8 правила за хранене по време на кърмене

8 правила за хранене по време на кърмене

Поздравления, мами! Справили сте се с 9 месеца бременност, а сега имате едно малко съкровище в ръцете си! И след като сте се съобразявали с това какво ядете по време на бременността, избягвали сте яйца, суши, определени меса и т.н., вероятно нямате търпение да се върнете към нормалния си начин на хранене. Но, ако сте избрали да кърмите, оставете тези мисли на страна. Вероятно ще ви дадат дълъг списък с неща, които не трябва да ядете, но добрата новина е, че можете да игнорирате тези съвети. 

Ето няколко правила, свързани с храненето по време на бременност:

1. Съобразявайте се с бебето

Повечето жени смятат, че могат да ядат каквото искат, без това да се отрази на бебето. Истината е, че трябва да наблюдавате поведението на бебето и ако забележите, че има някоя храна, която не му се отразява добре, трябва да я изключите от менюто си. 

2. Избягвайте риба с високо съдържание на живак

Добра идея е всички да ограничат консумацията на високорискова риба (живакът е невротоксин), и това се отнася за кърмещите майки. Американската академия по педиатрия (ААП) препоръчва да се избягват рибите с високо съдържание на живак, като акула, риба меч, царица и кефал. Тъй като рибата може да осигури важен източник на омега-3, трябва да я запазите във вашато меню. Просто избирайте риби с ниско съдържание на живак, като лека риба тон, скариди, сьомга, полок или сом. 

3. Храни със съдържание на фъстъци могат да бъдат полезни

Ако ви се яде фъстъчено масло, докато кърмите, не се притеснявайте да хапвате. Яденето на фъстъци по време на кърмене може да предпази бебето от развитието на алергия към фъстъци. 

4. Можете да пиете кафе

Повечето хора не могат да започнат деня си без чаша кафе. Ако и вие сте от майките, които се нуждаят от кафе, не се притеснявайте да се наслаждавате на любимата си чаша кафе сутрин. Кофеинът, в умерени количества, няма да навреди на вас и на бебето. Разбира се, ако забележите, че бебето ви е раздразнено от кофеина, изключете го от ежедневието си веднага. 

5. Давайте, пийте мляко

Като цяло, бебетата не са алергични към майчиното мляко. Малко вероятно е бебето ви да реагира на нещо, което приемате, въпреки че ако бебето ви има кръв в изпражненията, това може да е реакция на млечните протеини. Ако това се случи, обсъдете проблема с лекар.

6. Подбирайте разумно часовете за кърмене и изпомпване на кърмата 

Ако сте пили чаша вино, не е нужно веднага да изцедите кърмата си и да я изхвърлите. Просто изцедете кърмата си, преди да сте се насладили на чаша вино и всичко ще бъде наред. Освен това, не забравяйте, че алкохолът вреди на детето, така че не прекалявайте с количеството. 

7. Ментата няма да ви навреди

Известно е, че някои билки намаляват количеството на кърмата, включително магданоз, мащерка, риган и други. Но трябва да ядете много големи количества, за да забележите разликата. 

8. Не е нужно да се храните като по учебник

Не е нужно да ядете само варени зеленчуци, може да си позволите да хапвате сирене и сладолед. Както и други храни, които мислите за вредни. Най-важното правило е да не прекалявате с количествата. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay