Колко струва да бъдеш грамотен?

Непосилно ли е за българина да пише и говори на правилен български език?

Колко струва да бъдеш грамотен?

Искам първо да ви поздравя с днешния празник 24 май- денят на българската писменост и култура! Поздравявам онези от вас, които наистина я използват, защото мнозина ползват някакви други странни писмености (да не говорим за говорите.)

Всеки път, щом видя някой да ми пише на така наречената шльокавица, просто затварям чата... Та какво мога да си кажа с един човек, който дори не е усвоил собствения си език... за друго да не говорим! Винаги съм го казвала, ще го кажа и днес – колкото и езици да знаете, не знаете ли собствения си, това е много жалко за вас. Съжалявам такива хора!

Някои ще кажат "Но ние го знаем, само че бързаме." Колко секунди коства да обърнете езика на компютъра или телефона си? На мен ми отнема по-малко от секунда, за вас не знам...

По повод тази ширеща се неграмотност от издателство "Жанет 45" преиздадоха романа на Иван Вазов, но този път той се казва "Pod igoto”. Прочетох много противоречиви мнения в Интернет. Аз не мога да застана зад една единствена теза. От една страна, да, защо от издателството не преиздадат оригинала, за да могат още млади хора да се запознаят с вечния роман на дядо Вазов?

От друга страна, обаче, аз винаги съм обичала иронията и сарказма. С някои хора просто не може да се говори по различен начин. Ако искаш да им предадеш някаква идея, то трябва да иронизираш дадено поведение. Такъв е и принципът, по който са решили да работят от издателството. Надявам се иронията да подейства и всички да осъзнаем, че писането нa някакъв странен език не е нещо безобидно, а заплаха за езика и културата ни.

Няма да изпадам в подробности и за множеството неграмотни надписи, които виждам всекидневно. Да, езикът ни не е сред най-лесните, но е нашият! Всеки път, когато си помислите, че можеше да е по-лесен, си спомнете за французите, шведите, китайците, защото тяхната писменост също не е лесна..

В заключение ще кажа – уважавайте езика си, говорете и пишете правилно и се старайте всекидневно да го обогатявате!

Честит празник!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay