Противозачатъчните - да взимаш или да не взимаш, това е въпросът

За и против оралната контрацепция

Противозачатъчните - да взимаш или да не взимаш, това е въпросът

Какво представлява оралната контрацепция?


Оралните контрацептиви, наричани още "комбинирани", съдържат два вида женски хормони - естроген и прогестоген. Тези хормони блокират месечната овулация и организмът не произвежда яйцеклетка. По този начин изчезва вероятността от нежелана бременност. Хормоните в противозачатъчните имат и друго действие. Те превръщат достигането до яйцеклетката от сперматозоидите невъзможно, тъй като сгъстяват течността около маточната шийка. Също така изтъняват лигавицата на матката и яйцеклетката дори не може да се прикрепи за нея.


Този метод ефективен ли е?


Оралните контрацептиви имат ефективност около 99% при правилен прием. Ако не сте взимали хапчето си повече от 24 часа, ефективността му е намаляла и ще се наложи да използвате друга форма на контрацепция.

 

Как да се сдобия с противозачатъчни?

 

Задължително е да посетите гинеколога си, за да провери здравословното ви състояние. Той ще прецени дали е безопасно да приемате орална контрацепция и ще ви изпише рецепта. След започването на приема, трябва да посещавате редовно лекарския кабинет - минимум един път на шест месеца трябва да сте на контролен преглед. Има различни видове контрацептиви на пазара, затова се консултирайте внимателно със своя лекар относно марката, на която ще се доверите. Всички хапчета имат странични ефекти, като някои се препоръчват при акне.


Защо да пия контрацептиви изобщо?

 

На първо място е удобството от липсата на притеснения - употребата на орална контрацепция изключва възможността от нежелана бременност. Хапчетата намаляват, а понякога напълно премахват болката по време на месечния ви цикъл. Също така ограничават появата на ПМС (предменструален синдром) и менструацията ви е по-кратка и лека. Това води и до намаляване на риска от анемия. Друг положителен ефект на контрацептивите е подобряването на кожата, склонна към акне, както и намаляването на риска от рак на матката и яйчниците.

 

А има ли причина да не взимам хапчета?

 

По време на първите опаковки контрацептиви, повечето жени минават през страничните ефекти. Ако проблемите не отминат обаче, може да смените марката на препарата. Страничните ефекти включват главоболие, гадене, чувствителност на гърдите, лека промяна в теглото, зацапване на бельото между два месечни цикъла, понижено либидо и депресия. По-сериозните странични ефекти са съсирване на кръвта, сърдечен удар, припадъци, рак на гърдата, на черния дроб и на маточната шийка.

 

Прочетете листовката на вашия медикамент за повече информация. Обикновено тези странични ефекти са много редки, но има рискови фактори, при които биха могли да се появят. Трябва да приемате контрацептиви с повишено внимание и при непрекъснато лекарско наблюдение, ако сте пушач, ако имате наднормено тегло, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол. Консултация със специалист е необходима и ако сте болни от диабет или сте били обездвижени (например след операция).


Не забравяйте, че оралната контрацепция е предназначена единствено за предпазване от нежелана бременност. Хапчетата не могат да ви помогнат при болести, предавани по полов път. Използвайте презервативи, за да сте сигурни, че ще избегнете каквито и да е венерически заболявания.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay