10 признака, че се срещате със социопат

Може и първоначално да не ви се вярва, но има шанс новата ви половинка съвсем да не е човекът, за когото се представя

10 признака, че се срещате със социопат

Нека първо дефинираме що е то социопат. Разгръщайки дебелите книги, откриваме, че накратко това е човек, който има сериозни проблеми в сферата на социалните взаимоотношения. По тази причина той не просто трудно се адаптира в човешка среда, а и постоянно създава конфликтни ситуации, без да проявява разбиране дори и към най-близките си хора. В допълнение класическият социопат е ампутиран откъм съвест, следователно не изпитва вина, а представите му за понятията добро и зло са силно изкривени.

Социопатите обаче умеят да се прикриват изключително сполучливо. Или поне в началото. Затова ако имате чувството, че с новата ви половинка всичко върви толкова прекрасно, че сякаш ситуацията е прекалено хубава, за да бъде истина, то имайте предвид, че той* може да се окаже именно такъв.

За да разсеем излишните съмнения, сме подготвили списък с няколко признака, на които потенциалният прикрит социопат отговаря. А дали те импонират на поведението на половинката ви, оставяме ви сами да прецените.

1. Той е нарцис
Може и да не ви се вярва, но често именно нарцистичните социопати са дарени с огромни количества неустоим сексуален магнетизъм. Затова в момента, в който забележите, че себелюбието на новия ви партньор преминава всякакви граници, а всичките му изречения започват с личното местоимение за първо лице единствено число, бягайте далеч.

2. Той е жертва
Във всички истории, които ви разказва, той е прецакан и превърнат в жертва на обстоятелствата. Вината никога не е негова, а винаги - на всички останали. Бившите му приятелки до една са отвратителни жени, а семейството му го тормози и потиска от малък. Изобщо - целият свят е срещу него.

3. Той не познава състраданието
Проявата на емпатия, или по-скоро пълната липса на такава, е заложена в реакциите му към случващи се в ежедневието неприятни неща. Затова следете внимателно дали по лицето му не се процежда тънка струйка задоволство, всеки път когато видите снимка на страдащо животинче или пък по новините анонсират поредния трагичен инцидент.

4. Той няма приятели
Липсата на дългосрочни приятелства е сигурен знак, че той не може да задържи никого около себе си. Затова ако се окаже, че в списъка му с другарчета фигурират един-двама съвсем неотдавна срещнати човека, включете червената лампичка. Социопатът няма нужда от приятели, а от хора, от които да взима, докато не му омръзне (или не му спрат кранчето).

10 признака, че се срещате със социопат
5. Той сякаш е сродната ви душа
Социопатите владеят до съвършенство изкуството на манипулацията и умеят изключително добре да се адаптират към новите си жертви, наблюдавайки и изследвайки всяка ответна реакция и емоция. Имате абсолютно еднакво виждане за живота, за обществото, за музиката, за литературата? Притежавате аналогични страхове и притеснения? Чудесно! Ако обаче вярвате безрезервно в теорията за сродните души, краят на връзката може да ви излезе повече от солен.

6. Той пришпорва ситуацията
Запознали сте се едва преди месец, а той вече е оставил четката си за зъби и две блузи у вас, докато телефонът ви бива непрестанно заливан с мили и ласкави, но настоятелни съобщения от неговия номер? Обгрижва ви толкова внимателно и старателно, че чак ви се струва прекалено? Класическият социопат знае, че фасадата му няма да издържи дълго здрава и затова бърза да си създаде трайни взаимоотношения и буквално да ви завърже за себе си. Помислете върху този въпрос, докато закусвате току-що приготвените от него палачинки.

7. Той е нестабилен
Ако се обърнете към близкото и не толкова далечното му минало и забележите, че той реално не е имал постоянна работа, за сметка на което е затънал в помията на финансовата си безотговорност (за което виновни са всички останали, но не и той, вж. точка 2), то имайте едно наум. Дори и да не се окаже социопат, помислете си дали бихте искали да прекарвате време и да делите пространство с толкова нестабилен човек.

8. Той винаги е прав
Ултимативният тест, на който да подложите партньора си, за да разберете, че може би е социопат, е спорът. Започнете лек разговор, в който спокойно и ненападателно да изразите мнение, различаващо се от неговото. Ако в този момент той избухне, само защото аргументите му се различават от вашите, и по-лошо, ако го прави всеки път, когато изпадне в конфронтация, то пробата му за социопатия е с 99-процентова точност положителна.

9. Той лъже за всичко
Дори и когато истината е съвсем безобидна, той предпочита да я прикрие с поредната лъжа. Иначе казано, той е патологичен лъжец, който ще направи всичко по силите си, за да ви убеди в своята "правота".

10. Той се промени изведнъж
Социопатът разкрива истинската си същност, едва след като се е убедил окончателно, че вече е твърде късно да избягате. Затова в един момент чарът и магнетизмът му ще се изпарят като с магическа пръчица, за да отстъпят място на истинските му "заложби”.

*Имайте предвид, че да бъдат социопати съвсем не е привилегия само на господата. Затова гореизброените признаци могат напълно спокойно да бъдат наблюдавани и у дамите. А защо не и у вас самите…

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

196 12
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay