5 нечестни игри, които хората играят във връзките си

5 нечестни игри, които хората играят във връзките си

Връзките между хората са безкрайна тема, която вдъхновява не само режисьори и писатели, но и учени. Говорейки за учените, специално място е заето от Ерик Берн и книгата му "Игри за хора, които играят", която разработи култово следване в психологията след публикуването й. Авторът описва популярни "игри", които възрастните играят и дава съвети как да ги разпознават и спират, преди да повлияят на връзката.

Събрахме най-популярните игри, които се играят във връзките. За да се улесни разбирането, авторът описва измислена семейна двойка - г-н и госпожа Уайт.

1. "Всичко е заради теб"
Г-жа Уайт често се оплаква, че не е постигнала много в живота си, защото съпругът й е тиранин, който я ограничава да не прави нищо, дори да не ходи на уроци по танци. Интересно е, че когато господин Уайт позволи на съпругата си да присъства на уроци по танци, се оказа, че тя се страхува много от танците. Вероятно има поне една г-жа Уайт сред вашите приятели и познати.
Играта "Всичко е заради теб" е просто начин да оправдаеш страха, мързела си или други причини, които са спрели тази жена да се запише на уроци по танци или на нещо друго. Освен това вината, която налага на съпруга си, го кара да й купува подаръци и да я поощрява по други начини. 
Какво да правите? Тази игра продължава, докато забраната е там. В момента, в който един от партньорите каже на другия "Давай", вместо да му забранява, всичко ще попадне на мястото си. 
2. "Ъгъл"
Представете си, че госпожа Уайт кани съпруга си да отидат на кино, и той се съгласява. Те започват да се обличат и изведнъж тя заявява, че той трябва да поправи нещо. Шокиран, г-н Уайт рязко отговаря: "Нашите финанси са ограничени, работя толкова усилено, не мога да правя всичко"
Г-жа Уайт се обижда и казва на съпруга си, че трябва да отиде на кино сам, тъй като е в лошо настроение. Той се вслушва в  съветите й, но не ходи на кино, а отива в бара с приятелите си. А г-жа Уайт остава в ъгъла, но с коз в ръката - възможността да укори съпруга си, че я е оставил сама.
Какво да правите? И двамата партньори могат да напуснат тази игра. По-лесно е за госпожа Уайт да го направи, защото знае, че грубостта на съпруга й е нормална реакция към неподходящо изказване. Той работи много и поведението му е опит да се привлече вниманието към него. Всичко, което трябва да се направи, е да се съгласи, че е преуморен, и да отложи разговора за ремонтите за друг път.
Г-н Уайт също може да спре всичко това. Той знае, че не бива да приема думите на жена си толкова сериозно. Всичко, което наистина иска тя, е той да я прегърне и да се забавляват заедно, на кино.
3. "Скъпа"
Тази игра обикновено се играе публично. Г-н Уайт разказва история или случка, която поставя жена му в лоша светлина и накрая добавя: "Прав ли съм, скъпа?" И колкото по-обидна е историята, толкова по-абразивна е думата "скъпа".
В резултат на това целта се постига: съпругата е осквернена, но последната фраза не й позволява да прояви лошо отношение. Г-жа Уайт започва да се ядосва, но няма обективни причини за гняв, защото съпругът й играе като джентълмен, а неразумният гняв ще добави още един минус към възприятието на групата за нея.
Какво да правте? Тук Ерик Берн предлага 3 опции. Първата е най-трудната - да се говори с партньора и да му се даде възможност да разкаже подобни истории, но да го помоли да не използва тази фраза в края. Втората възможност е да отговорите на въпроса "Прав ли съм, скъпа?" с "Да, скъпи" без емоции. Третият (по-добре да го използвате много рядко) е да разкажете история за партньора без негово разрешение и да завършите с фразата "Права ли съм, скъпи?"
4. "Виж какво ме накара да направя."
Господин Уайт е напълно концентриран в боядисване на тръби. По това време съпругата му се появява с въпроса: "Обичаш ли ме?". Въпросът може да бъде различен, например: "Ще обядваме ли?", "Ще ходим ли на разходка?". След като е разсеян от съпругата си, той изпуска четката с боята върху крака си, казва "Виж какво направих заради теб" и започва скандал.
Какво да правите? В тази ситуация г-н Уайт е разстроен, защото не обича да го прекъсват в такива моменти и може би е изморен от това, което прави. За да спре тази игра, жената трябва да остави мъжа насаме с инструментите му. 
5. "Опитвах усърдно"
Г-н Уайт иска развод, но не иска да бъде инициатор. Съпругата му вижда, че нещо не върви добре в семейството и кани съпруга си да посети психотерапевт. Той се съгласява, но започва да се държи още по-зле, доказвайки, че терапията не работи. В крайна сметка, след като се уморява, госпожа Уайт подава жалба за развод. Г-н Уайт се радва - целта е постигната, но не може да бъде обвиняван, защото не той иска развод и дори се опитва да го предотврати.
Друг популярен пример за тази игра е ситуацията, когато един от съпрузите не работи, поради мързел. Той или тя не казва на глас причините за безработицата, но умело симулира активно търсене на работа. По този начин, другият партньор няма какво да каже, защото той търси работа и не е виновен, че не се получава.
Същността на играта е, че нейният инициатор прехвърля значението от самия проблем към предполагаемото му решение. Съветът тук е, не да отидете на терапевт или да предложите помощ при намирането на свободни работни места. Вашата помощ е най-лесният начин да ви манипулира, защото тогава той ще може да каже "Това беше вашето решение и също не работи, а аз все още се опитвам".
Най-типичната игра за повечето семейства според Ерик Берн е първата - "Всичко е заради теб". Съгласни ли сте?
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay