действия ще е незначителен, а в някои случаи и крайно неприятен. Кожичките израстват бързо и неравномерно, придавайки неестествен вид на нокътя. Третирайки ги по подобен начин, рискувате да предизвикате възпаление и дори инфекция, която да увреди самите нокти.

2. Ограничете употребата на заздравители за нокти
Навярно съставките от етикета на новия ви заздравител не са достатъчно доказателство, за да го окачествите като ненужна вещ. Или поне докато не проверите значението на всяка една в интернет.

Оказва се, че много от тези уж благоприятни на ноктите ни средства, всъщност са просто едни големи пакостници, които сериозно вредят на роговите образувания на ръцете и крачетата ни. Тези продукти често пъти не са клинично тествани, а рекламодателите дори не си правят труда да ни убедят в противоположното. Затова, ако за зла участ сте наследили "лош” ген за нокти, по-добре забравете за "лечебните” свойства на заздравителите. Те допълнително ще отежнят положението.

3. Хидратирайте ноктите си
Ако маникюрът ви е предразположен към лесно цепене, белене или чупене, това може да е сигнал, че ноктите ви се нуждаят от допълнително овлажняване. Липсват достатъчно медицински доказателства, че хидратацията на ноктите стимулира техния растеж. Независимо от това, освежаващите процедури ще накарат нокътните плочки и кутикулите да изглеждат много по-добре.

За целта използвайте омекотяващо олио за кожички, медицински или друг вид специализирани кремове за ръце и нокти няколко пъти дневно. Не пропускайте да нанасяте от консистенцията с масажиращи движения, което ще подобри кръвообращението на пръстите ви.

12 безценни съвета: Как да се грижите за ноктите си

4. Приемайте продукти с високо съдържание на биотин
Биотинът (още известен като витамин В7) има редица положителни въздействия върху организма ни. Освен че увеличава активността на ензимите, отговорни за освобождаването на енергия в тялото ни, те допринасят и за здравето на ноктите.

Немски учени установили наскоро, че приемът на 2,5 милиграма биотин на ден знчително подобрява състоянието на роговата плоскост. 91% от общо 45-те респонденти, взели участие в изследването, заявяват, че след няколкомесечна терапия с витамина са усетили съществена промяна в здравината на ноктите си.

5. Сведете професионалните услуги до минумум
Изследване на Стърн и нейни колеги доказа, че именно хора, които често се глезят с разкрасяващи процедури за ръце и крака, страдат най-много от сухи и чупливи нокти. За подобни резултати са виновни различните химикали, с които боравят маникюристите, с цел да задоволят суетата на клиентите си.

Джамал потвържадава, че жени, които разчитат на професионален маникюр, са по-склонни да развият инфекции и различни хронични неразположения, свързани с наранена нокътна основа и подута и зачервена нокътна периферия. За да избегнете подобни проблеми, започнете сами да се грижите за ноктите си и ще видите, че те ще са ви много благодарни за това.

12 безценни съвета: Как да се грижите за ноктите си

6. Изхвърлете от козметичната си чантичка всички лакочистители с ацетон
Въпреки многото си разногласия, дерматолозите се единодушни в едно: продукти, съдържащи пропанон - още познат като диметил кетон или просто ацетон, са изключително агресивни към човешкия организъм. Повечето препарати вредят не само на ноктите, но и на кожата на ръцете. Това химическо съединение причинява силно изсушаване и напукване, каквото се стараем да избягваме всички.

И макар в тялото ни ацетонът да присъства в изключително малки количества, вдишването на ацетонови пари предизвиква замайване и опиянение - допълнителна причина да избягвате подобни продукти.

7. Избягвайте употребата на нокторезачки и метални пилички
Средствата за подрязване и оформяне на нокти като нокторезачки и метални пили, не се харесват на ръцете ни. Те предизвикват разслояване на нокътната повърхност, в резултат на което ноктите стават по-уязвими към чупене и белене.

Ако сте свикнали да боравите с нокторезачка, го правете възможно най-рядко. За още по-добри резултати препоръчваме да се преориентирате към употребата на специалните ножички за нокти. Вместо металните пилички подберете такива, изработени от картон, гума или стъкло. Керамичните и тези от релефна хартия са подходящи за крехки и чупливи нокти, а за прекалено чувствителни и много тънки, препоръчваме кристалните им братовчеди.

При пилене на ноктите, следвайте еднопосочни движения. Двупосочното оформяне на маникюра и педикюра нарушава структурата на нокътя и води до някои от гореспоменатите проблеми.

И не на последно място помнете, че както всеки продукт, и пилите имат срок на годност и се нуждаят от почистване.

8. Не прекалявайте с миенето на ръцете и ограничете контакта с всякакви почистващи препарати
Ако все пак от вас се изисква да миете ръцете си често, не забравяйте винаги след сапунената дезинфекцията да нанесете овлажняващ крем върху кожата. Обърнете специално внимание на кутикулите, в които да втривате по-обилно от веществото.

Когато почиствате дома си или миете чиниите след вечеря, защитете ръцете си със специалните за целта гумени ръкавици. Така ще предотвратите съприкосновението с кожата на пръстите, които страдат изключително много при пряк досег с почистващите препарати.

9. Сменете шампоана си
На косата й отнема време, докато се адаптира към съставките на новия шампоан. Този процес е силно индивидуален и е възможно никога да не достигне до крайния си етап. По подобен начин реагират и ноктите на ръцете ни. Това се отнася особено много за измиващи средства, предназначени за мазна коса. Те са създадени да отстраняват липиди и други естествени мазнини от скалпа, които се съдържат и в нокътната структура на пръстите ни. В случай че притежавате по-сухи нокти, ефектът от шампоана ви за здрава и красива грива, няма да се окаже същият и при тях.

10. Забравете за гел-лаковете и ноктопластиката
Гел-лакът е съчетание между лак и гел и като такъв разполага едновременно със свойствата и на класическия лак, и на гела. Той се нанася бързо и лесно, изсъхва за секунди, а трайността му е до няколко седмици. Независимо от многото си предимства, тези революционни средства за разкрасяване са изключително вредни за нокътните образувания на ръцете и крачетата ни.

Не бива да се залъгвате, че след като бъде поставен, гел-лакът действа като защита срещу агресивни физически фактори, увреждащи ноктите.

И при поставянето на гел-лак, и при ноктопластиката е необходимо предварителното обработване на нокътната плочка, което допълнително вреди на ценните и защитни свойства на нокътя. Подобни процедури водят до много инфекциозни и бактериални болести. Затова, вместо да подлагате ноктите си на мъчение, последвайте лилавия линк, за да разгледате най-добрите идеи за маникюр в домашни условия. 

11. Не забравяйте и ноктите на краката си
Всичко, което изброихме до момента, се отнася и за педикюра ви. Той в доста по-висока степен се оказва по-предразположен към болести и инфекции. Краката прекарват доста повече време на затворено, а тъмната и влажна среда на обувките е идеална предпоставка за развитието на гъбички. Специалистите съветват да оставяте краката си да "дишат" при първа възможност, като не забравяте да се грижете ежедневно за тяхната хигиена.

Старайте се също така да не режете ноктите си твърде надълбоко. По този начин ще избегнете забиването им в кожата, което колкото е болезнено и опасно. 

12 безценни съвета: Как да се грижите за ноктите си

12. Наблюдавайте ноктите си за здравословни проблеми
В повечето случаи състоянието на ноктите ни е следствие от различни физически и физиологически (наследствени) фактори. Понякога обаче те могат да се окажат предвестник на различни здравословни проблеми.

Твърде сухите нокти са признак за липсата на витамин А. Набавете си го чрез похапването на различни млечни продукти, яйца и черен дроб. Симптоми за недостиг на витамин В са силно чупливите нокти, които се цепят вертикално или хоризонтално. Старайте се да похапвате повечко риба - дори и консервирана.

Появата на бели дъгички по повърхността на ноктите алармира за недостиг на витамин С или на протеини, затова увеличете количеството на плодовете и зеленчуците към дневния прием на храна. Най-богати на витамина са цитрусовите плодове, кивитата, ягодите, чушките, картофите, броколите, брюкселското, но и обикновеното зеле.

Ако ноктите ви са потъмнели, приемайте витамин В12, но в много малки количества (2 до 3 милиграма). Него ще намерите само в животинските продукти.

Прекаленото избеляване на ноктите пък се свързва най-често с анемия или проблем с щитовидната жлеза. Вертикалните и хоризонтални черти по нокътната плочка са белег за проблеми с нервната система, а пожълтелите и силно удебелени - за проблеми с белия дроб.

Съветваме ви все пак преди да изпаднете в хипохондрични състояния, да се посъветвате с лекар, защото симптомите може да имат съвсем различно значение.

За повече полезни съвети посетете Jenite.bg във Facebook.

20 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



3
Не е посочен 29.07.2014|19:42
Ръцете са важна част от човешкия облик.
2
Не е посочен 29.07.2014|19:41
Интересно и много полезно.
1
Не е посочен 29.07.2014|17:44
Много приятни съвети , които ще пробвам да видим дали ще има резултат
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay