15 любопитни факта за месец септември

15 любопитни факта за месец септември
Pexels

Септември се смята от мнозина за много приятно време от годината.

За тези в северното полукълбо времето най-накрая започва да се подобрява, като по-хладните нощи прогонват дневната топлина.

Септември е времето за приключване на годишната реколта и празнуване на щедростта ѝ.

Септември, разбира се, също е страхотно време от годината в южното полукълбо!

Отминават мрачните дни на зимата, този месец е страхотно време да излезете навън и да оцените първите цветя на пролетта!

Както всеки друг месец от годината, септември има какво да покаже за себе си.

Нека да разгледаме произхода на септември, традициите, свързани с него, както и някои интересни факти!

1. Името на септември наистина е доста неточно в наши дни. Първоначално е бил седмият месец от древноримския календар и като такъв е наречен Septem, което се превежда като "седмият месец". Едва през 451 г. пр.н.е. месеците януари и февруари са добавени към календара, което прави септември деветия месец.

2. Септември също имал само 29 дни. Благодарение на реформата на Юлий Цезар на римския календар през 46 г. пр. н. е. месецът вече има допълнителен, 30-ти, ден!

3. Римляните доста често свързват различните месеци с различни богове. Месец септември се свързва с Вулкан, римския бог на огъня, вероятно защото е бил огнено горещ месец, когато е бил седмият месец от годината.

4. През 1752 г. Британската империя прескача 11 дни от септември, между 2-ри и 14-ти. Това всъщност се дължи на друга промяна в календара, въпреки че се случва когато Британската империя променя Юлианския календар на Григорианския.

5. По времето на англосаксонците септември се е наричал Gerst Monath, което се превежда като "ечемичен месец". Дадено му е това име, защото това е времето на годината, когато реколтата от ечемик се прибира, и това е специално време, тъй като те варят популярна напитка от него.

6. Англосаксонците също имали друго име за септември, което било Haefest Monath. Това е особено интересно, тъй като това се превежда като месец на реколтата и нашата съвременна употреба на думата реколта произлиза от това име!

7. Септември възвестява началото на есента в северното полукълбо, като официално започва на септемврийското равноденствие, което обикновено е между 21-во и 23-то число на месеца. В южното полукълбо е обратното, разбира се, като пролетта започва на септемврийското равноденствие.

8. 1 септември 1939 г. е мрачен ден за света. На този ден Хитлер нахлува в Полша, като впоследствие започва Втората световна война.

9. 11 септември 2001 г. промени света завинаги. Именно в този съдбоносен ден се случи най-тежката терористична атака на територията на САЩ, когато бяха отвлечени четири търговски самолета. Два от самолетите се разбиха в кулите близнаци на Световния търговски център, а друг се разби в Пентагона. Четвъртият самолет се приземи аварийно в поле в Пенсилвания, след като пътниците от полета се опитаха да си върнат контрола над самолета от терористите.

10. Септември започва в същия ден от седмицата като само един друг месец, декември. 

11. 17 септември е невероятно важен ден за САЩ, тъй като на този ден през 1787 г. е приета конституцията на САЩ. Ако не беше Конституцията, днес САЩ можеха да бъдат невероятно различна страна, с много по-малко граждански свободи!

12. Въпреки че споделя първия ден, месецът не завършва в същия ден от седмицата като всеки друг месец.

13. Септември има някои доста интересни празници, разпределени през целия месец! Първо, в САЩ септември е национален месец на щастливите котки! Има също Деня на децата превземат кухнята (САЩ) на 13 септември, както и Национален ден на пунктуацията (САЩ) на 24 септември.

14. 2 септември 1666 г. е ужасно време за град Лондон. Буен пожар избухва в по-старата част на града, унищожавайки напълно всичко, което докосва в древните римски стени. Най-изненадващото в тази трагедия е, че има само 6 регистрирани смъртни случая!

15. На 30 септември 1955 г. американската културна икона и известна филмова звезда Джеймс Дийн губи живота си в автомобилна катастрофа в Калифорния. Тогава е на крехката възраст от 24 години.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay