Ежедневното къпане - свободноизбираем предмет

Хигиената е важна, но не с честотата, с която сме свикнали да я упражняваме

Ежедневното къпане - свободноизбираем предмет

Не ни разбирайте погрешно - хигиената е един от основните фактори, които са помогнали на света да се превърне в едно далеч по-благоуханно и здравословно място за живеене.

От друга страна, може би повечето от вас все още помнят неделята като Национален ден за къпане и миене на коса. И както може би наистина ще се окаже, историята е циклична, също като икономиката. Тоест, направена е така, че да се повтаря непрекъснато.

Ето, че вече все повече жени (а и мъже) избират да не мият косата си поради причини от различен характер, а както е тръгнало, съществува и немалка вероятност да редуцираме и броя седмични къпания. Ако подходим като добри последователи на западните тенденции, разбира се.

Истината е, че съвременният човек съществува и работи в такива условия, които не го принуждават да се зарива в кал и прах до гуша всеки ден. Истина е, също така, че престараването под душа може да има своите негативни здравословни последици.

Хората с кожни проблеми, например, са наясно, че пропускането на дневния им душ може да облекчи екземата. Много други вярват, че е значително по-добра идея да мият косата си рядко, защото така допринасят за нейния по-здрав и лъскав изглед.

Комбинацията от повърхностно активни вещества (сапун, шампоан) и гореща вода наистина може да отмие естествените секрети, които овлажняват и предпазват кожата ни. Без тези мазнини кожата е значително по-податлива на патогени (бактерии и вируси), склонна е към изсъхване и напукване.

Нещо повече, знае се, че по различните зони на тялото виреят различни популации от специфични полезни бактерии. Прекомерно честото влизане под душа може да допринесе за унищожаването на тези микроорганизми и/или за транспортирането на микроби от едно място на друго, където биха имали неблагоприятен ефект.

Известно е, че в желанието си да възвърне естественото състояние на външната си обвивка след всяко измиване, тялото може да прибегне до свръхпроизводство на мастен секрет, което от своя страна да доведе до порочен цикъл на къпане и омазняване. Голяма част от избралите да разредят стандартните си процедури по хигиенизиране след кратък преходен период наблюдават нормализиране на мастната секреция по тялото и скалпа.

Разбира се, колко често ще изберете да се къпете зависи от личното ви здравословно състояние и нивото на физическа активност, което поддържате, както и от температурите навън. Ако идеята да се разделите с ежедневния си навик ви се струва отвратителна, бихте могли да експериментирате с някои по-неагресивни подходи като къпане само с хладка вода, измиване на тялото с хума, сапуни с естествени съставки, различни растителни масла и т.н.

Има едно-единствено място от тялото ви, което трябва да миете по няколко пъти на ден и назоваването му в интернет не изисква специални символи или умалителни имена. Става дума за ръцете ви. Тяхното редовно и щателно измиване е един от най-ефикасните начини за предпазване от вирусни и инфекциозни заболявания и със сигурност е от критично значение за здравето ви. Останалото, както се казва, е суета и въпрос на лично усещане. 

За още статии на тема "Здраве и красота" станете част от Jenite.bg във Facebook!

26 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 22.03.2014|10:25
https://www.facebook.com/naturalorganic.pr Това е натурална и органична руска козметика на основата на органични масла и екстракти.
10
Не е посочен 13.03.2014|17:14
Според мен всичко зависи и от продуктите, които се използват, ако ползваш жестоко ароматни боклуци, пълни с химии, няма как кожата ти да се чувства добре и за това не е виновно къпането, а те! Същото е и с честото миене на косата с отрови, които измиват естествените масла от нея.
9
Не е посочен 13.03.2014|16:01
Илюзорно е това, че средата днес е по-чиста, напротив рекордни нива на запрашаване, на какви ли не химии във въздуха, които полепват после по нас... Ежедневното къпане и почистване на лицето е важно, за да може кожата да диша и да се пречистваме по този начин.
8
Не е посочен 13.03.2014|08:15
Поне ръцете си ги мия сигурно по десет пъти на ден..
7
Не е посочен 12.03.2014|22:09
Аз не мога без да си взема душ ежедневно, да косата не я мия всеки ден, но моята е много суха и не се омазнява, за да се налага всеки ден да я мия.
6
Не е посочен 12.03.2014|08:17
Аз се къпя ежедневно, но косата си не мия всеки ден.
5
Не е посочен 11.03.2014|14:31
интересно заглавие
4
Не е посочен 11.03.2014|14:29
Интересно! така е истина е,че кожата се изсушава много от сапуна, евентуално душ без сапун би бил спасението, а за косата не знам какво да ви кажа, ако я мием всеки ден по-лесно се омазнява ;)
3
Не е посочен 11.03.2014|14:03
аз лично не се къпя всеки ден,защото нямам много сериозно физическо натоварване, да не кажа никакво, разбира се, всеки ден измивам деликатните зони на тялото ми, но косата да си мия всеки ден е абсурд, обаче съм през ден под душа хаха :)
2
Не е посочен 11.03.2014|14:03
Интересна хипотеза, но аз съм привърженик на ежедневното къпане, да, за косата не е задължително да се мие всеки ден, но за тялото съм убеден, че ежедневното измиване е много важно особено ако работиш с хора и използваш обществен транспорт, тогава ще е много неприятно да не си изкъпан.
1
Не е посочен 11.03.2014|13:37
Интересно ми беше да прочета това.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay