Синдромът на студените крайници

Синдромът на Рейно

Синдромът на студените крайници

Синдромът на Рейно, който се характеризира със студени ръце, се наблюдава при около 3% до 20% от населението на Земята. Това е състояние, в което кръвта не достига до крайниците, като обикновено са засегнати само пръстите на ръцете и краката, но понякога страдат също ушите и носът.

 

Това състояние може да доведе до вкочаненост, като понякога се чувства и болка. В началото кожата побелява, след това посинява, а накрая се зачервява, носейки парещо усещане. Липсата на кръв е причинена от спазми на артериите, които на свой ред могат да бъдат предизвикани от температурни промени, излагане на студ или просто докосване на студени предмети.

 

Емоционалният стрес също може да се окаже причинител за този проблем. Не е чудно, че зимните месеци са най-тежки за страдащите от това заболяване. Истината е, че някои прости промени в ежедневието могат да помогнат за подобряване на кръвообращението ни.

 

Например спирането на цигарите е едно от важните неща. Това е най-ефективният начин за намаляване на симптомите на слабата циркулация на кръвта.

 

Освен това е добре да се стои далеч от студа или максимално да се затоплят крайниците. Използването на термо чорапи и ръкавици са препоръчителни. Но най-добре е да се опитвате да загрявате цялото си тяло, а не само крайниците.

 

Редовното физическо натоварване също спомага за по-доброто кръвообращение. Три пъти седмично по минимум 20 минути упражнения ще накарат сърцето ви да заработи по-интензивно. В никакъв случай обаче не спортувайте на открито, когато навън е студено.

 

Друг съвет от специалисти е да не ядете солено, а да наблягате на плодовете, съдържащи витамин C.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay