5 съвета от опитни родители за това как да се справите с непослушно дете

5 съвета от опитни родители за това как да се справите с непослушно дете

От само себе си се разбира, че трябва да откриете уникален подход към отглеждането на всяко дете, но има някои общи златни правила, които ще ви помогнат да се справите дори с най-непокорното дете. Пол Раебурн и Кевин Золман в своята теория "Историята на игрите за родители" твърдят, че класическата стратегия за теорията на игрите ще помогне на децата да станат по-разумни, да ги направят по-послушни и да им помогнат да изградят приятелски отношения с техните родители.

Ето няколко съвета за това как да се справите с непослушното дете:

1. Дете, което отказва да върви заедно с родителите си

Всеки родител вероятно е бил изправен пред ситуация, в която детето му е спряло в средата на улицата, отказва да държи ръката на родителя си и всъщност просто не иска да тръгне на никъде. 

За да го убедите да продължи да върви, опитайте да размените ролите си с него. Нека детето да играе ролята на родител и ще видите, че веднага ще влезе в играта и ще стане по-послушно.

2. Дете, което не иска да бъде наказано

Какво трябва да направите, ако детето ви е направило нещо лошо, но не е готово да се изправи срещу наказанието? Говорете с него като възрастен, обяснете защо е виновно и защо ще бъде наказано. Можете да направите бизнес предложение: например, предложете детето да плаща глоба от касичката си, или да мие чиниите в продължение на една седмица. Нека има право да избира, дори когато прави грешки.

Моля, имайте предвид, че емоционалното насилие никога не е правилният изход. Така че, вместо да накарате детето ви да стои в ъгъла дълго време и да мисли за поведението си, опитайте се да общувате и да разберете заедно как може да се определи неговата грешка.

3. Дете, което не иска да яде супа, но няма да има нищо против да яде бонбони за обяд

Ако детето откаже да яде обяд, а иска любимите си сладкиши, предложете ги като десерт за награда, ако си изяде обяда. Този съвет работи изключително добре, ако вашето дете е конкурентно, така че то ще положи усилия, за да изяде обяда си, само за да се наслади на сладката награда след това.

4. Дете, което не иска да обядва

Опитайте се да дадете пример. Когато родителите са твърде заети сутрин и детето трябва да закуси само, не е чудно, че то може да остави по-голямата част от храната в чинията си. За да се забавлявате, предложете на детето да преброи колко лъжици зърнена закуска е останала. Като направите това, можете да сте сигурни, че то дори няма да забележи как си е изяло цялата купа!

5. Дете, което не иска да се облече

По-лесно е да избягвате спорове, като ги решавате "докато играете". Ако откаже да се облече, опитайте игра: децата обичат игрите и това ще ги накара да се облекат и да се забаляват едновременно. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay