Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

Пет жени създават страхотен проект, за да помагат на жертви на насилие

Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

Според Световната здравна организация (СЗО), приблизително 35 процента от жените в световен мащаб ще изпитат физическо, емоционално или сексуално насилие през живота си. Въпреки че повечето хора са склонни да мисля, че насилниците са хора, които се спотайват в тъмните улички, реалността е друга. По-голяма част от тях са хора, които жените познават. СЗОза насилници като чужденци в тъмните алеи, тъжната реалност е, че голяма част от насилието срещу жените е извършено от хора, които познават. СЗО изчислява, че 30 процента от всички дами, които са имали романтични отношения са били насилвани поне веднъж. А това една на всеки три.

Лесно е да срещнеш жена, която е била насилвана и да попиташ "Защо просто не го напуснеш?" Не винаги обаче това е лесно изпълнимо. Най-често жертвите вярват, че нямат друг избор освен да търпят. За щастие, групи като литвийската Moterys Kalba правят всичко възможно, за да предложат възможност на жените и да ги насърчат да потърсят помощта, която заслужават.

Moterys Kalba, което се превежда "Жените говорят" е масова организация, която е основана от пет жени - Лина, Моника, Беата, Неринга и Модеста. "Вместо да говорим за жените като жертви, ние искаме да ги представяме като супергерои!", разказва Лина. И така се ражда техният проект #Superheroes. В сътрудничество с жени, които са избягали от техните насилници и фотографката Неринга Рекасите, екипът заснема фотосесия, за да покаже силата си въпреки всичко.

Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

"Запознахме се, когато отидохме в кризисния център във Вилнюс, където остават жените, напуснали своите партньори.", споделя Лина. "Отне ни около три месеца, за да се опознаем и да се доверим една на друга." Отначало жените са искали да носят маски, но когато са пристигнали на мястото на снимките, решават, че могат и без тях.

Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

Жените от искат оцелелите да знаят, че не са сами. Да не носят чувство за вина и срам. За съжаление, пострадалите продължават да усещат тежките ръце на насилниците, дори когато са се отървали от тях. А това е тежко бреме, което не трябва да носят на плещите си.

Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

Според Лина: "Идеята е да вдъхновява жените да споделят своите истории и нарушат мълчанието си. Ние искаме те да споделят историите си, за да може #superheroes да достигне до повече хора. Това е времето, в което да покажем на света колко сме силни."

Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

Заедно срещу насилието: Оцелелите са супергерои!

Следващият път, когато попаднете на жена, претърпяла какъвто и да е вид насилие, не питайте "Защо не си тръгна?", а "С какво мога да ти помогна?".

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay