Истинската причина за ходенето на меден месец

Историята не е толкова романтична, колкото си мислите

Истинската причина за ходенето на меден месец

За младоженците меденият месец е най-хубавата част от сключването на брак. Мисълта, че отивате на романтично място с човека, с който ще прекарате живота си и тотално ще игнорирате останалата част от света, е чисто блаженство. Но замисляли ли сте се откъде идва тази традиция?

Обичаят води началото си от Великобритания през 19 век. Но не е било това блаженно бягство от света, каквото е сега. Младоженците пътуват заедно, но целта на пътуването е била да посетят близките и приятелите, които не са успели да присъстват на церемонията. Тези сватбени пътешествия не са никак романтични . 

Относно това откъде произлиза термина "меден месец" има няколко различни теории, които представят различна картина на романтичната ваканция. Първата теория датира от 5-ти век. Младоженците са пиели медовина след появяването на луната за пръв път откакто са женени. Медовината е била подарък от гостите и се е смятала за афродизиак. 

Друга теория за произхода на термина е от 16-ти век. Тя е негативна и гласи, че младоженците се обичат в момента, но това няма да продължи дълго. Друга теория, също толкова негативна, е че младоженецът отвличал булката и "медения месец" продължавал докато не спрат да я търсят.

 За щастие времената са се променили оттогава. 

В последно време медените месеци пак са претърпели промяна, породена от липсата на пари и забързаното ежедневие. Сега двойките изчакват определено време, за да съберат пари или си правят "мини меден месец". Това е кратко пътешествие, веднага след сватбата, обикновено не много далеч, за да могат младоженците да се насладят на "бягството" и в същото време да не харчат много пари. Обикновено двойките правят това, ако планират по-дълго пътуване след време или нямат възможност да отсъстват от работа. 

Два медени месеца? Страхотна идея. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay