Модните икони на XX век

Според британците Бриджит Бардо е най-стилна

Грета Гарбо в ролята на Мата Хари; вдясно – самата Мата Хари
Грета Гарбо в ролята на Мата Хари; вдясно – самата Мата Хари

Предците ни са мислили, че борбата и героизмът стоят в основата на така бленуваното безсмъртие. Жените на 20-ти век бяха категорични - повод за вечна слава може да бъдат красотата и личният стил. Някои от тях отдавна не са сред нас. Други си позволиха "слабостта” да остареят пред очите на публиката. Но споменът за някогашния им блясък остава да живее завинаги. Вечен и млад.

Неслучайно ги наричаме модни икони, макар че повечето от тях дори не принадлежат към модния бизнес. Всички обаче са фигури в шоубизнеса, тъй като именно тази сфера изисква уникално силен характер, необходим за раждането на ярка звезда. Те символизират цели десетилетия, но не защото олицетворяват типичния за времето стил, а защото превръщат в масови собствените си идеи за поведение и визия. Въпреки дотогавашните порядки. Предците ни би трябвало да се съгласят – това също е героизъм!

В началото на века – Мата Хари

Историята ѝ напомня за тази на Пепеляшка, само че без щастливия край. И без красотата. Ако трябва да бъдем честни, Мата Хари е приличала повече на гроздоберачката от социалистическата двулевка, отколкото на секссимвол. Само че е успяла да се превърне във второто и именно това я прави велика. На снимката горе можете да видите какво имам предвид; само гърдите ѝ няма да видите, защото просто ги няма.

Както и да е. Маргарет Гертруда Зелле загърбила първоначалния си тъжен живот и се настанила в парижкото общество – с гордостта на кралица, грацията на еротична танцьорка и уменията на куртизанка. Приела името Мата Хари, скрила произхода си в измислена азиатска мистерия и сваляла все повече дрехи, докато накрая танцувала само по сутиен и няколко орнаменти върху ръцете си и главата. Въпреки критиката, тя поставила началото на разголено екзотично движение, което щяло да стане световноизвестно. Владеела до съвършенство тайните на съблазняването и чрез тях измъквала политически тайни в леглото. Работела и за двете страни, което в крайна сметка довело до нейната екзекуция и превръщането ѝ във вечна легенда.

Коко Шанел започва кариерата си на дизайнер през 1910 г.
Тогава отваря бутик за шапки в Париж. Всички знаем до какви величини се възкачват последвалите ѝ модни решения. Тя е единственият представител на модния свят, който влиза в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век на сп. "Таймс”. Шанел е общопризнат пионер, тя въвежда в културата на котюра модернизма, скъпите изчистени линии, мъжките елементи в женското облекло, концепцията и термина за "малката черна рокля”, евтините бижута като стилен аксесоар. Да не забравяме и "Шанел №5” – първият парфюм, който смесва няколко аромата и носи името на дизайнер!

Г-ца Шанел имала връзки с някои от най-влиятелните за времето господа, но така и не се омъжила. Изключително независима и свободолюбива. В списъка на любовниците ѝ присъстват и имена на жени, което било скандално за тогавашните порядки. Твърди се, че прякорът на Габриел Шанел – Коко – е дошъл от факта, че дизайнерката организирала най-бляскавите партита с кокаин в Париж. 

Модните икони на XX век

Немите филми на Грета Гарбо от 20-те

В една такава класация няма как да пропуснем тъжния поглед и меланхоличната красота на Грета Гарбо. Достатъчно изразителни, за да я превърнат в една от най-добрите актриси "без глас”. Звездата на Гарбо продължава да свети и след като тя проговаря във филмите си. През 1954 получава почетен Оскар за цялостната си кариера и незабравимите превъплъщения на екрана. Сред тях се нареждат образите на Мата Хари и Ана Каренина. Грета е присъствала и в Книгата на Гинес като най-красивата жена, живяла някога. Подобно на Коко Шанел, тя така и не се омъжва, а връзките ѝ с други жени са всеизвестни.

Друга актриса е символ на 30-те

Мей Уест. Не чак толкова популярна, колкото останалите присъстващи дами, но също е била модна икона, секссимвол и особено интересна жена. След Клеопатра и Мата Хари, Уест за пореден път демонстрира, че магнетизмът не се състои задължително в изписаното лице и стройното тяло. Когато се появява в Холивуд след кариера по нюйоркските водевили, един писател я определя като "дебела, руса и над 40, кой знае колко годишна”. Мей Уест му отговаря със самочувствие: "Аз не съм малкото момиченце от малкия град, което идва в големия град. Аз съм голямо момиче от голям град, което идва в малък такъв”. Тя била известна с хумористичните си, цинични изказвания и често имала проблеми с цензурата по онова време.

Мей Уест добре познавала продукта си, както и начините, по които можела да го продаде. Имала фигура тип "пясъчен чаовник” (вижте в галерията), била нисичка и носела огромни платформи под емблематичните си дълги поли. Метри и метри от сатен, диаманти, дантела – малко секссимволи са печелили всеобщо внимание с толкова много облекло!

През 40-те изгрява звездата на Елизабет Тейлър

Най-главозамайващите висини в кариерата ѝ настъпват по-късно, но решихме да я представим в годините, когато е била още момиче-актриса, за да я разграничим от останалите красавици в бранша през следващите десетилетия. Така засвидетелстваме особената си почит към стила и таланта на Елизабет Тейлър, с която се разделихме тази година.

Сред малкото роли, които не е играла, е "грозното патенце” – още от малка е била очарователен лебед, посветен на филмовото изкуство. Един от най-запомнящите ѝ образи е този на Клеопатра – много по-красива от реалната историческа личност, поне както твърди историята. Самата Лиз винаги ще бъде помнена с невероятните си виолетови очи, осемте брака и целия си бляскав живот. Била е модна икона през всички активни години на актьорската си кариера – цели 60! Спомогнала е за популяризирането на "Валентино”, а страстта ѝ към бижутата е пословична.

Грейс Кели, Мерилин Монро и Джаки Кенеди през 50-те

Тези изключителни дами могат да се поставят както в пълно противоречие, така и под общ знаменател по различни критерии. Гледали сме достатъчно филми за тях (или с тяхно участие) и не е нужно да изпадаме в големи подробности. Накратко. Грейс Кели – едно от най-красивите и нежни лица в киното; любимка на Хичкок, доколкото той би могъл да има любимци, имайки предвид пренебрежителното му отношение към актьорите; принцеса на Монако и най-известната принцеса, преди Даяна, която загива в автомобилна катастрофа.

Мерилин Монро безспорно е най-яркият секссимвол на всички времена, а също и традиционен символ на поп културата. Както добре знаем, братята Кенеди също не остават безразлични към игривия ѝ чар, а причината за ненавременната смърт на Норма Джийн остава недоизяснена. Емблематичната рокля, с която е пяла "Честит рожден ден, г-н Президент” на една от последните си публични изяви, е била продадена на търг за над милион долара. В същото време, законна съпруга на въпросния рожденик е била Жаклин Кенеди. Нейният стил бил изискан и елегантен, далеч по-сдържан от този на Мерилин, но също толкова широко обсъждан. Известно е, че след убийството на Джон Кенеди и повторния ѝ брак за милиардера Онасис, Джаки коренно променя външния си вид и започва да носи широки цветни дрехи, дънки на обществени места и големи слънчеви очила.

Модните икони на XX век
Цяла плеяда от емблематични актриси през 60-те

Именно към това десетилетие е най-подходящо да причислим неповторимата Бриджит Бардо. Във великобританско изследване от тази година, почти една трета от анкетираните посочиха нея като най-стилна жена за всички времена. И нищо чудно! В силните си години настоящата ревностна защитничка на животните е била смятана за символ на блестящия френски стил. Иконичните ѝ прически и дрехи са очаровали и продължават да вдъхновяват редица стилисти по цял свят.

И все пак, нека не пренебрегваме останалите незабравими актриси от 60-те: София Лорен, Одри Хепбърн и Елизабет Тейлър, на която вече отредихме подобаващото внимание. За България можем да определим като най-ярък пример за сексапилна личност Невена Коканова.

Певиците от 70-те

По това време медиите са напреднали дотолкова, че да превърнат атрактивната визия в задължително допълнение към таланта и гласа на певците. Две от най-стилните музикални дами, които са били обсъждани с възхищение или критика от жените през 70-те, са Фрида от ABBA и Доли Партън. Последната се характеризира с кукленска или кънтри визия, големи гърди и факта, че не се е възпротивила да бъде кръстница на овцата Доли.

През 80-те Лейди Даяна стана принцеса на Уелс

Тазгодишната сватба на Уилям и Кейт предизвика огромен фурор, но дори това не може да се сравнява с паметния ден преди 30 години, когато в брак встъпиха родителите на принца. Установено е, че провъзгласяваната за "приказна сватба” и "сватбата на века” е била наблюдавана от телевизионна публика, възлизаща на 750 милиона души. През 1981!

Лейди Ди беше любимата принцеса на медиите, не само на народа. Въпреки че така и не спечели докрай благоволението на Кралицата-майка, Даяна покори сърцата на хората по цял свят и остана да живее в тях дълго след нелепата си смърт. Тя беше абсолютна модна икона с елегантните си тоалети, смелите рокли с гол гръб и съчетанията от дънки с широки блузи в подходящите случаи.

Модните икони на XX век
"Слаботията” на 90-те
Разбира се, от този недалечен период можем да назовем десетки красиви и известни актриси, певици, модели. Въпреки това, няма как да не отличим Кейт Мос. Все пак това е момичето, което пое световното възхищение, заедно с критиката за налагането на "хероиновия шик” в модата. Мнозина твърдят, че именно от Кейт тръгват нездравословните стандартни за прекомерната слабота на жените. Напоследък все по-често се връщат и мненията, че те не са естетични. Кейт Мос обаче си остава символ за мода и красота. Подобно на положението с Катрин и Даяна, малката сестра на топмодела - Лоти Мос - определено ще има проблем с излизането от сянката на предшественичката си и доказването на собствен стил.

Това бяха най-ярките модни икони на миналия век. Що се отнася до стилните жени през поледните 10 години, основното съревнование е между Анджелина Джоли и Виктория Бекъм. В политическите среди това са Карла Бруни-Саркози и кралица Рания, която не носи фередже и доказа, че мюсюлманките също могат да бъдат модерни и стилни.

 

66 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 07.01.2014|17:31
Бриджит Бардо винаги е била ис и остава еталон за стил
1
Не е посочен 28.11.2011|16:12
Въпреки че статията е въздлъжка се чете на един дъх! Определено много любопитно инфо и добре подбрани емблеми! Изненадах се колко добре е изглеждала Доли Партън на младини и каква гротеска е сега след множеството пластични операции. Младата Кейт Мос макар и анорексично слаба има страхотно излъчване и неподправена красота.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay