Какво означава „мамино момче“?

Какво означава „мамино момче“?
Canva

Да си женен за мамино момче не винаги е лошо нещо. Мъж, който е близък с майка си, не е мамино момче по отрицателен начин. Всъщност изследванията показват, че момчетата и мъжете, които имат силни връзки с майките си, са психически по-здрави, по-съпричастни и имат по-добри взаимоотношения с жените.

Мъж, който изглежда нездравословно привързан към майка си обаче, може да е по-голям проблем. Това е особено ако изглежда, че не може да функционира без нея.

Проблемите с границите, зависимостта и обвързването могат да бъдат вредни за една връзка или брак. Важно е да можете да правите разлика между нормални и нездравословни привързаности и да се научите как да установявате здрави граници.

Какво е "момченцето на мама"?

Терминът "мамино момче" често се използва като жаргон, за да опише мъж, който има нездравословна зависимост от майка си в зряла възраст, когато се очаква да бъде независим и разчитащ на себе си. 

Терминът е използван за първи път в началото на 1900 г. и популярната му употреба се корени в работата на теоретици и изследователи на детското развитие като Зигмунд Фройд и Бенджамин Спок.

В миналото психолозите и детските експерти често вярвали, че майчината топлина и студенина често са свързани с психологически проблеми при децата, особено при момчетата. Днес експертите признават, че здравословното привързване е от съществено значение за психическото благополучие на момчетата и мъжете.

Докато за предишните поколения терминът "мамино момче" е бил използван като обида (често използван като синоним на "слаб"), днес отношението на поколенията към термина се е променило.

Много мъже, от професионални спортисти до предприемачи, гордо твърдят, че са мамини синчета. Терминът беше възстановен през последните години, за да посочи момче или мъж, който цени, уважава, възхищава се и/или е близък с майка си.

Знаци

За да разпознаете признаците, че някой може да е мамино момче, важно е първо да можете да разпознаете някои от признаците на нездравословни граници.

Някои признаци на лоши граници включват необходимост да се консултирате с другия човек, преди да вземете решения, нереалистични или разрушителни изисквания за време и финансова зависимост от другия човек. 

Такива поведения често са признак на заплетеност. Когато заплитането продължава в зряла възраст, мъжете могат да продължат да разчитат на майка си, за да посрещнат своите практически, финансови, емоционални и социални нужди. Примерите могат да включват майка му да балансира чековата му книжка, да чисти къщата му и да осигурява пари.

Изследователите предполагат, че тези междуродителски граници са важни не само за отношенията между децата и техните родители, но също така установяват тона, който помага да се определи качеството и на други семейни отношения.

Ефекти

Да си мамино момче може да има някои потенциално негативни психологически ефекти. Например, изследване е установило, че момчетата, които не успяват да създадат сигурни, грижовни отношения с майките си, е по-вероятно да бъдат агресивни като деца и емоционално дистанцирани като възрастни. 

Здравите взаимоотношения между майки и синове са важни. Момчетата с добри отношения с майките си са по-склонни да се чувстват сигурни, уверени и емоционално по-силни. Изследванията показват също, че момчетата, които имат трудни отношения с майките си, са изложени на по-голям риск от престъпност по време на юношеството. 

Въпреки това, докато здравите връзки са важни, проблемите с границите и зависимостта могат да създадат проблеми във вашите взаимоотношения или брак.

Някои от тези негативни ефекти могат да включват това, че е прекалено зависим от майка си и игнорира вашите нужди и желания. Това в крайна сметка може да доведе до чувство на негодувание и затруднения в общуването.

Как да се справим с проблеми с границите

Ако имате проблеми във връзката, причинени от нездравословните граници на партньора ви, има някои неща, които можете да направите, за да подобрите ситуацията. Някои неща, които трябва да опитате, включват:

Установете ясни граници

Вашият мъж може да е свикнал майка му да се грижи за всяка негова нужда и желание, но това не означава, че и вие трябва да го правите. Важно е да поставите граници и да му кажете, че няма да се държите като майка му.

Той може да се държи като момче с майка си, колкото си поиска, но когато е с вас, трябва да се държи като независим възрастен, който може да се грижи за себе си.

Той може да използва манипулация, за да постигне своето, така че трябва да сте силни, когато ви обвинява, че не го обичате и искате най-доброто за него. Проучванията показват, че управлението на границите в брака е важно за успешна връзка. 

Той вероятно не мисли нещата, които казва, но ще ги каже, за да получи това, което иска. Ако се поддадете, той ще продължи да използва манипулации, за да постигне своето.

Поддържайте независимо пространство

Ако той е момче на мама, не е добра идея да се местите в нейната къща. Вероятно връзката им като майка и син ще е преди вашата връзка с него. Той най-вероятно ще застане на страната на майка си по всяка тема, за да не я разстрои. Може дори да отиде при майка си, когато двамата имате разногласия.

Въпреки че той може да прави тези неща, дори ако живеете извън дома й, разстоянието ще помогне донякъде. Не искате да се чувствате като третото колело, когато живеете със съпруга си.

Ако сте във финансово затруднение и неговите родители са предложили да ви помогнат, като ви позволят да се преместите, уверете се, че имате предвид крайна дата. Ако го правите, за да спестявате за собствения си дом, осъзнайте, че рискувате да навредите на брака си.

Имайте предвид обаче, че животът отделен от свекърите не гарантира отношения без стрес с тях. Много двойки все още съобщават, че изпитват натиск. 

Избягвайте конфронтацията

Не е твое място да отидеш при свекърва си и да я молиш да се отдръпне. Ако искате да говорите с някого за ситуацията, трябва да говорите със съпруга си. Не идвайте обаче пълни с гняв.

Когато подхождате към темата, бъдете чувствителни и му кажете, че чувствате малко ревност и бихте искали повече време насаме с него.

Напомнете му, че харесвате майка му и нямате нищо против да отидете у дома й на вечеря веднъж месечно, но тя не трябва да идва на всичките ви дейности и срещи само защото е самотна или има лоши граници.

Обяснете, че не искате тя да излиза от живота ви, но и двамата се нуждаете от време, за да се свържете и да израснете като двойка.

Направете своя избор

Едно е свекърва ви да направи своя избор, ако това му е удобно. Може да избере дрехите му, храната му и дори кариерата му. Ако обаче той не е в състояние да вземе тези решения без нейния принос, това може да е нещо, което да обмислите да опитате да изгладите.

Не искате майка му да стане човек, който взема решения относно изборите, които правите като индивид или като двойка. Не включвайте свекърва си в брачните си разногласия.

Свекърва ви не трябва да участва във вашите лични решения относно финанси, кариера, родителство или ваканции, освен ако не поискате директно нейното мнение.

*

Ако съпругът ви е твърде привързан към майка си, важно е да погледнете как това вреди на брака ви. Вероятно сте пренебрегнали червените знамена за това, когато сте се срещали, така че ако сега го виждате в брака си, трябва да го адресирате по-рано, отколкото по-късно. Ако опитът за общуване и разрешаване на проблеми около това не придвижи нещата в правилната посока, професионалната помощ вероятно е добра идея. 

Професионалното консултиране за взаимоотношения може да помогне на двойките да се справят с граничните проблеми. В допълнение към традиционното лично консултиране на двойки, онлайн терапията също е опция, която може да бъде удобна, достъпна и ефективна.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay