Ето защо имаме специален пръст за сватбените халки

Ето защо имаме специален пръст за сватбените халки

Сватбата е един от най-специалните моменти в живота и има хиляди традиции, свързани със сватбата. Напоследък хората започват да избягват сватбените традиции все повече. Много булки избират рокля в цвят, различен от белия, ритуали като хвърляне на букета и жартиера също биват пропускани и т.н. Но има една традиция, която е останала във времето и ще остане и занапред. 

История на сватбения пръстен

Тази традиция датира от хиляди години - всъщност от около 5000 години. Някои от най-ранните препратки към сватбените пръстени са от древен Египет, където хората носят пръстени на любовта. Римляните също така свързват пръстени с брака, като пръстените често изобразяват две закопчаващи се ръце, но не винаги са били носени на същия пръст.

Вена на любовта

Хората са вярвали, че имаме вена на безимения пръст, която е свързана директно със сърцето. Тази вена е наречена "вена на любовта". Поради тази причина сватбените халки се поставят на този пръст, символизирайки любовта между двамата души. Тази вена всъщност не съществува, но историята е сладка.

Християнската основа на сватбения пръстен

Християнските сватбени церемонии включват следните думи на свещеника: "В името на бащата, сина и светия дух" и той докосва различен пръст за всяко име. Бащата е палецът, синът е показалеца и свещеният дух е средния пръст. След това се поставя пръстена на безимения пръст и свещеника казва "амин". 

Практически съображения

Докато тези религиозни и исторически фактори определено повлияват на мястото, където поставяме нашите сватбени пръстени, истинската причина може да е дори по-проста от това. Повечето сватбени пръстени са изработени от мек метал и тъй като повечето хора са десничари, носенето му на лявата ръка го предпазва и води до по-малко щети. 

Пръстен на дясната ръка

Подобно на всяка друга сватбена традиция, зависи от вас дали да се съобразявате с нея или не. Традицията в някои европейски култури, като Норвегия и Германия, е пръстена да се слага на дясната ръка. Това също се превръща в популярен и символичен избор за двойки от един и същи пол или дори за тези, които почитат починалите си партньори. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay