Пънк, кожа, стил!

Кой казва, че пелени не могат да се носят в дизайнерска чанта?

Лачено кожено яке Love Label от магазин 2-ра употреба, пола на точки от Asos.com, лачена чанта French Connection, метална гривна и колие H&M, боти Burberry Prorsum
Лачено кожено яке Love Label от магазин 2-ра употреба, пола на точки от Asos.com, лачена чанта French Connection, метална гривна и колие H&M, боти Burberry Prorsum

Венета Сакалийска е бивша пънкарка, но все още споделя вярванията на пънк-културата, че хората трябва да бъдат повече създатели, отколкото консуматори. Последното нещо, което нашата главна героиня си сътвори, е пришиването на кожени ръкави върху старото си вълнено палто Vero Moda. Провокирани от идеите, които видяхме в личния ѝ блог EdgyCuts, решихме да си поговорим с нея за необятния свят на модния океан и да я попитаме, дали всеки от нас може да се научи да плува в него.

Работиш в сферата на рекламата, с външния си вид представяш себе си. Разкажи ни каква си, когато си на работа.
С развитието на онлайн комуникациите постепенно се загуби контактът с бизнес партньорите лице в лице, така че поддържането на безупречен външен вид вече не е необходимост, а по-скоро въпрос на личен избор. А моят избор е това, което виждате в блога ми.

А какъв е стилът ти извън работно време?
Старая се да оползотворявам максимално свободното си време, отдавайки се изцяло на любимите си занимания - спорт и туризъм, което налага избор на удобни и практични дрехи и аксесоари.

Кои са твоите цветове?
В работата си предпочитам изчистения дизайн със строги геометрични форми и пестелива употреба на цветове. Водейки се от финансови съображения, проектирах дома си също в минималистичен скандинавски стил. Изцяло доминиращ в интериора е белият цвят, на фона на който изпъкват естествено дърво и ярки акценти в резедаво зелено и патладжанено лилаво. Гардеробът ми следва същата схема, позволявайки ми при ограничен брой дрехи в неутрални тонове, с помощта на различни цветни аксесоари, да създавам различни визии. Харесвам наситените студени нюанси на всички цветове и страня от приглушените и ръждивите.

Има ли "вечни дрехи”, на които никога няма да изневериш?
Коженото яке, малката черна рокля и високите токчета!

Пънк, кожа, стил!


Кои са дрехите, в които си заслужава да инвестираме повече пари?

Предпочитам да влагам повече средства в аксесоари, вместо в дрехи, заради по-големия брой възможности за стайлинг приложения. Критерият "качество” е решаващ при взимането на решение за по-скъпа покупка, а на второ място е наличието на някакъв уникален, екстравагантен детайл.

Има една проста формула, по която всеки би могъл да оцени покупките си. Реалната цена е равна на цената за придобиване, разделена на броя пъти на употреба.

За съжаление е приложима само в ретроспекция, но пък с времето дава ясна картина за това в какво си заслужава да инвестираме парите си. Например, покупката на сандалите Balenciaga за 300 евро (с намалението от 50%) ми се струваше лудост. Сравнена, обаче, с тази на обувките Zara, за които платих 150 лв., а обух едва 5 пъти (защото бяха изключително нестабилни и неудобни за ходене) се оказва една от най-изгодните ми сделки за миналия сезон.

Следиш ли модни лейбъли и ако да, кои са те?
Balenciaga, Burberry Prorsum, Givenchy, Proenza Schouler са ми любими, а от този сезон и 3.1 Phillip Lim, заради страхотната пролетна колекция чанти.

Модата у нас?
Иска ми се в гардероба ми да присъстват модели на български дизайнери, но все още не съм открила такъв, чиито творби да са изцяло по мой вкус.

Ти самата би ли се осмелила да създаваш мода?
О, не, не, аз съм по-скоро интерпретатор, отколкото творец.

Има ли неща, които те дразнят в облеклото на жените по улицата?
Има, и за съжаление не са малко.
Най-вече ме дразни липсата на индивидуален почерк в стила на българката. Все още масово срещам момичета и жени в "задължителната униформа” – черно палто и тесни дънки в черни ботуши. Отблъсква ме поп-фолк пошлостта. И новобогаташката показност. Дизайнерските фалшификати, носени с гордост!

Вече си щастлива мама! Какво се промени в живота ти по време на бременността и след нея?
Всеобщо разпространено е схващането, че по време на бременността жената следва да загърби интересите си и грижите за външния си вид и да се отдаде на почивка и хапване. Аз съм щастлива, че през последните 9 месеца животът ми не спря, а напротив, беше по-пълноценен отвсякога. Благодарение на подкрепата на половинката ми и насърчителните коментари на читателите на блога ми, както и специално на строгите закани на Мира от Thrift Queen’s Closet продължих да развивам стила си. Все още е рано да се каже, но предполагам, че майчинството няма да постави сериозни предизвикателства пред желанието ми да се чувствам и изглеждам добре. Кой казва, че пелени не могат да се носят в дизайнерска чанта?

Какво мислиш за магазините втора употреба?
Страстна почитателка съм на пазаруването от магазини за стоки втора употреба от много отдавна. Изпитвам сладка тръпка всеки път, когато попадна на нещо уникално на примамлива цена. Обичам да пазарувам и от ebay, но след редица разочарования вече съм изключително внимателна какво купувам. Стремя се да наддавам само за неща, които съм пробвала офлайн.

На какви находки си попадала там?
Почти 1/3 от нещата в гардероба ми са от такива магазини. Любимата ми покупка са обувките Balenciaga, които спечелих в ebay на безобразно ниска цена, като се има предвид, че бяха като чисто нови. Понякога купувам дреха само заради материята ѝ, която впоследствие използвам за някой "направи-си-сам” проект. Винаги обръщам особено внимание на кожените дрехи. Благодарение на ebay се снабдявам с луксозна козметика на много изгодни цени, понякога до -75% от тези в магазините.

Пънк, кожа, стил!

Твоят стил е... в процес на изграждане и шлифоване. На този етап е все още груба смесица между рок шик и скандинавски минимализъм.

Как пазаруваш?
И в магазини и по интернет. Според настроението и средствата. Понякога разточително, понякога пестеливо, най-често импулсивно и неразумно, за което почти винаги съжалявам, но пък най-ценните ми придобивки са именно в резултат на непремислени, инстинктивни покупки.

Вродено ли е усещането за стил или всеки може да го провокира в себе си?
Смятам, че за изграждане на стил е необходимо вродено чувство за хармония, но и вярвам, че дори при липсата на такова, с много желание стилът може да се култивира.

Къде ще отидеш да си напазаруваш, ако спечелиш джакпота?
В Париж и Лондон. Тъй като обожавам да пътувам, а не съм била в Ню Йорк, ако е достатъчно голям джакпотът, бих направила една околосветска шопинг обиколка.

А какво написа в писмото си за Дядо Коледа?
Стилна п
рахосмукачка с воден филтър! Какво да се прави, въпрос на приоритети.


Хитро, ние пък сме сигурни, че добрият старец ще ти я подари!

 

49 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay