Защо първородните деца са по-успешни по-късно в живота

Илон Мъск, Ричард Брансън и Джеф Безос са първородни деца, които са се издигнали до големи висоти като изпълнителни директори. Първородните често получават допълнително внимание, насоки и отговорности от родителите си, което ги оформя като лидери със силна работна етика по-късно в живота им. Не е изненада, че тези качества оформят техния характер, амбиция и стремеж към успех.

Разликите в поредността на раждане започват рано

Можете да забележите разлики дори преди децата да навършат три години. Тези различия влияят на това как децата растат физически и социално и стават по-забележими с напредване на възрастта. Резултатите от тестовете в области като говорене, четене, математика и разбиране също показват тези разлики въз основа на поредността на раждане.

Първородните имат по-висок коефициент на интелигентност

Изследванията показват, че първородните деца обикновено имат по-добри мисловни умения от своите братя и сестри. Това е така, защото те получават повече умствена стимулация от родителите си през ранните си години. Проучване установява, че дори на възраст от една година, първородните се представят по-добре от своите братя и сестри в тестовете за интелигентност.

Те са по-склонни да бъдат лидери

Първородните деца често гравитират към лидерски роли. Всъщност, ако сте първо дете, шансовете ви да станете лидер са значително по-високи - 55 процента по-вероятно в сравнение с останалите. А ако сте от семейство с две деца, ефектът става още по-изразен. В такива случаи имате 63 процента по-голям шанс да станете лидер, отколкото второто дете.

По-малките братя и сестри пък са по-забавни

По-малките братя и сестри често имат специални качества, които ги правят по-забавни, интуитивни и харизматични в сравнение с техните по-големи братя и сестри. Те се научават да използват чара като начин за справяне с конфликти. Психолозите наричат това "стратегия с ниска мощност" и се превръща в ценен инструмент за по-малките братя и сестри.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay