Истина или лъжа: Случайният секс осигурява благополучие?

Не е задължително неангажиращите сексуални взаимоотношения да имат негативни последици

Истина или лъжа: Случайният секс осигурява благополучие?

До момента много малко са проучванията, които посочват някаква връзка между случайния секс и здравословното състояние. Ето обаче, че и това е на път да се промени.

Изследователите от Нюйорския университет и университета "Корнуел” правят откритие в тази не толкова позната тема. Студентите, които взимат участие в проекта, са 371, като 42% от тях признават, че са имали случайни интимни преживявания, докато не са били във връзка с друг човек.

Резултатите показват, че по-голямата част от хората, които са правили неангажиращ секс, са се чувствали добре след това. Това се дължи от части на освобождението от натрупания стрес, до което води самото преживяване. А направената констатация подсказва, че плюсовете от сравнително честите и необвързващи сексуални контакти може да се окажат повече от всички потенциални лоши последици от случайния секс.

Има различни мнения относно това дали те наистина са полезни за практикуващите ги. Според Жана Врангалова, сексолог в "Корнуел”, неангажиращият секс води до депресия. Тя споделя своя опит в областта: "Установих, че независимо от това дали студентите имат или не случайни полови контакти през семестъра, това не се отразява на успеха им в края на учебната година. Единствената връзка, която открих, е между причините, които подтикват към случаен секс, и крайния успех на учениците”.

Истина или лъжа: Случайният секс осигурява благополучие?

Затова екипът от изследователи разделя различните мотивации, които водят до случайни сексуални отношения, на "правилни” и "неправилни” подбуди. Първите включват правенето на секс просто за удоволствие или поне заради научаването на нови неща за личната сексуалност. Т.нар. "неправилни” причини се отнасят до секса за отмъщение или практикуването му просто за повдигане на собственото самочувствие.

Резултатите сочат, че ако се впуснете в сексуални приключения по "правилни” подбуди, като например получаване на по-големи познания в областта, е много вероятно да подобрите личното си благополучие. В случай че до интимни контакти се стигне вследствие на "неправилни” причини, негативните ефекти от преживяването са далеч по-осезаеми.

Проучването обаче ясно доказва, че случайният секс не трябва непременно да има отрицателни последици.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay