Как да се грижите за градината си, с помощта на сода за хляб

Как да се грижите за градината си, с помощта на сода за хляб

Содата за хляб е един от онези често игнорирани мощни продукти, които всеки има у дома: използваме я за почистване, за дезинфекция и дори за естетически цели, но можем да я използваме и за грижа за нашата градина.

Ето как можете да използвате содата за хляб за грижа за растенията в градината: 

1. Бори се с гъбичките по екологичен начин

В комбинация със сапун и вода, содата за хляб може да помогне за предотвратяване на гъбични инфекции при някои видове растения, храсти и овощни дървета. Простото напръскване на растението с разтвор може да спре разпространението. Но трябва да имате предвид, че тъй като говорим за естествен продукт, ефектът може да отнеме повече време, отколкото ако използвате химикали. Друга препоръка: наблюдавайте внимателно реакцията на всяко растение, защото прекомерното пръскане може да навреди. 

2. Намалява присъствието на досадните листни въшки

Листните въшки са едно от онези малки животинки, които определено не искаме в нашата градина. Листните въшки обичат да ядат нежните стъбла на растенията и в процеса си отделят сладко лепкаво вещество, което привлича мравки. Това засяга процеса на фотосинтеза, така че е нещо като болест за вашето растение. Когато това се случи, растението губи силата си. Чрез пръскане на вашата овощна градина със сода за хляб и сапун, има по-голяма вероятност да задържите тези насекоми далеч. 

3. Може да подобри качеството на почвата

Експертите знаят, че здравата почва е тази, която не е нито прекалено кисела, нито твърде алкална, тъй като колкото по-неутрално е рН-то на почвата, толкова по-силни и без вредители ще растат растенията.

За да разберете какъв вид почва има вашата градина, просто трябва да изпълните следните стъпки:

Вземете червено / лилаво зеле, нарежете го и го сложете във вряща дестилирана вода.

Оставете го да кисне 10 минути и след това прецедете.

Получената лилава вода е с неутрално рН.

Сложете част от зелевата вода в 2 отделни чаши: в едната чаша добавете оцет (водата ще стане тъмнорозова заради киселинността), а в другата сода бикарбонат (ще стане синя или зелена заради алкалността) .

Това са "контролните" цветове.

В отделни контейнери сложете част от зелевата вода и една или 2 лъжици пръст, която искате да тествате.

Изчакайте 30 минути.Ако водата порозовее, почвата е кисела. Ако стане синя или зелена, тоя е алкална. Ако остане лилава, имате перфектната почва!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay