10 неща, които децата трябва да се научат да правят сами, преди да навършат 13

10 неща, които децата трябва да се научат да правят сами, преди да навършат 13

Според някои психолози, тийнейджърските години започват, когато детето е на възраст от 9 до 13 години, и това е преходен период, в който родителите трябва да позволят на децата си да растат и да бъдат независими. За да направят този преход гладък, родителите трябва да помогнат на детето си да придобие основни житейски умения до 13-годишна възраст.

Направихме списък с жизненоважни умения, които всички деца трябва да имат, преди да са навършили 13 години. 

1. Да печелят и управляват пари

Можете да предадете на децата си някои основни финансови умения още когато се научат да броят. До 13-годишна възраст децата трябва да могат да пестят пари от тези, които им давате за седмицата, да знаят колко са основните разходи за домакинството, да разбират разликата между дебитни и кредитни карти и да могат да вземат решения за харчене и спестяване.

2. Да вършат основна домакинска работа

Важно е да давате на децата си да вършат домакинска работа. Например дори съвсем малко дете може да почиства след вечеря или да събира дрехите си. До 13-годишна възраст те трябва да могат да изгладят дрехите си, да подредят съдовете, да сменят чаршафите си, да измият кола, да почистват баня и да подреждат кухня. Родителите трябва да бъдат последователни и конкретни с техните искания и да насърчават децата си.

3. Да приготвят храна

Готвенето е важно умение, от което вашите деца ще имат нужда, когато станат възрастни и има много лесни рецепти за начинаещи, като сандвичи, бъркани яйца, макаронени изделия, супи и салати. До 13-годишна възраст децата трябва да могат да планират семейно хранене, да следват проста рецепта и да могат да работят с кухненско оборудване. Не забравяйте да учите децата си относно основите на хигиената и безопасността.

4. Да пазаруват

Воденето на децата с вас в магазина ще им помогне да развият основни умения за пазаруване, като да напишат план за хранене, да напишат списък с хранителни стоки и да се придържат към бюджета, докато се превърнат в тийнейджъри. Научете ги как да четат етикети за хранителните стойности и как да търсят изгодни продукти. Не забравяйте да поставите граници: проучване от Университета в Канзас показа, че 50% от малките деца, които придружават родителите си в супермаркета, искат да им се купуват много и ненужни неща и само 50% от родителите успяват да устоят.

5. Лична хигиена

Експертите признават, че много родители приемат, че техните 10-годишни или 11-годишни деца ще научат за хигиената естествено. Но всъщност има много неща, които родителите трябва да обсъждат с децата си, преди да е станало твърде късно - значението на ежедневното къпане, използването на дезодорант, смяната на дрехите, бръсненето, хигиената на устната кухина и познаване на собственото им тяло. Не забравяйте да бъдете добър пример за децата си и винаги да им обяснявате защо трябва да правят определени неща.

6. Основна първа помощ

Основните умения за първа помощ ще дадат възможност на децата ви да си помогнат, когато са наранени и когато са сами. В Обединеното кралство Червеният кръст се застъпва за включването на образованието за първа помощ в учебните програми. Някои проучвания показват, че 4-годишните и 5-годишните деца вече могат да запомнят правилния телефонен номер за спешни случаи, да преценят правилно дишането на човек и да запомнят правилните позиции за възстановяване. Някои умения за по-големи деца включват способността да се спре кървенето и да се лекуват изгаряния и пчелни ужилвания.

7. Управление на времето

Уменията за управление на времето са от съществено значение: вашият тийнейджър трябва да е в състояние да планира, да даде приоритет и да работи продуктивно. Опитайте се да предложите на децата си някои инструменти, които биха могли да им помогнат да бъдат по-ефективни, като телефонни приложения или специални календари. Не забравяйте, че когато решите какво да правите и кога да го направите, става много по-лесно, когато го запишете. Подарете им часовник, който да им помогне да управляват времето си.
8. Социални умения и маниери
Важно е да научите децата си на маниери възможно най-скоро. За по-малките деца, започнете с вашия пример, да ги насърчите да споделят, да бъдат учтиви и да уважават възрастните хора. Събитията в дома ви са подходящо време, за да научите децата си как да бъдат добри домакини и да обясните маниерите на масата за тях. И не забравяйте, че в съвременното общество дигиталният етикет е толкова важен, колкото и "офлайн" маниерите.
9. Основни умения за ориентиране
Само след няколко години, вашият тийнейджър ще кара кола, вероятно. Затова е важно да умеят да се ориентират по карта, да знаят как се работи с навигацията и да се научат да знаят къде се намират. Трябва да могат да запомнят упътвания и да следят табели. 
10. Умения за контролиране на емоциите
Не само тийнейджърите, но и много възрастни нямат способността да приемат и контролират емоциите си, като гняв, стрес и тревожност. Уменията за контролиране на емоциите включват способността да идентифицирате чувствата, да разберете ситуацията, да управлявате емоциите и да потърсите помощ, когато е необходимо. 
8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay