Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята

Знаете ли, че фурната може да се самопочиства, докато спите?

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята

Обещахме, че в серия от полезни материали ще предоставим десетки съвети, които ще ви улеснят не само в пролетното почистване, но и в домакинската работа през всички останали сезони.

Започнахме с 12 "малки тайни" за справяне с големите неприятности: решетки на отдушници, щори, гумени играчки за баня... След като обърнахме внимание на някои от най-трудните за почистване уреди и участъци в дома, ще разгледаме отделните помещения едно по едно.

Днес ще се развихрим из кухнята. Местенцето, на което готвим и мием чинии, има свойството да ни докарва до отчаяние, когато сме изправени пред задачата да го почистим основно. Добрата новина е, че с представените тук трикове всичко ще мине много по-лесно, бързо и ефективно.

1. Фурната се самопочиства, докато спите
На всяка домакиня се е случвало да си пожелае една малка домашна фея, която да чисти, докато господарката на дома си почива. Истината е, че можете да си уредите нещо подобно, поне що се отнася до ужасните твърди наслоения във фурната.

Ето каква е тайната: изсипете в купичка половин чаена чаша амоняк. Сложете това в печката, но само ако е напълно изстинала! Оставете да престои вътре цялата нощ. Изпаренията ще си свършат работата и на сутринта ще трябва да положите само минимални усилия, за да избършете мръсотията от фурната.

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
2. Съществува магия и за микровълновата фурна 
При нея също можете да си спестите усиленото търкане. Намокрете обилно гъба, сложете я в микровълновата и пуснете уреда за 2 минути на висока степен. Отделящата се пара ще свърши чудеса с наслоената мръсотия. След това ще трябва само да си сложите кухненската ръкавица и да избършете с гъбата вътрешността на микровълновата. Внимание: ръкавицата е задължителна, тъй като гъбата ще бъде наистина много гореща!

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
3. Почистване на грила 
Обелете лук, разполовете го и забийте вилица в по-тясната част на едната половина. С това приспособление търкайте решетките на включения нагорещен грил. Освен, че ще ги почисти, упражнението с лука ще осигури и допълнително вкусно ухание за следващото използване на скарата.

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
4. Полепналата мръсотия по кухненските шкафове 
Рецептата е съвсем проста: смесете 1 част растително олио с 2 части сода за хляб, разбъркайте добре и сте готови! Използвайте гъба или парцал, за да търкате повърхностите на шкафовете, а за ъгълчетата и други особени зони можете да си помагате с четка за зъби. 

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
5. Дървени дъски за рязане 
За да почистите успешно всички резки по тях, разполовете лимон и натъркайте дъската с едната половина (държите за кората и мокрите дъската със сока от сърцевината). След това покрийте намазаната с лимонов сок дъска с кашер сол (или друга сол с по-едри частици), изчакайте 10-15 минути. Щом изтекат, вземете отново половинката от лимона и с нейна помощ натъркайте солта върху дъската. 

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
6. Пластмасови дъски за рязане 
И за тях си има "пиниз". Запушете умивалника и покрийте дъното с 2-3 пръста вода. Сипете вътре и щедро количество белина - около 1 чаша. Накиснете дъските в този разтвор и ги оставете там за около час. След това източете водата от умивалника и изплакнете внимателно всичко.

7. Остатъци от сирене или кашкавал по рендето 
Използвайте замърсения уред, за да настържете суров картоф. Присъщата му твърдост, в комбинация със съдържащата се оксалова киселина, ще премахне полепналите остатъци от твърди млечни продукти.

8. Загорели тенджери и тигани 
Покрийте съда с вода. Изсипете вътре и чаена чаша бял оцет, след това сложете на котлона и изчакайте течността да заври. Добавете 2 супени лъжици сода за хляб, изпразнете тигана и ще можете без затруднения да го изтъркате.

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
9. Стъклени тави за печене 
Намачкайте топка алуминиево фолио, добавете препарат за миене на съдове и търкайте.

10. Белезникавата "пелена" по чашите 
Сигурно ви се е случвало да забележите нещо като белезникаво покритие по уж измитите стъклените чаши (особено ако ползвате съдомиялна). Неприятно е, но лесно можете да се справите с проблема. Напоете кухненска хартия с оцет, изстискайте излишната течност и избършете чашата. След такова третиране тя ще бъде кристално чиста.

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
11. Почистване на мелничка за кафе/подправки 
За да се отървете от остатъчните аромати след употреба, използвайте мелничката, за да стриете на прах суров ориз, твърд хляб или захар. Всяко от тези три предложения ще ви свърши чудесна работа.

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
12. Форми за печене на мъфини 
Дупките са малки, така че задачата да бъдат измити е доста досадна. Ще се улесните значително, ако използвате четка за бебешки шишета.

Домакински трикове: 13 магии за почистването на кухнята
13. Почистване на обикновен котлон 
Не го заливайте с вода! Трябва само да го избършете с влажен парцал, а ако полепналите остатъци от готвене са твърде упорити, поръсете със сода за хляб, изчакайте 10 минути и след това приложете "терапията" с парцала.

Ако искате да следите серията ни от трикове за бързо и лесно почистване, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

139 8
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



9
Не е посочен 29.04.2014|08:45
Ще са от полза тези домакински трикове.
8
Не е посочен 28.04.2014|18:07
Много добри трикове са това .
7
Не е посочен 28.04.2014|16:48
Това за фурната ще го пробвам със сигурност.
6
Не е посочен 28.04.2014|16:33
Определено ще се възползвам.
5
Не е посочен 28.04.2014|14:41
Магии не съществуват .
4
Не е посочен 28.04.2014|12:42
Амоняк .... Белина .... за какво си говорим...
3
Не е посочен 28.04.2014|11:00
виж че хитро
2
Не е посочен 28.04.2014|09:59
Много добри хитринки за почистване на кухнята, наистина смятам да се възползвам от дадените идеи.
1
Не е посочен 28.04.2014|08:51
Наясно съм, че содата за хляб участва в повечето домакински трикове за почистване.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay