Добри новини! Редовният секс е полезен за психичното ви здраве

Добри новини! Редовният секс е полезен за психичното ви здраве

Сексът е страхотен, но освен това той е полезен за вашето здраве и взаимоотношения. Освен че засилва имунитета ви и насърчава интимността, сексът се оказва добър за вашето психично здраве. Това се дължи на нарастването на някои хормони, които се освобождават по време на действието. 

Един от тях е допамин. Ето защо, ако сте правили секс и наистина ви е харесало, ще искате да го направите отново. Допаминът е свързан с тази част от мозъка, която е отговорна за положителните чувства и емоции . Сексът може също така да повиши нивата на окситоцин, мощен хормон, който ви кара да искате да се гушкате и обичате. Окситоцинът може да намали признаците на стрес и тревожност и дори да бъде "антидот на депресивните чувства", според Psychology Today.

Обаче, не всеки секс непременно има тези благоприятни резултати. Повечето от тези проучвания се извършват върху хора, които са във връзка, а не върху такива, които имат случаен полов контакт. Някои от тези действия, които са благоприятни за психичното ви здраве, може да не бъдат забелязани при непринуден секс. Едно обяснение за този факт е, че обикновено случайният секс идва с известна доза стрес. Например, ако някога сте правили секс с бившия си. Самият секс е хубав, но чувствата, които се появяват веднага след това са тъга или съжаление. 

Колко често една двойка трябва да прави секс? Отговорът зависи от конкретния случай, конкретната връзка и отношения, но проучване показва, че двойките, които правят секс поне веднъж седмично са по-щастливи от останалите. Проучванията съшо показват, че повече секс не е равно на повече щастие- веднъж седмично е магическия брой, според резултатите. 

В допълнение към всички предимства по-горе, сексът може да подобри съня, да облекчи менструалните крампи, да намали риска от сърдечни заболявания и др. Извод: сексът е добър за вас!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay