Открийте своето красиво Аз

Чрез съветите на Маргарита Асадурова от студио My Beautiful I

Открийте своето красиво Аз

Прекрачвам прага на бяла, спретната къщурка в центъра на София, за да се запозная с Маргарита Асадурова. Заедно се изкачваме по етажите, чиито стени са окъпани в яркосини нюанси и тук-там се подава някое нарисувано цвете. Когато влизаме в работното ѝ пространство, ни очаква една снежнобяла обстановка. Мек диван, два стола, голям гардероб и едно кралско огледало, което напомня със своите масивни размери за онова, в което се оглеждаше кралицата от "Снежанка”. В ъгъла срещу него изпъкват различни парчета цветен плат, които всъщност играят основна роля в работата на Маргарита.

С какво точно се занимава нашата главна героиня ли? Разказва, че от близо 6 години се интересува от хора, общуване и психология. Към тези интереси добавя и модата. С течение на времето се ражда студиото My Beautiful I, което съществува вече 2 години. А работата на Маргарита може да бъде описана като имидж консултант, но в спецификата си тя извършва индивидуални анализи на цветовете и стила на дрехите.

"Най-важен е фокусът”, уверява тя. "Подходът към дрехите може да бъде различен. Дизайнерът се концентрира над самата дреха, стилистът обръща внимание на комбинацията от дрехи с цел изграждане на определен образ. Но фокусът е изместен от индивидуалността на човек. Именно на нея обръщаме внимание в студиото, използвайки различни системи.”

Според Маргарита, основният проблем в самочувствието на обществото е, че хората постоянно се опитват да скрият нещо. Тя е убедена, че ако човек се опитва да прикрие част от тялото си, той обикновено я подчертава без да го осъзнава. Подходът, в който вярва, е именно търсенето на силните страни на човека и фокусирането над тях.

Най-разпространеният пример, който дава, е за дамите, които се определят за пълни. "Стандартите, в които се опитваме да се впишем, са изкуствено наложени и често се разминават от реалността. Модата изгуби всякаква връзка с хората. Дизайнерските дрехи са като произведения на изкуството и се обличат от много малък процент от жените, тъй като са структурирани за по-слаби тела. Смятам, че това е на път да се промени.

Най-важно е как самите ние приемаме тези стандарти и доколко сме склонни да се оставим да ни влияят. Една от целите в студиото ни е да се опитаме да изместим фокуса на клиентите си и да ги накараме да повярват в положителните си страни, било то физически или психически.”

Маргарита ме уверява, че над 50 процента от човешкото общуване е във визуалното възприемане. Точно затова дрехите оказват своето огромно влияние.

Първата цел на анализа, който изготвя, е определянето на личното излъчване на човек, съчетано с подходящите за него нюанси. Това се случва по системата на швейцарския художник Йохан Итън, който открива, че си взаимодействаме с цветовете енергийно. Той класифицира различните цветови нюанси в четири групи, които носят имената на сезоните. Художникът установява също, че през различните годишни времена слънцето грее по различен начин, а резултатът са нюансите на всеки цвят.

Открийте своето красиво АзПролетните цветове например са топли, ярки и светли. Летните също са светли, но се отличават като пастелни и студени. Есенните нюанси са топли и наситени, с пастелен характер. А зимните цветове са едновременно ярки, студени и наситени. 

За да усетя разликата в нюансите на всеки цвят, Маргарита ми показва една огромна цветна таблица. Едва когато пред очите ми се изправя жълтото в своите четири различни тоналности, долавям огромната разлика между всеки един от тях. Това се случва и с останалите цветове. 


Основната цел в работата на Маргарита е да помогне на човек да открие своя сезон, за да бъде в хармония със себе си и светът да му откликва подобаващо.

"Когато човек открие точните цветове за себе си, той се преобразява, грее. Става дума за себеусещане, което влияе по огромен начин на комуникацията ни с другите.”

Всеки един сезон се отличава с характерни качества. Пролетните личности се характеризират с виталност. Отличават се със своята динамичен заряд, който изразяват съвсем непринудено и леко.

Доминантата на лятото е нежността. Погледът е ефирен, а енергията - деликатна.

Основна доминанта при есента е мекотата. Тези хора изглеждат по-спокойни и задълбочени, а в погледа им се чете уют.

Хората, чиято индивидуалност попада под шапката на зимата, се отличават със своята силна енергия. Те често са много мотивирани и способни, автоматично внушават респект и се нуждаят да го получават. Според личните наблюдения на Маргарита, у нас преобладава именно зимата.

Определянето на цветовия анализ е първата стъпка към себе си. Втората е определянето на личния стил, което също се случва по един интересен и нетипичен начин. Материи, кройки, десени, аксесоари. Всички те са категоризирани в шест основни стила, които са взаимствани от теорията на Юнг за архитиповете, които познаваме най-вече от приказните герои. Според него, това са различни типове енергии, които ни помагат в различни ситуации.

Освен това Маргарита обяснява, че всеки един стил представлява специфичния баланс между мъжката и женската енергия.

"Това са два различни типа енергия, които съществуват в природата и носим в себе си. Мъжката енергия е по-рационална, последователна, организирана, логична. Женската енергия е противоположна - емоционална, пасивна, по-бавна и интуитивна. При всеки човек едната енергия преобладава повече, а оттам се определя и личния му стил.”

По белите стени са окачени шест табла, върху които са изобразени различните стилови комбинации - драматичен, класически, естествен, игрив, ангелски и бляскав. Всеки един от тях носи със себе си различен набор от качества, формулирани според различните пропорции енергии.

Дрехите на драматичния стил казват: "Не се приближавай!”. В приказките това е магьосницата. Енергията ѝ е силно осезаема, защото излъчва сила и увереност. Именно нейният стил кара останалите да очакват непредвидими и екстравагантни действия.

Облеклото при класическия стил изразява сдържаност и изисканост. Тук виждаме Кралицата. Енергията ѝ гласи "Дръж се прилично!”, а в погледът ѝ се чете чувство за мярка.

Естественият стил се характеризира със свобода и е присъщ за разбойничката. Тя е стихийна, с хаотична енергия, винаги настроена за приключения. Облеклото ѝ е удобно и свободно.

Четвъртият стил е игривият. Той се различава със своя весел и безгрижен характер. На таблото се виждат интересни и закачливи облекла, а приказният герой тук е веселият елф.

Ангелският стил изразява Принцесата. Тук женската енергия се покачва осезаемо. Ключовата дума е невинност, а материите са много нежни - дантела, шифон, коприна.

Бляскавият стил е с най-осезаема женска енергия. Архетипът на любовта. Той е присъщ за нимфата, затова силуетите са по-сексапилни и подчертаващи извивките на тялото. Нимфите са харизматични и обичат удоволствията.

"Всеки човек носи тези качества със себе си, въпросът е че някои от тях доминират през целия ни живот. Те са изразени и чрез външни белези. Щом имаме по-заоблено тяло и очертани извивки например, значи доминира женската енергия. Ако тялото ни е по-спортно, а чертите на лицето по-остри, съществува наличие на изразена Ян-енергия.”

Човек трябва да намери баланса между вътрешната си гледна точка и външната - тази на заобикалящия свят. Това, което носим в себе си и искаме да изразим, и това, което са готови да възприемат хората, представлява златната среда на личния имидж.

25 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



27
Не е посочен 18.05.2012|09:13
статията е чудесна
26
Не е посочен 17.05.2012|20:24
На мен много ми хареса статията. Чудя се по принцип какви хора търсят услугите на такова студио. Като се замисля само колко известни БГ лица биха се облагородили сигурно само с една визита....
25
Не е посочен 17.05.2012|19:00
Открийте своето красиво Аз - че аз имам ли такова
24
Не е посочен 17.05.2012|18:40
много интересни съвети :)!
23
Не е посочен 17.05.2012|17:26
Това с цветовете е интересно и има смисъл.Напоследък започнахме да ставаме все по-интуитивни в търсенията си.
22
Не е посочен 17.05.2012|15:48
Много гурута, много нещо. Започна да става модерно!
21
Не е посочен 17.05.2012|15:47
20
Не е посочен 17.05.2012|15:46
ще се опитам, но струва пари
19
Не е посочен 17.05.2012|15:36
добре си го открила
18
Не е посочен 17.05.2012|15:36
ще се опитаме
17
Не е посочен 17.05.2012|15:28
радвам се за теб
16
Не е посочен 17.05.2012|15:28
Открийте своето красиво АЗ - аз съм го открил
15
Не е посочен 17.05.2012|15:14
Не, много хора нямат такова нещо
14
Не е посочен 17.05.2012|15:12
Аз съм го намерила мойто, много отдавна!
13
Не е посочен 17.05.2012|15:01
Абсолютно съм съгласна с теб!Някои обаче,цял живот не го изкарват на показ,други предпочитат да виждат само недостатъците!
12
Не е посочен 17.05.2012|14:42
Жалко, че няма малко повече снимки, за да я видим :)
11
Не е посочен 17.05.2012|14:36
Всеки има красиво АЗ, но много хора не го осъзнават.
10
Не е посочен 17.05.2012|14:17
Наистина е интересна :)
9
Не е посочен 17.05.2012|14:14
Страхотна статия, допадна ми, поучителна и интересна, заслужава си отделеното време да бъде прочетена и осмислена.
8
Не е посочен 17.05.2012|14:09
Можеш и сама да се учиш- има много литература :)
7
Не е посочен 17.05.2012|14:01
Да, хубаво е да знаеш повече за човешката същност :)
6
Не е посочен 17.05.2012|13:59
съветите, макар дадени за добро често се отразяват зле на съветвания.Затова аз съм на логиката-човек се учи от собствените си грешки и по рядко от чуждите, по - добре е сама да сгреша и да се поуча от грешката си, отколкото да сгреша заради някой, който уж доброжелателно ме е посъветвал-подвел.
5
Не е посочен 17.05.2012|13:56
Психологията-от психо-душа е любимата ми наука, интересна, необятна и неповторима, обожавам я.
4
Не е посочен 17.05.2012|13:42
Много е интересно ;)
3
Не е посочен 17.05.2012|13:29
и аз искам да уча психология
2
Не е посочен 17.05.2012|13:05
Много интересна статия!
1
Не е посочен 17.05.2012|12:51
Важното е да не даваш системата да те смачка, както и "полезните" съвети на роднини и приятели, които понякога са в повечко:)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay