Домакински трикове: Как да изперем най-упоритите петна?

Трева, кръв, грим, мастило... Можете да заличите всяка следа от дрехите си!

Домакински трикове: Как да изперем най-упоритите петна?

"Леке" е грозна дума, но не по-грозна от онова, което обозначава. Дори да не може да се похвали с кой знае какви домакински способности, една дама трябва да знае как да се справи с всяко възможно петно по дрехите си.

Преди време, наред с още много трикове за безупречно пране, ви посъветвахме и как най-лесно да се справите със замърсените яки или неприятните петна под мишниците на тениските. Днес ще ви издадем още тайни, които значително ще ви улеснят. 

Петна от трева
Трябват ви само четка за зъби и обикновена бяла паста за зъби. Сложете малко паста върху четката, потопете в чиста вода, след това изчеткайте петното, изплакнете този участък от дрехата и вече можете да я изперете по обичайния начин.

Петна от кръв
Ако кръвта вече е засъхнала, може и да не успеете да я изчистите само с метода на студената вода. Единият вариант е да сипете перхидрол върху петното, другият – да намокрите изцапания участък, да го поръсите с обикновена сол и така да изтъркате кръвта.

Петна от червило
Те са особено упорити, но ще посочим различни начини. Опитайте с алкохол, но без да търкате – просто намокрете чист бял плат и попийте следите от червило с него. Друг вариант е да сложите мек препарат за миене на съдове върху петното, да го оставите да попие за 10 минути, след което внимателно да премахнете изцапаната част, като я третирате от краищата към вътрешността на петното.

Ако материята на дрехата позволява, можете да приложите и трика с лак за коса – напръскайте петното, оставете го за 10-15 минути, след това би трябвало да успеете да го избършете с чист бял плат, напоен с топла вода.

Домакински трикове: Как да изперем най-упоритите петна?Петна от фон дьо тен
Преди да изперете дрехата (или хавлиената кърпа) по обичайния начин, третирайте изцапаното с пяна за бръснене или обикновен шампоан. И двата продукта съдържат необходимите съставки, които ще ви помогнат да се отървете от неприятните петна.

Мазни петна
Поръсете омазнения участък с царевично нишесте, изчакайте няколко минути и после само го изтупайте. Мисията би трябвало да завърши успешно.

Полепнала по дрехите дъвка
Най-спретнатият начин, по който можете да се справите с тази неприятност, е като опитате да "замразите" дъвката. Така тя ще стане твърда и ще се махне много по-лесно. За целта оставете за 15 минути торбичка с лед върху проблемната зона, след това използвайте четка или нещо подобно на кредитна карта, за да изчегъртате дъвката.

Ако този метод не помогне, ще трябва да прибегнете до "тежката артилерия" – изсипете малко олио върху полепналата дъвка. Втрийте го с пръсти и отстранете дъвката, която вече няма да е така лепкава. След това веднага използвайте гореописания начин за премахване на мазни петна, за да се отървете от олиото.  

Петна от кафе или чай
Опънете намокрения участък върху купа или чайник – сякаш правите барабан. Използвайте ластик, за да го закрепите на място. След това излейте през плата гореща вода от височина около 30 см. Внимавайте да не се изгорите!

Този "номер" е приложим и за петната от восък.

Петна от червено вино
Веднага се опитайте да попиете колкото можете проблемния участък, след това изплакнете с хладка вода (може и газирана вода). Поръсете петното със сол и опитайте да го изперете така. Ако продължава да упорства, опитайте гореописания метод с горещата вода. Можем да ви препоръчаме и три разтвора, които обикновено се справят с пораженията от вино: 1/3 ч.ч. оцет + 2/3 ч.ч. вода, или 2 с.л. амоняк в 1 ч.ч. вода, или алкохол и вода, смесени в равни количества.

Петна от бира
Ако течността е засъхнала върху дрехата, смесете оцет и течен препарат за миене на съдове в равни части. Нанесете така приготвения разтвор върху петното, натъркайте, изплакнете с топла вода.

Петна от мастило
Напоете гъба с мляко и търкайте, докато петното изчезне.

Ако намирате тази статия за полезна и искате да научавате още женски хитринки от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

12 4
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 22.05.2014|08:43
Тези хитринки за упорити петна ще са ми от полза.
14
Не е посочен 21.05.2014|15:44
борбата с петната по дрехите ми е най-омразното нещо.
13
Не е посочен 21.05.2014|09:53
Статията ще е от полза за всички домакини.
12
Не е посочен 20.05.2014|18:15
ето една истински полезна статия
11
Не е посочен 20.05.2014|18:06
Някои петна не могат да се изперат .
10
Не е посочен 20.05.2014|16:27
Имам няколко дето нямат и нямат отпиране. Само с Вениш (без да е реклама) успях да ги махна. Ако не се хвнат веднага, просто няма шасн после.
9
Не е посочен 20.05.2014|16:21
Много хубава и полезна информация.
8
Не е посочен 20.05.2014|16:04
Много полезни съвети наистина. Пробвала съм някои от тези трикове.
7
Не е посочен 20.05.2014|15:27
Много полезно инфо за хора, като мен, които постоянно се оливаме с нещо! Особено с кафе!! Много често е с кафе върху белите си ризи!
6
Не е посочен 20.05.2014|15:11
Доста често това е много трудно .
5
Не е посочен 20.05.2014|15:10
Много полезна статия, определено ще я имам в предвид при борбата с упоритите петна.
4
Не е посочен 20.05.2014|15:09
Добри идеи, не ги знаех всичките, на мен най-голям проблем са ми мазните петна и изобщо от храна, сещате се, как детето ви е цял ден на градина и вечерта виждате,че любимата блуза има леке, е какво да правя в този случай?
3
Не е посочен 20.05.2014|14:54
Много хитри трикове наистина! Ще се възползвам от тези хитри, които със сигурност са по-ефективни от разните чудодейни препарати.
2
Не е посочен 20.05.2014|14:50
добри трикове :)
1
Не е посочен 20.05.2014|14:48
Вече знам,ще се опитам да си махна петното от любимата блуза.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay