Без гърне до три годинки

Детето не трябва да сяда на гърне, докато не навърши три години

Без гърне до три годинки

Може би си имате малко съкровище, за което полагате ежедневни грижи. Всеки нов ден е предизвикателство - за мъничето, което открива света, и за вас, репетиращите ролята на родители. Затова се стараем да бъдем полезни и да ви помагаме в изборите, които неминуемо се налага да взимате.

Една от важните теми за развитието на детето е махането на памперса. Някои родители смятат, че още съвсем малко, отрочето им трябва да се учи на дисциплина. Други пък държат детското дупе в памперсите, докато вече няма достатъчно големи размери за целта.

Родителите, които започват да учат децата си да използват гърне, преди да са навършили три години, влияят негативно на развитието им. Това гласи експертното мнение на детския уролог Стив Ходжес, професор в университета "
Wake Forest" в САЩ, цитиран от Daily Mail.

По думите на учения, на тази възраст пикочният мехур още не е укрепнал достатъчно, а детето е принудено да задържа отделянето на урина по-дълго.

Според Стив Ходжес, ранното сядане на гърне може да доведе до редица заболявания, включително до увреждане на бъбреците и дори до инфекции на пикочната система.

Професор Ходжес е уверен, че детето трябва напълно да следва позивите на тялото и незабавно да ги удовлетворява. Когато то само си изгради режим, тогава може да се слага на гърне.

По данни на изданието "Journal of Neurogastroenterology and Motility" през последните 10 години подобни проблеми, свързани с пикочната система, са започнали да се проявяват 4 пъти по-често.

В крайна сметка, решението за подхода към детето ви си е изцяло ваше. Ала имайте предвид, че още малко свобода няма да му е излишна. Така или иначе, цял живот ще му се налага да седи на тоалетната чиния, когато има физиологична нужда. Или поне да я цели, ако има късмета да е от привилегирования в тази област пол. 

182 248
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



29
Не е посочен 26.08.2012|23:28
ПОд слагане на гърне означава да не се изхожда в памперса, а начините са най-различни, полегнало, над легенче или просто върху пеленка докато си лежи. Когато човек не разбира не е правилно да се изказва неподготвен, кой бил и кой не бил с болни амбиции.
28
Не е посочен 25.08.2012|08:47
Незнам дали това са болни амбиции на родители,мисля,че няма предвид точно"гърне".Аз имам дъщеря на 23 год.,на два месеца започна да получава инфекции от акото и по ЛЕКАРСКА ПРЕПОРЪКА трябваше да не позволявам да ака в пелените,не,че можеш да сложиш такова малко бебе на гърне,но си има начини.За съжаление и за ваксините има място за притеснение.Аз съм слагала всички,сляпо вярвайки на лекарите,но детенцето на моята кума,след ваксина почина,още по път за вкъщи,в количката,а беше едва на годинка и няколко месеца! А с второто си дете ползвах памперсите само за разходките,защото се спарваше от него и започва да плаче,иначе са удобни,но когато детето не ги понася....
27
Не е посочен 24.08.2012|14:21
кака ще слагаш дете на 2 месеца на гърне,като преди 7 месечна възраст не е препоръчително да седят??? чиста късметлиика си, че не му се е повредил гръбнака,ей тва най-много мразя - болни амбиции на родители...
26
Не е посочен 24.08.2012|14:11
моето дете е на 2г и 6мес.,не смятам че трбява да следваме думите на бабите,че едва ли не трябва да се слагат на гърне от 7 месечна възраст. Изчаках мойта сама да поиска и ето преди месец сама започна да го използва по предназначение,а допреди това го ползваше за столче :)) за яслите и градините не съм съгласна,или по-точно това че се случва в някои не значи че се случва навсякъде. В нашата ясла (62 СДЯ) ги слагат на гърне веднага щом хапнат,там си ги учат,нареждат ги като аптекарски шишета :)) С памперс са само докато спят и се консултират с всеки родител индивидуално детето им с памперс ли е,или не ,ако да- през цялото време ли и т.н. За статията може и да е вярно,но това не значи че важи за всеки,все пак това са проценти от статистиката,но никога не се знае кое дете в кои проценти ще попадне.
25
Не е посочен 14.08.2012|14:33
"...през последните 10 години подобни проблеми, свързани с пикочната система, са започнали да се проявяват 4 пъти по-често", ами именно през последните 10 години памперсите навлязоха масово...
24
Не е посочен 14.08.2012|14:26
ГЛУПОСТИ НА ТАРКАЛЕТААААААА! ДЪЩЕРЯ Е НА 7М, ОТ 1М Е НА ГЪРНЕ. дАЛИ АКО БЕШЕ ВРЕДНО ЩЯХА ДА СЪЩЕСТВУВАТ ГЪРНЕТАТА. ТОГАВА И НИЕ ДА НЕ ХОДИМ НА ТОАЛЕТНА И ДА СЛАГАМЕ ПАМПЕРСИ. КАК ТОГАВА ЩЕ "АКА" И "ПИШКА" ТОВА ДЕТЕ. ПОНЕ ДА БЕШЕ КАЗАЛ НЯКАКЪВ НАЧИН. ГЛУПАК Е ТОЗИ ЛЕКАР
23
Не е посочен 30.07.2012|10:00
Галена лъсва в нов порно клип ---> P o r n o s G a l e n a . t k
22
Не е посочен 29.07.2012|12:40
Поредната американска простотия!За ужас на всички професори и други подобни драскачи,детето си сложих на гърне на 2/ДВА/месеца и представяте ли си сега е на 25г.без никакви здравословни проблеми!!!Тия с памперсите и измислените ваксини не можаха да спечелят от мен,а аз се радвам на едно красиво и здраво момиче!!!
21
Не е посочен 28.07.2012|16:04
да,не съм съгласна с тази статия,изобщо не вярвам на американския така наречен учен...на 1 г.моите деца си казваха за малко и голямо ходене до тоалетната.Сега с памперсите е удобноза майките,но в тази жега как ли се чувстват милите дечица...лошото е че в ясли и градини ги искат с памперси/по лесно е за персонала/,ноне е вярно че от гърнето децата заболя ват..
20
Не е посочен 26.07.2012|16:39
Това е виждане на американските лекари, може би защото при тях е абсолютно неприето изчишкването в някой ъгъл, или в храстите, и те така съветват майките, и американските жени бяха крайно учудени как така дете на 8 -9 месеца ще ходи на гърне, и мойе би за 8 месе4но дете за САЩ не е толкова удачно, но на 2 години вече тои си казваше, и научаването ни костваше 1 седмица. Американските лекари също смятат че е по-добре момченцата да бъдат обрязани, от хигиенична гледна точка, но предполагам че тук са намесени и др неща.Разбирам че има мн спорове по въпроса в последните години, но нещата вървят така:бащата решава'аз съм обрязан, сина ми няма да е различен от мен, нека и той е обрязан' това не означава че трябжа да пражим жсичко като американците. Те вода забраняжат да се дава на децата но пък българският ми внук си пииваше водичка, на него му харесваше.
19
Не е посочен 26.07.2012|13:28
Моето момиченце още носеше памперси, когато започна да си казва сама и ги махнахме за няколко дни... Да не говорим, че в жегите памперса е истинско мъчение за децата. А тази статия.... е пълна глупост според мен. ПС Моя позната живее в Канада и ми е разказвала, че там е нормално дтето да е с памперс до 6 - 7 години... ОМГ!?!
18
Не е посочен 26.07.2012|10:37
Кой ли производител на памперси е поръчал тази статия...?
17
Не е посочен 26.07.2012|10:36
Кой ли производител на Памперси е поръчал тази статия...???
16
Не е посочен 26.07.2012|09:43
аз също подкрепям!според мен-колкото по-рано,толкова по-добре!несъмнено ще има много гафове и ще ги преобличаме по 5 пъти на ден защото са забравили да кажат и защото са се изпуснали,но трябва да се въоръжим с търпение и всичко ще си дойде на мястото
15
Не е посочен 26.07.2012|09:03
това проучване да не е финансирано от някой производител на памперси?на 3 години детето е твърде голямо за да ходи с памперс,според мен това са пълни измислици и изобщо нямам намерение да им обръщам внимание
14
Не е посочен 25.07.2012|20:31
Подкрепям! Тези мними учени само промиват мозъците на майките, детето само показва кое е най-добро за него, друг е въпросът, че някои майки не полагат достатъчно усилия да научат децата си по-рано да изграждат такива навици.
13
Не е посочен 25.07.2012|19:56
абе на мен ми се струва, че този голям "учен" е получил солиден хонорар за това изследване. дъщеричката ми е на 2 гтодини и вече напълно самостоятелно си ходи до тоалетна, като сама пожела да й махна памперса още на годинка и половина, защото постоянно беше подсякана. А инавремето като не е имало еднократни пелени, да не би да имаме такива страаашни проблеми?
12
Не е посочен 25.07.2012|17:28
Май някоя голяма компания, произвеждаща памперси е финансирала това проучване! А дали е по-добре дететот до три години да ходи с памперси и да се спарва, да му се цепи кожата и прочие от тези изкуственяци...
11
Не е посочен 25.07.2012|16:50
Това не го знаех, звучи донякъде логично. Аз лично не си спомням кога съм започнала да сядам на гърне, но не вярвам да е било след 3 годинки.
10
Не е посочен 25.07.2012|15:58
Като забременееш и родиш ще знаеш много повече. Всички идва с времето си , няма страшно
9
Не е посочен 25.07.2012|15:15
Не мисля,че е вярно и мен от рано са ме научили да си върша работата в гърне и нищо не ми е увредено!По добре от това детето да седи без памперс и да не му спарва не виждам...за мен това са глупости,но всеки сам си решава!
8
Не е посочен 25.07.2012|15:07
"през последните 10 години подобни проблеми, свързани с пикочната система, са започнали да се проявяват 4 пъти по-често" - през последните 10 години масово се използват памперси и с 2-3 риткания бебето се омазва яко и акито влиза и по "съседните дупки", но уви само майките чиито деца са получили инфекции породени от това, само те биват съветвани максимално бързо да махнат памперса. На останалите се препоръчва да КУПУВАТ често и по много еднократни пелени...
7
Не е посочен 25.07.2012|14:58
Използването на памперси е практично, но едва ли може да се нарече здравословно. Да бяхте посочили данни за инфекциите при бебетата причинени от "компресът с урина и фекалии" които им причиняваме като ги пакетираме от никъде да не пропуска (за да ни е удобно на нас възрастните).
6
Не е посочен 25.07.2012|14:55
Според мен трябва да се използва времето преди детето да е тръгнало на ясла, защото и там, и в детската градина на госпожите им е по-лесно децата да са с памперси. По този начин няма как да го научим на гърнето даже и до училище. А и кой по дяволите е ненормалникът, който би си карал детето да стиска. Не съм привърженик на пишкането в храстите, но ако се наложи и там бих го завела.
5
Не е посочен 25.07.2012|14:50
Не съм сигурна дали това е достоверно- трябва да се консултирам с лекар...
4
Не е посочен 25.07.2012|14:40
Ми не знам дали е точно така- всеки различно процедира.
3
Не е посочен 25.07.2012|14:39
Не знаех...много неща не знам всъщност за децата.
2
Не е посочен 25.07.2012|13:39
така е , днешните деца са много изнежени ,което не е много добре , понеже имунната им система не привиква ..
1
Не е посочен 25.07.2012|13:21
А ние като сме били малки и сме сядали на гърнета как не сме си увредили пикочните мехури? Това което се говори в статията малко не ми се вярва.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay