13 грешки, които всеки собственик на домашен любимец прави

Ето къде грешим

13 грешки, които всеки собственик на домашен любимец прави

Собствениците на домашни любимци са способни да показват своята любов и привързаност като никой друг. И не само към животните.

За съжаление обаче понякога нашите скъпи домашни любимци страдат от нашето поведение.

Ето кои са грешките, които допускаме:

1. Целуваме ги и ги прегръщаме

Всеки път, в който нашето куче и коте мине покрай нас, имаме желанието да го гушнем или целунем. За съжаление, за тях, това е стресираща ситуация, защото това е нещо, което не се случва в животинския свят. Може да опитате с някаква команда, например "Горе" и след това да го гушкате. Така ще го очаква.

2. Събуждаме ги, когато поискаме

Точно както се опитваме да бъдем максимално тихи, когато някой член на семейството ни спи, така трябва да уважаваме и правото на домашния ни любимец да спи. Запомнете, че внезапното събуждане е стрес за домашния любимец. Просто не будете животното без причина.

3. Постоянното гледане

Когато някой се взира в нас, ние се чувстваме неудобно. В животинския свят, взирането означава, че са в опасност и трябва да са подготвени за битка. Решението: докато се възхищавате на вашия домашен любимец, го правете ненатрапчиво. Избягвайте гледането директно в очите.

4. Караме се на животното, когато вземе храна, която сме оставили без надзор

Помислете колко пъти сте оставяли нещо вкусно на кухненската маса и когато сте се връщали, храната е била изчезнала. Животните имат инстинкти, на които не могат да устоят, така че не са виновни, по никакъв начин. Те нямат самоконтрол. Просто не оставяйте храна без надзор.

5. Използване на различни думи за една и съща команда

"Вземи топката!" и "Къде е играчката" са 2 напълно различни неща в мозъка на домашния любимец.  Използвайте една дума или фраза само за една команда.

6. Позволяваме на домашния любимец да бъде мързелив цял ден

Животните се нуждаят от физическа активност точно толкова, колкото и хората. Дори ако кучето е малко, трябва да го разхождате достатъчно дълго.

7. Казваме "Всичко е наред" или "Спокойно"

Животните се плашат лесно и от много неща. Например повечето животни се страхуват от къпането и започват да се крият в момента, в който чуят водата. Ако им казваме "Спокойно" или "Всичко е наред" те не се успокояват, а започват да свързват тази фраза с нещо лошо и страшно.

8. Споделяме храната си с тях

Изключително трудно е да се сдържаме и да не даваме от своята храна на домашния си любимец. Обаче се налага. За съжаление нашата храна не е подходяща за животни. Ако искате малкият ви приятел да е в добро здраве, не му давайте от своята храна.

9. Крещим им за всичко

Нашите домашни любимци също имат чувства. Те много добре разбират, че са направили нещо нередно и дори могат да се чувстват виновни или засрамени. Не забравяйте, че не можете да се карате на животното за вашите грешки. Ако е направило нещо, това е само защото не сте го научили правилно. Каквото и да е направило животното, трябва да бъдете спокойни и последователни. Ако крещите, животното се плаши и положението става по-лошо.

10. Оставяме голямо количество храна

Много хора правят грешката да оставят повече храна, отколкото трябва. Това води до увеличаване на теглото и здравословни проблеми.

11. Късно обучение

Мислим, че има време да обучим животното, но това не е така. Навиците се изграждат докато животното е малко, след това вече е късно. Колкото по-скоро започнете да тренирате своя домашен любимец, толкова по-добре.

12. Оставяме ги сами за дълго време

Мислим, че когато сме далеч, домашният любимец се забавлява или спи. Това е напълно грешно мислене. Всъщност, животните стават тъжни и нервни, ако стоят няколко часа сами. Никога не оставяйте домашния си любимец сам за повече от 1 ден и се уверявайте, че има всичко необходимо, преди да излезете.

13. Забравяме, че техният свят се върти около нас

Точно като бебетата, домашните любимци се нуждаят от внимание. Освен да ги храним и водим на разходки, винаги трябва да намираме време за игри и за показване на любов. Всички домашни любимци обичат да прекарват времето си със стопаните си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay