6 научно доказани причини, поради които партньорите в една връзка си приличат външно

6 научно доказани причини, поради които партньорите в една връзка си приличат външно

Вероятно всички сте срещали двойки, които са от няколко години заедно и много си приличат. Във всяка двойка има общи неща, но някои дори имат подобни черти на лицето. Но има и двойки, които приличат на брат и сестра.

Ние също забелязахме тази тенденция и решихме да разберем какво мислят учените по този въпрос.

Приличаме на родителите си

Казват, че мъжете имат склонността да се женят за "майките си". Вероятно е съпругата да има прилики с майката както в навиците, така и във външния вид. Учените твърдят, че избираме партньор, който не само прилича на нас, но и на родителя ни от противоположния пол. Най-важните фактори тук са цвета на очите, косата и възрастта. Ако родители не ви създали особено млади, ще имате склонността да търсите по-възрастен от вас партньор.

Броят години, прекарани заедно

Робърт Занджонк, американски социален психолог, сравнява снимките на двойките в сватбения им ден с тези, направени 25 години по-късно. Изследването му показва, че дори съпругът и съпругата да не са имали никакви прилики на лицето, 25 години по-късно изглеждат изненадващо еднакви. Друг готин факт от изследването му: колкото повече брачно щастие има една двойка, толкова по-голямо е тяхното нарастване на приликата на лицето.

Споделяне на опит

Друга причина да започнете да изглеждате като другия е споделянето на опит с партньора си. През целия си живот заедно, една двойка преживява много щастливи и тъжни моменти. Всичко, през което минава двойката, засяга езика на тялото и емоционалното им състояние. Тяхната история е "написана" на лицата им: дори и бръчките на двойката се образуват на едно и също място.

Привлечени сме от хора, които изглеждат като нас

Според проучвания, ние сме привлечени от тези, които имат прилики на лицето с нас. Нарича се асортивално чифтосване - теория, която предполага, че индивиди със сходни фенотипове се срещат по-често. Ако двамата си приличате, шансовете вашето дете да изглежда като вас са големи. Учените вярват, че това е начина, по който хората се опитват максимално да предадат своите гени на следващото поколение.

Подобни имунни системи


Нашата имунна система отразява нашия начин на живот, включително нашите хранителни навици и физически упражнения. Група учени откриват, че двойките, които са били женени за дълго време, имат много подобна имунна система. Може би затова 2 партньора често споделят своите навици и начин на живот като цяло.

Огледало

Двойките, които са в хармония помежду си, често имат еднакви навици и език на тялото си. Това показва, че има емоционален комфорт и доверие в отношенията им. Учените заявяват, че партньорите са склонни да променят собствените си навици по време на брачния си живот. Например, ако някой от тях се опитвал да се откаже от пушенето и започнал да яде здравословна храна, другият често правил същото.


Бонус: Въпреки всички различия и прилики, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да продължите да се влюбвате в любимия си човек отново и отново.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay