Акнето и грижата за кожата

Серията Eucerin DermoPurifyer е ефективно козметично решение за мазна и склонна към акне кожа

Акнето е едно от най-често срещаните заболявания на кожата при млади хора на възраст между 10 и 20 години. През последните години се отчита тенденция за развитие на акне и след преминаване на младежките години, т.е. при зрели хора на възраст 30-50 години. При тях проявите са аналогични на тези в млада възраст, а много често са и с по-тежки възпалителни прояви.

Въпреки че акнето не е тежко заболяване, то може значително да влоши качеството на живот, да наруши сериозно социалните контакти на страдащите от него и да доведе до различни по степен психологически проблеми.

Какви са причините за възникване на акнето?

Съществуват множество причини за поява на акне . Основен фактор, който определя развитието му, е генетичното предразположение. На този фон действат множество допълнителни фактори: хормонални промени и някои ендокринни заболявания, козметични средства, лекарства, фактори, които водят до стягане и запарване на кожата в дадена област, излагане на слънце и др.

Акнето в тийнейджърска възраст най-често се активира от физиологичните хормонални промени в организма. Някои ендокринни заболявания като вродена хиперплазия на надбъбречните жлези, поликистозни яйчници, при които се наблюдава повишено образуване на андрогени, могат да отключат или влошат протичането на акне.

Козметичните средства за лице, тяло и коса могат да доведат до образуване на комедони и възпалителни промени, характерни за акне.

Лекарствата, които най-често провокират или обострят акнето, са кортикостероиди, литиеви препарати, някои антиепилептични средства и йодни препарати.

Често механични фактори като ленти за глава, стегнати и изкуствени материи в областта на раменете, гърба и деколтето могат да обострят съществуващо акне.

Акнето и грижата за кожата

Лечение на акне

Създаването на индивидуален терапевтичен план изисква както определяне на специфичните лекарствени средства, необходими за конкретния пациент, така и разбиране от негова страна относно продължителността на лечението. Често основният фактор, който има решаващо значение за подобрение на състоянието на кожата, е достатъчно дългото и редовно прилагане на терапията. Важно е да не се забравя, че лечението може да продължи и дълго след изчезване на основните прояви на заболяването.

Когато изграждаме програма за справяне с акнето е важно да се подберат и правилните козметични средства. Те трябва да обхващат цялостния режим за грижа за кожата – почистване, тонизиране и грижа, както и да повлияват четирите основни фактора за появата на акне:

1) ПОВИШЕНА СЕБУМНА СЕКРЕЦИЯ

2) ЗАПУШВАНЕ НА ПОРИТЕ - ПОЯВА НА КОМЕДОНИ

3) ПОВИШЕН БАКТЕРИАЛЕН РАСТЕЖ

4) ВЪЗПАЛЕНИЕ

Ефективните продукти за акне съответно намаляват производството на себум, ускоряват премахването на мъртви клетки, борят се с бактериалните инфекции и намаляват възпалението.

Акнето и грижата за кожата

Серията Eucerin DermoPURIFYER е ефективно козметично решение за мазна и склонна към акне кожа. Комбинацията от активни съставки ефективно се справя с четирите ключови фактора, отговорни за появата на акне. Серията DermoPURIFYER включва продукти за цялостна грижа: почистващ тоник за лице, измиващ гел, ексфолиращ гел за лице, хидратиращ крем, интензивен хидратиращ крем с SPF 30, активен нощен крем, активен концентрат, стик-коректор.

Освен използването на подходяща козметика, има няколко основни правила, които може да следвате в ежедневната грижа за кожата:

  • Използвайте хладка вода вместо прекалено гореща или прекалено студена;
  • Използвайте некомедогенен грим;
  • Използвайте само некомедогенни козметични продукти;
  • Не пипайте пъпките – докосването или стискането им само ще влоши нещата.

Акнето и грижата за кожата

   

Д-р. Росица Денчева, дерматолог               Д-р. Ивайло Петров, дерматолог,

Дерматологична клиника София                 Дерматологична клиника София

                 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

                                                                                

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay