Колко секс е твърде много?

Колко секс е твърде много?
unsplash

Ако често сте сексуално активни, може да се чудите колко секс е твърде много? И все пак има ли последствия от твърде много секс?

Ето какво трябва да знаете за това как и защо тялото ви може да ви предупреди, че имате нужда от малко почивка от секса:

Колко секс прави средностатистическия човек?

Въпреки че честотата на секса варира от човек на човек, изследване е изчислило колко пъти един възрастен прави секс. Например, средностатистическият възрастен прави секс 54 пъти годишно, според проучване, публикувано през 2017 г. в Archives of Sexual Behavior.

Тази честота може да се променя в зависимост от няколко различни фактора. Например, според изследователите, честотата на секса варира според възрастта по следния начин:

Хората на 20 години правят секс около 80 пъти годишно.

Около 50-годишна възраст е обичайно сексуалната честота да намалява.

Хората на 60 години правят секс около 20 пъти годишно.

Освен това изследователите установили, че честотата на секса намалява сред хората, които са женени или живеят заедно. Въпреки това, тази честота на секс остава относително стабилна сред хората.

Можете ли да правите твърде много секс?

Ето нещо, което да ви успокои:

"Дефиницията за чест секс е променлива. И ако се чувствате добре и не боли, тогава сексът с всякаква честота е добре", казват специалистите.

С други думи, броят пъти, в които човек прави секс годишно, е различен за всеки. Можете да правите възможно най-много секс, без да изпитвате отрицателни странични ефекти.

Така че, слушайте тялото си, ако изпитвате дискомфорт, подуване, дразнене или друго. Правенето на почивка от секса може да помогне за облекчаване на тези симптоми. Ако страничният ефект е тежък или продължи дълго, добре е да се консултирате с лекар.

Вагинални рискове от твърде много секс

Основната физическа опасност от многото секс е прекомерното подуване на вагината и срамните устни.

"С много сексуална стимулация вагината и срамните устни се напълват с кръв. Това може да доведе до прекомерно подуване и болка при сексуален контакт.", казват лекарите.

Вулвата, която описва всички външни женски полови органи, включва:

Срамните устни, които са гънките на кожата около вагиналния отвор

Отворът към влагалището

Клиторът

За разлика от това, вътрешната вагина е мускулна тръба, която води от вагиналния отвор до шийката на матката. Дългата сексуална сесия може да причини подуване и болка във вагината и срамните устни. Освен това може да забележите, че естественото смазване на вагината ви изсъхва. И ако влагалището е прекалено сухо, може да се появи триене и болка.

Ако не е имало достатъчно любовна игра, за да се възбудите и да се овлажните, вагината ще бъде суха, правейки секса болезнен, когато пениса или пръстите ви влязат във влагалището. Също така, вагинална сухота може да се появи при хора в менопауза.

Вагиналната сухота води до усещане за парене във влагалището по време на сексуален контакт и проникване. Ако се окажете с подута или възпалена вагина след сексуален контакт, спрете, докато не се почувствате добре.

Ако подуването е прекомерно, сложете лед за малко облекчение. Следващият път, когато правите секс, обмислете използването на лубрикант или кокосово масло, за да създадете допълнителна влажност във влагалището.

Рискове за пениса от твърде много секс

Може да има и рискове за пениса от твърде много секс.

Може да усетите болезненост, подуване и триене, както и затруднения при уриниране. 

И не забравяйте, че големият пенис не винаги е по-добър, особено ако правите много секс. Докато дебелият пенис може да накара партньора ви да се чувства задоволен, прекаленото разтягане може да бъде болезнено и неудобно и да причини вагинални или анални разкъсвания.

Други странични ефекти от твърде много секс

По-високата честота на полов живот може да увеличи риска от инфекции на пикочния мехур и вагинални инфекции поради нарушен баланс на вагиналното рН. Вагиналното pH се дисбалансира, когато бактериите от вагината и ануса намерят път към пикочния мехур.

За да предотвратите инфекции на пикочния мехур и влагалището, изпразнете пикочния си мехур след вагинален секс.

В някои случаи страничният ефект от многото секс може да изисква медицинска помощ. Консултирайте се с лекар, ако имате симптоми на вагинална инфекция или възпаление, като:

Ненормално течение

Сърбеж

Болка

Миризма

Според проучване, публикувано през 2020 г. в BMJ Sexual & Reproductive Health, мъжете, които съобщават за 10 или повече сексуални партньори, са с близо 70% по-застрашени да развият рак, отколкото тези, които съобщават за нула или един сексуален партньор.

Освен това жените, които съобщават за 10 или повече сексуални партньори, са с близо 91% по-застрашени да развият рак в сравнение с тези, които съобщават за нула или един сексуален партньор.

Според изследователите тези повишени рискове от рак вероятно са свързани с ракови заболявания, свързани с инфекции, предавани по полов път (ППИ), като човешкия папиломен вирус (HPV). 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay