Бъдещата майка и изследванията

Кога се посещава гинеколога и кои прегледи не са задължителни

Бъдещата майка и изследванията

Честито! Вече сте видели двете чертички или плюсче на теста за бременност. Това е моментът, в който всяко желано бебе получава усмихната и търсеща подходящия лекар майка.

Първо и основно – спокой
ствие и само спокойствие. Съобщете на таткото и си запишете час за преглед при личния лекар. Или ако искате в обратен ред. Всъщност това, което ви трябва, е направление за акушер-гинеколог и напомняне, че бременността се следи безплатно по здравна каса. И въпреки, че вашите приятелки може да са платили вече между 300 и 500 лв (цените са за София) за следене от определен лекар в определена болница, вие може да не го правите. Изследванията и прегледите по здравна каса са напълно достатъчни за проследяването на една нормална бременност.

Ето и някои основни теоретични знания за бременността, които може да сте пропуснали. Тя трае 40 гестационни седмици или 10 лунарни месеца. С тези термини ще борави акушер-гинекологът ви. Бебето се смята за доносено, ако е родено след 37-ма г.с.

За вас също ще е удобно да не изчислявате бременността си в календарни месеци. Повечето статии и материали, които ще четете, няма да са написани по този начин, а и акушер-гинекологът ви ще пита за гестационните седмици, когато сте на преглед.

Стандартният пакет прегледи включва:

Анамнеза за рискови фактори (възраст, придружаващи заболявания, усложнения на предишни бременности, вредни навици, професионални, други), определяне на вероятния термин на раждане (ВТР) - при първо посещение

Измерване на артериално кръвно налягане - І триместър – един път, по един път във всеки следващ лунарен месец, ІХ и Х – по два пъти


Антропометрия (ръст, телесна маса, външна пелвиметрия) - І триместър – един път, по един път във всеки следващ лунарен месец, ІХ и Х – по два пъти


Гинекологичен статус - един път – при първо посещение, един път – в ІV лун. месец, следващите – по преценка


Сърдечна дейност на плода (СДП) - от V лунарен месец – по един път във всеки лунарен месец; ІХ и Х – по два пъти


Вземане на онкопрофилактична цитонамазка от женски полови органи - един път при първо посещение

Вземане на влагалищен секрет за микробиологично изследване - един път при първо посещение, един път в ІХ лунарен месец

Акушерска ехография- един път – в І триместър, един път от 16-20 гест. седмица


Изследване на хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, MCV, MCH, СУЕ, кръвна захар, урина – седимент, уробилиноген, кетони(до VI л.м.) - един път в първи триместър, по един път – в V, VІІІ и Х лунарен месец


Определяне на кръвна група и Rh-фактор - един път – в І триместър (или при първо посещение)


Изследване за сифилис, изследване за хепатит В /НвS Ag – т.нар. Австралийски антиген/, изследване за HIV (при съгласие) - един път при първо посещение


Микробиологично изследване на влагалищен секрет - е
дин път при първо посещение, един път в ІХ лун. месец


Има и някои допълнителни прегледи и изследвания, които може да се направят при съответни специалисти срещу заплащане, но те не са задължителни. Един от тях е т.нар. фетална морфология -представлява обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода.

Ако сте на възраст под 30 години и според следящия ви лекар бременността се развива нормално, бихте могли да избегнете БХС (биохимичен скрийнинг) и ранната ехографска диагностика на синдром на Даун, която се прави между 11 и 14 гестационна седмица. Разбира се, ако държите, ваше право е да преминете през тези изследвания. При висок риск от синдром на Даун се препоръчва да се направи амниоцентеза – изследване, при което се взема околоплодна течност и се прави генетичен анализ на клетки от плода, които плуват в нея.


Следващата фетална морфология е препоръчително да се направи между 18 и 22 г.с., като в този период по здравна каса ви се полага такъв преглед. Ехографът, на който ще бъде направен, е много важен, затова повечето бъдещи майки избират да си запишат час на място и при специалист, който се занимава основно с такъв тип прегледи и диагностика. Ако сте решили да действате по този начин, е добре да си запишете час поне месец-два предварително.

28-32 седмица е третата и последна фетална морфология. Ако при предходните прегледи не е установена евентуална аномалия, която да следите, препоръчително е да направите прегледа между 30 и 32 седмица. Желателно е да изберете ехограф, който разполага с 4D технология, за да се срещнете в реално време с мъничето. Ако то е в добра позиция - очаква ви истинска атракция.


Всъщност тези прегледи са новостите, които ни предлага медицината. За съжаление резултатите от тях никога не могат да бъдат 100% точни. Има случаи на родени деца със синдром на Даун, дори след направена амниоцентеза с отрицателен резултат. Както и обратният вариант – родители, решили да се грижат за увреденото бебе и да не преминат през аборт по медицински причини, имат напълно здраво бебе. Въпрос на лична преценка и доверие в уменията на специалиста е решението за действие в такива ситуации.

И все пак – генетичните малформации изобщо не се свеждат само до синдром на Даун, а ако не се стигне до амниоцентеза, някои от тях трудно биха могли да бъдат установени на ехограф. От друга страна, за съжаление, една нормална и здраво протекла бременност може да завърши с тежко раждане, което да е предпоставка за бъдещи увреждания.

Затова ви пожелаваме спокойни бременностти, леки раждания, специалисти, които знаят до къде се простират възможностите им и прекрасни, здрави бебета.

43 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay