Жените трябва да бъдат ценени, а не оценявани!

В света, в който живеем днес, рядко се получава точно така

Жените трябва да бъдат ценени, а не оценявани!

Живеем в света на оценките, в свят, в който лайковете, ретуитовете и дадените сърчица в Instagram имат силата да определят репутации и да напомпват или унищожават самочувствия. Медиите и социалните мрежи просто работят по този начин - те създават модели на поведение, които "трябва" да бъдат спазвани.

На пръв поглед няма нищо лошо в това - всеки желае да бъде своята най-добра и ярка версия, всеки иска да бъде ценен заради това, което е. Често обаче попадаме в неизбежен капан - вместо да бъдем себе си и да се показваме такива, каквито сме, в усилието си да бъдем харесани и оценени, се превръщаме в хора, каквито всъщност не сме.

Но тук няма смисъл да споменаваме до болка познатата мисъл, че трябва да бъдем щастливи със себе си. Ако се върнем назад в историята на човечеството, ще видим как всяко общество диктува границите на това какво е красиво и какво не. За всяка култура и епоха е имало и винаги ще има различни разбирания за красота, които се променят с времето. 

Жените трябва да бъдат ценени, а не оценявани!

В Япония всяка година се харчат милиони долари за процедури за избелване на кожата. В Мавритания карат подрастващите момичета да се хранят по-обилно, за да растат по-бързо. Във Франция пък жените отчаяно искат да се отърват от целулита и се измислят какви ли не процедури. В Африка се смята за изключително привлекателно, ако жената има много дълга шия и затова много жени от африканските племена удължават вратовете си с метални шини.

Очевидно всяко общество има различни виждания за "идеалната" жена. Представите за изящество в една среда могат да се окажат точно обратното в друга. Никога няма да бъдем идеални, но хубавото е, че това изобщо не ни се налага.

Преди време в интернет пространството се появиха няколко кампании свързани с начина, по който жените възприемат себе си и с начина, по който ги вижда обществото. Едната, създадена от организацията Terre Des Femmes, се съсредоточава върху дълбочината на деколтето и други "критерии” за чест и достойнство

Жените трябва да бъдат ценени, а не оценявани!

Друга кампания - на козметичната компания Dove, има за цел да покаже, че трябва да се харесваме такива, каквито сме, и да оценяваме качествата си не според някакви стандарти, а според личното си усещане и с мисълта, че заслужаваме най-доброто. Компанията направи социален експеримент под надслов #ChooseBeautiful, в който жените трябваше да изберат дали да влязат през врата, на която пише "Красива”, или през врата, на която пише "Обикновена”.

В началото всички жени преминават през вратата на "обикновените”, но в мига, в който една се осмелява да направи крачката към вратата на "красивите”, всички останали започват усмихнато да приемат факта, че са прекрасни.

Първата стъпка винаги е най-трудна, но направим ли я веднъж, след това започваме да крачим все по-смело. Така е с всичко в живота, така е и с приемането и обикването на личността - и външна, и вътрешна. Не трябва да забравяме, че ние сме тези, които изграждат обществото.

Не бива да обвиняваме медиите или интернет заради наложените стереотипи. Не само те карат жените да се чувстват прекалено пълни или прекалено слаби, прекалено ниски или прекалено високи. Ние самите продължаваме да държим тези стандарти на пазара.

Жените трябва да бъдат ценени, а не оценявани!

Kупуваме си кремове и хапчета за отслабване, мажем се с лосиони за придобиване на бразилски загар, продължаваме да си правим липосукции и пластични операции, без да имаме медицинска нужда за това. Гледаме реклами с по-закръглени момичета с послание, че те трябва да се харесват такива, каквито са, паралелно с лозунги за хапчета за отслабване. Постоянно се говори за това как е добре да си слаб, а в същото време се забранява на твърде слаби модели да дефилират по модните подиуми.

Светът ни е в постоянно противоречие и затова ние не трябва да бъдем. Трябва да сме сигурни в едно - независимо от размера на дрехите, независимо от тена, всъщност, независимо от всичко -  ние сме красиви и има с какво да се гордеем. И никога не бива да забравяме, че не трябва да позволяваме да ни оценяват, а да ни ценят.

Оценките не могат да определят кои сме всъщност, но обичта на близките, признанието от страна на хората, всички онези малки и големи жестове, които някой би направил заради вас - това са нещата, които ще ви накарат да се чувствате ценени, красиви и щастливи.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

13 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay