13 мита за бременността, на които все още вярваме

13 мита за бременността, на които все още вярваме

Бременността е много важен и вълнуващ период в живота на една жена. Не е изненада, че това уникално събитие е заобиколено от огромен брой различни предразсъдъци и стереотипи. Сега ще разкрием 13 популярни мита, свързани с бременността, които се предават от поколение на поколение.

  1. Бременните жени трябва да ядат за двама

    Диетолози от Института по медицина в САЩ твърдят, че ако една жена има здравословно тегло, тя не трябва да консумира никакви допълнителни калории през първия триместър. Специалистите препоръчват добавянето на допълнителни 340 калории на ден през второто тримесечие и около 450 калории през третото. Тези допълнителни калории трябва да идват от млечни продукти, ядки или слаби протеини.

    12. Бременността прави жените глупави

    Промените в нивата на хормоните обикновено правят жените по-емоционални и чувствителни, но по време на бременността много жени откриват нови таланти и разкриват нови умения. Например, някои от тях рисуват невероятни картини, пишат детски книги или дори започват собствен бизнес.

    Много актриси успешно продължават да работят върху филми, докато са бременни и ни удивляват с впечатляващите резултати.

    11. Ултразвуковото изследване уврежда бебето

    Повечето лекари препоръчват жени, които имат нормално развитие на плода, да преминат ултразвуковото изследване 3 пъти по време на бременност, по един на всеки триместър. Проверката трябва да се извършва по-често, само ако съществува опасност за здравето на майката или бебето.

    Ултразвуковото изображение използва високочестотни звукови вълни и за разлика от рентгеновите изображения, няма излагане на йонизираща радиация. Благодарение на ултразвуковото сканиране лекарите могат да изключат възможността за извънматочна бременност, да определят възможните патологии на плода и да помогнат на жената и детето навреме.

    10. Жената трябва да роди първото си дете преди 30-годишна възраст

    Ако една 30-годишна жена се грижи за себе си, яде здравословна храна, тренира достатъчно и редовно преминава превантивни медицински прегледи, рискът от усложнения по време на бременност не е по-висок, отколкото в сравнение с 20-годишна майка. Патологиите на плода и проблемите по време на бременността са най-вече свързани със състоянието на организма, а не с биологичната епоха. Съвременните методи за диагностика могат да покажат отклонения в развитието на възможно най-ранния етап, така че жените могат да планират бременност, когато са наистина готови за това, както физически, така и психически.

    Повечето лекари смятат, че идеалната възраст за раждането на първото дете е, когато една жена е на възраст 20-30 години. И според резултатите от научните изследвания, проведени от д-р Джон Миргоски от Тексас, перфектната възраст за раждане на здраво дете е на 34 години.

    9. Всички жени жадуват за солени храни по време на бременност

    Тялото на бременната жена се опитва да подскаже от какво се нуждае и кои хранителни вещества не му достигат. Друга причина за странните желания, свързани с храната, са хормоналните промени. Бременните жени могат да пожелаят не само солена, но и сладка или кисела храна. Но шоколадът все още е продукт номер едно в списъка на най-желаната храна.

    8. Спортуването по време на бременност е опасно

    Ако една жена няма никакви здравословни проблеми по време на бременност, редовното физическо натоварване е от съществено значение за бъдещата майка. Спортът не само помага да остане в добра форма, но също така е от полза за развитието на плода и може да улесни процеса на раждане. Природата се грижи за всичко и затова мускулите и сухожилията на една жена стават по-еластични и по-силни по време на бременност.

    7. Сексът по време на бременност може да нарани бебето

    Опасността от секса по време на бременност е може би един от най-разпространените митове. Хората казват, че това е вредно за бебето, неприятно за майката и дори неморално. Но ако една жена не изпитва дискомфорт, сексуалната активност няма да навреди. Напротив, редовният сексуален контакт е полезен за здравето, тъй като не само помага за укрепване на тазовите мускули, но и дава положителни емоции на бъдещата майка. И емоционалното състояние на една жена през този период е изключително важно.

    6. Бременните жени не бива да боядисват косата си или да лакират ноктите си

    Тайната на изглеждането страхотно по време на бременността е да се обърне повече внимание на състава на козметичните продукти. Бременните жени трябва да избягват такива компоненти като толуен, формалдехид, камфор, амоняк или резорцинол и да изчакат, докато бебето се роди, преди да започнат да ги използват отново в рутината си.

    5. Консумацията на риба и орехи оказва голямо влияние върху интелигентността на детето

    Здравословните свойства на тези продукти не могат да бъдат отхвърлени. Орехите са богати на калий и магнезий, така че укрепват кръвоносните съдове и сърцето и имат благотворен ефект върху нервната система. Йодът в рибата е добър за щитовидната жлеза. Следователно, бъдещата майка трябва да добави тези продукти към диетата си. Рибите и ядките съдържат омега-3 мастни киселини, които спомагат за поддържането на здравето на мозъка. Въпреки това тяхното влияние върху развитието на умствените способности на бебето не е научно доказано.

    4. Стресът е изключително опасен за бременната жена

    Постоянният стрес не е от полза за никого. Но ние всички понякога се намираме в стресови ситуации и това е напълно нормално. А отношението ви към стреса е това, което наистина е различно. Постоянното безпокойство и притеснението за бебето е много по-лошо от краткото емоционално избухване. Не позволявайте малко проблеми да развалят настроението ви.

    3. Кремът против стрии е задължителен

    Кремовете против стрии често се считат за някакъв магически инструмент и ефективен начин за решаване на всички кожни проблеми, свързани с бременността. Но заслужава да се отбележи, че съставът не е много различен от овлажняващия лосион. Разбира се, използването на такъв продукт може да направи кожата ви по-еластична и гладка, но не може да премахне всички стрии.

    2. Консумацията на вода трябва да се намали през третото тримесечие

    В миналото бременните жени са били съветвани да пият по-малко течности през третото тримесечие, за да избегнат подуване. Учените са доказали, че подуването не е свързано с консумацията на вода. Напротив, достатъчно количество вода помага за справянето с този проблем.

    1. Животът ще бъде същият след раждането на бебето

    Има много начини да направите първите години по-лесни, но е важно да имате предвид, че старият ви начин на живот определено ще се промени. Няма да бъде по-добро или по-лошо; то просто ще бъде различно. Ще поставят винаги нуждите на бебето на първо място.   

     Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay