12 модерни, лоши навика, от които трябва да се откажете

12 модерни, лоши навика, от които трябва да се откажете

Никой не е съвършен и това наистина е страхотно! Какъв необикновен свят би бил, ако никога не трябваше да се притеснявате. Но има някои навици, които имаме, които всъщност могат да бъдат вредни за здравето ни. Началото на нова година е чудесно време да преосмислим вредните навици и да ги заменим с нещо по-здравословно!

Защо да не започнете новата година с някои положителни промени в живота си?

Ще ви предложим списък с 12 неща, които можете да обмислите да оставите в миналото, за да направите живота си по-добър. И не пропускайте бонуса в края!

1. Свещи

Учените от Щатския университет потвърдиха, че някои видове свещи са вредни за здравето ни, особено свещи от парафинов восък, който е нефтен продукт. Те съдържат химически вещества като алкени, алкани, акролеин, толуен, нафталин, формалдехид и могат да причинят алергии, астма и дори рак.

Освен това, фитилите за свещи могат да съдържат олово, което може да доведе до отравяне. За щастие повечето производители вече използват цинк, памук или синтетични влакна, които са много по-безопасни.

Ако обичате свещи и не можете да живеете без тях, изберете тези, произведени от натурален пчелен восък, медена пита или соя. Те са направени от естествени съставки и няма да причинят никаква вреда. За да ги направите ароматизирани, добавете няколко капки от любимите си етерични масла, преди да ги запалите.

2. Честото къпане

Повечето хора мислят, че колкото по-често си вземат душ, толкова по-здрави ще бъдат. Изненадващо, учените са доказали, че това е мит. Къпането прекалено често може да разруши вашите микроби, микроорганизми, които живеят върху тялото ви, което може да доведе до проблеми с имунната система, храносмилането и т.н. Сапуните, душ геловете и шампоаните, които използвате, просто унищожават екосистемата на тялото ви. Честото вземане на душ може да доведе и до акне. 

Джеймс Хамблин от Атлантическия океан казва, че въз основа на собствения си опит ужасната миризма през първите няколко седмици, след като сте се отказали от душа, всъщност е резултат от увреден микробиом. Когато тялото ви се адаптира, вие мирише много по-добре.

И все пак, въпреки ползите, описани от Хамблин, малко от нас са готови напълно да се откажат от душовете. Така че ограничаването на вашите душове до веднъж на ден или през ден е страхотно начало. 

3. Тесните дънки

Вярно е, че тесните дънки ни карат да изглеждаме чудесно. За съжаление, те не са толкова безопасни, колкото мислите. Учените предупреждават, че носенето на тесни дънки може да причини някои състояния, като синдром на отделенията, мералия парестетика (болка и изтръпване в бедрата) и киселини. Въпреки че рисковете са ниски, е по-добре да сте сигурни, отколкото да съжалявате. 

4. Пристрастяване към мобилни телефони

Пристрастяването към мобилни телефони стига до такава степен, че всъщност причинява нови болести. Например, синдромът "текст врат" се провокира, като гледате надолу към мобилния си телефон и се характеризира с болка в областта на врата, раменете и горната част на гърба. Често срещани заболявания, като тревожност от получаването на по-малко съобщения или актуализации в социалните медии, както и затлъстяването, също са в списъка на отрицателните ефекти.

И все пак има други опасности. Едно проучване установи, че пешеходците, които пишат по време на пресичането на пътя, се разсейват четири пъти, което означава, че те игнорират светофарите и създават опасни ситуации за шофьорите, себе си и другите пешеходци. Нещо повече, синята светлина от екрани прекъсва производството на мелатонин, който регулира съня.

5. Кръстосването на краката

Кръстосаните крака са една от най-предпочитаните и удобни пози за жени. Има много митове в интернет за това, така че е трудно да се каже какво е наистина вредно и какво не.

Кръстосването на краката може да доведе до лоша поза. Това може да доведе до болка в раменете и шията. Седенето с кръстосаните крака може да доведе до временни странични ефекти като скованост и повишено кръвно налягане.

Но най-опасната последица от седенето с кръстосаните крака е дълбоката венозна тромбоза или ДВТ. Това може да доведе до сериозни и дори хронични здравословни проблеми. За да се избегне това, трябва да се движите повече, да тренирате и да не носите дрехи, които са твърде стегнати.

6. Заседнал начин на живот

Всички знаем, че движението е здраве. Някои хора обаче все още предпочитат да се излежават пред телевизора, вместо да излизат навън. Едно проучване показа, че гледането на твърде много телевизия и играенето на игри може да доведе до мускулна скованост и повишен риск от епилептични припадъци, дължащи се на умора и липса на сън.

Установено е също, че липсата на активност може да доведе до крехки кости. Това е така, защото тялото ни трябва да усеща собствената си тежест, за да изгради силни кости и това ни връща към необходимостта от движение. Затова се обадете на приятелите си и отидете на разходка.

7. Похапване между храненията

Няма значение дали това, което ядете е здравословно или не. Гладът не е толкова лош, колкото сме свикнали да мислим. Гладът е сигнал, който нашето тяло ни изпраща, когато се нуждае от храна. Това означава, че вземането на тези вкусни закуски между храненията всъщност удовлетворява нашите желания. Но не сте ли забелязали, че храната е много по-вкусна, когато сме гладни. Защо да се лишаваме от това удоволствие?

8. Спането на една страна или по корем

Въпреки, че сънят изглежда най-естественото нещо в живота, всъщност е много лесно да навредите на здравето си, като изберете неправилната поза за спане. Експерти твърдят, че сънят на една страна или по корем всъщност са много лоши за вас.

Според това изследване, сънят на една страна е свързан с болка в рамото и врата. Това се случва, защото когато лежите на една страна, рамото ви трябва да поддържа по-голямата част от телесното ви тегло. Спането на стомаха ви е още по-лошо, тъй като обръщате главата си настрани, което отново води до болка в областта на врата и рамото. 

9. Често излагане на слънце

Слънчевата светлина е всъщност ултравиолетово лъчение, което в същото време може да бъде полезно и вредно. Всички знаем, че слънцето ни помага да произвеждаме витамин D, но прекомерното му количество може да причини мутации. Основният виновник тук е UV светлина, която прави някои ДНК части да се придържат заедно и понякога дори ги убива. За да бъдете защитени, трябва да нанасяте слънцезащитни продукти на всеки 2 часа. 

10. Лишаване от сън

Откакто бяхме деца, нашите родители ни казаха, че трябва да спим добре. Това е здравословно, приятно и тялото ни се нуждае от почивка. Въпреки това все още не осъзнаваме всички опасности от лишаването от сън. То намалява концентрацията и намалява чувството за равновесие, увеличава риска от сърдечни заболявания и диабет. Някои проучвания предполагат, че това може дори да доведе до рак на гърдата.

И все пак ние продължаваме да вярваме, че няколко часа сън тук и там са достатъчни за нас. През 2013 г. заспалите шофьори причиниха 72 000 автомобилни катастрофи, а неофициалната статистика сочи, че около 6 000 от случаите стават фатални всяка година.

11. Болкоуспокояващи и успокоителни

Главоболието или тревожността очевидно са неща, които никой не иска да преживява. Ние всички търсим начини да се борим с тях и често се обръщаме към хапчета веднага щом нещо заболи. За съжаление, понякога забравяме, че самолечението е опасно и често купуваме лекарства без рецепта и приемаме повече от препоръчителната доза, без да се консултираме с специалист.

12. Прегърбване
Да, прегърбването е удобно, но някога обмисляли ли сте отрицателните ефекти, които има лошата стойка върху вашето здраве? Тя може да навреди на храносмилането, да допринесе за главоболия и да причини болка в областта на шията, тъй като тежестта на главата ви се поддържа само от мускулите в задната част на шията, когато се навеждате.
Между другото, едно проучване показва, че една добра поза може да направи чудеса за вашето настроение, самочувствие и способността ви да се справяте със стреса, тъй като тя също може да ви помогне да намалите чувството на страх. Не е ли страхотен списък от причини да се опитате да стоите изправени?
Бонус: Не лъжете лекаря!
Лекарите обикновено правят всичко възможно, за да спасят живота ви или да го подобрят. За съжаление те не могат да четат вашите мисли. Докато е разбираемо, че може да има неща, които не искате да споделите с Вашия лекар, точно тези неща могат да бъдат от решаващо значение за диагностицирането.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay