Лесни начини да разберете дали ви лъжат

Дори да не допускате, че е възможно, може би събеседникът ви не казва истината

Лесни начини да разберете дали ви лъжат

Сега ще ви кажем една истина, от която ще настръхнете.

Всеки лъже.

И преди да се възмутите, че вие не сте такива, се замислете. Все някога ви се е случвало да промените или направо подмените истината по една или друга причина. И богатите, и бедните лъжат. Родителите и децата - също. Както престъпниците, така и полицаите изричат лъжа след лъжа.

В днешно време е трудно да разберете кога някой е искрен с вас. Като че ли хората се чувстват по-сигурни зад своя щит от лъжи. А ако сте сред доверчивите идеалисти, които не вярват, че точно те биха могли да бъдат преметнати, наистина трябва да прочетете този текст докрай.

Благодарение на него следващия път доста по-трудно ще приемете очевидната лъжа за чиста истина. Ето за какви знаци трябва да следите...

Очи в очи
Ако човекът срещу вас лъже, той със сигурност няма да ви гледа в очите, за да не се издаде. Особено при липса на предварително скалъпена история, той ще гледа нагоре и настрани, докато мозъкът му изгражда правдоподобна история. В момента, в който засечете подобно поведение, трябва да сте нащрек и за останалите симптоми.

Имайте предвид все пак, че ако сте попаднали на изпечен лъжец, той е обигран и е способен да ви гледа в очите, докато ви мами.

Всичко е изписано на лицето
Следете мимиките на своя събеседник. Вероятно, ако ви лъже, ще се опитва да пресили положителните и да скрие негативните си емоции. В случай че се усмихва твърде угоднически, а дори при по-рязка реакция от ваша страна не променя изражението си, трябва да знаете - този човек има користни цели спрямо вас.

Изчервяване и изпотяване
Косвено доказателство за изричането на лъжи са изпотените длани, както и зачервените бузи и уши. Същите тези признаци обаче издават и наличието на стрес в конкретната ситуация. Може пък човекът наистина да се притеснява, докато разговаря с вас.

Все пак, ако първо е поруменял, а след края на разговора стиснете ръката му и усетите, че е потна, по-добре имайте едно наум.

Езикът на тялото
Езикът на тялото също не е за подценяване. Колкото и убедително да говори вашият събеседник, трябва да проследите движенията му. В случай че постоянно почесва части от главата си и не спира да кърши ръце, или е много притеснителен, или е пълен лъжец.

Вербални знаци
Лъжците избягват кратките фрази - колкото по-дълъг е техният монолог, толкова по-малка е вероятността той да прерасне в беседа. Най-омразният въпрос на измамниците е: "Откъде знаеш всичко това?”. Само така бихте могли да прекъснете потока от безмислени слова и да се насладите на новата сцена - в главната роля е смутен лъжец, който продължава с опитите да измисля врели-некипели.

Ако по време на разговора посмеете да се усъмните в неговите думи, бъдете готови за контраатака. Моментално измамникът ще изрази бурното си възмущение от вашата недоверчивост. След монолога, имащ за цел да ви убеди, че разговаряте с едва ли не най-честния човек на света, той рязко ще смени темата, за да не ви даде възможност за по-нататъшни провокации.

Хората, които говорят лъжи, често украсяват историите си с живописни детайли, но пропускат онова, което има значение. Ако разговорът, който водите, е наистина важен, го запишете на диктофон. След няколко дни накарайте човека да ви припомни какво точно сте си говорили - със сигурност ще има доста разлики спрямо първата версия.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

12 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay