8 факта за мъжкото тяло, които не знаем

Вероятно никога не сте чували тези неща

8 факта за мъжкото тяло, които не знаем

Мъжкото тяло крие в себе си много изненади. Някои от неговите особености остават до голяма степен неизвестни не само за жените, но и за самите мъже.

Време е да издърпаме завесата на някои от тези тайни. Ето 8 факта, които ще ви накарат да погледнете мъжете по съвсем нов начин.

1. Стареят по-бавно

Мъжкото лице запазва младежкия си вид много по-дълго от женското. Това се дължи на факта, че мъжката кожа губи концентрацията си на колаген много по-бавно. Следователно е много по-устойчива на сбръчкване и увисване.

Въпреки това, тъй като мъжете полагат по-малко грижи за кожата си, отколкото жените, те са по-податливи на външните влияния.

2. Мъжете могат да произвеждат мляко

Да, истина е. Мъжете също имат жлези, които произвеждат мляко. Но неговото производство представлява аномалия на мъжкото тяло.

Това може да се случи, когато се произвежда твърде голямо количество от хормона пролактин. Това може да е резултат от някои видове медицинско лечение, например за стимулиране на сърцето, проблеми с хипофизната жлеза и хипоталамуса.

3. Плешивост

Мислим, че генетичната склонност за оплешивяване се предава от майчините X хромозоми, но това не е съвсем така. Има и други, не по-малко важни фактори. 

Ако бащата на един мъж е плешив, шансовете му да загуби косата си се увеличават с 60%. Активността на мъжките хормони също засяга космените фоликули по такъв начин, че тялото постепенно губи способността си да произвежда нова коса. Стресът и лошата диета също така значително увеличават риска от оплешивяване.

4. ПМС

Това може да е много изненадващо, но 26% от мъжете също изпитват ПМС.
През тези периоди човек става по-чувствителен, раздразнителен и гладен и дори може да изпитва стомашни спазми. Това означава, че той изпитва точно същите симптоми, като при една жена.

5. Женски произход

Всички човешки същества в света започнаха да съществуват като жени. X и Y хромозомите са отговорни за определянето на пола на индивида. Ако две X хромозоми се съединяват по време на зачатието, се получава момиче; Ако X и Y хромозомите се обединят, се появява момче.

През първите 5-6 седмици хромозомата Y е неактивна. Докато започне да функционира, ембрионът започва да се развива в момиче.

6. Дебела кожа

Мъжкият хормон тестостерон прави кожата на мъжете по-дебела. Тя е около 25% по-дебела от женската кожа.

Въпреки това, с годините кожата на мъжете става по-тънка, докато при жените тя остава със същата дебелина до менопаузата.

7. Адамовата ябълка

Чудили ли сте някога каква е ябълката на Адам и защо мъжете имат по-големи от жените? Жените имат само малка изпъкналост по шията, съставена от тироиден хрущял, чиято единствена цел е да предпазва вокалните акорди.

Този тиреоиден хрущял също е отговорен за по-високия тон на гласовете на хората. По време на тийнейджърските години на човека, ъгълът му по отношение на пръстеновидния хрущял се променя, образувайки ябълката на Адам и водещ до т. нар. "Счупване" на гласа на човека. Този ъгъл е по-малък при мъжете, отколкото при жените, което прави изпъкналостта по-голяма и техните гласове по-ниски.

8. Възприемане на цветовете

Мъжете могат да различават много по-малко цветове от жените, а причината за това е наистина съвсем проста. Цветното възприятие се определя от ретиналните конусови клетки. Информацията за тях се съдържа в хромозомата X и тъй като жените имат две X хромозоми, броят на конусообразните клетки, които притежават, естествено е два пъти по-висок от този на мъжете.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay