Наистина ли първата година от брака е най-трудна?

Наистина ли първата година от брака е най-трудна?

Първата година на брака е малко противоречие. Широко известно като медения месец, се случва и най-лошото от всички следващи години - смущаваща перспектива за всички двойки, които са на път да започнат заедно следващата си глава от живота.

Както всяко ново преживяване, сключването на брак има свой собствен набор от предизвикателства. Но според Рейчъл А. Шусман, L.C.S.W. и експерт по връзките в Ню Йорк, тези предизвикателства не трябва да торпедират блаженството на двойка след сватбата, стига да отделят време, за да разгледат какво предстои и да предвидят области, които ще изискват компромиси.

"Не смятам, че първата година от брака е най-трудната, мисля, че това е твърдение на хората, които са женени от много дълго време", казва Шусман. "Първата година на брака трябва да е наистина радостна. Двойките, които са имали много проблеми по време на първата година от брака, вероятно са имали същите проблеми и преди това. 

Тези двойки, които имат трудна първата година са тези, които пренебрегват конфликтите по време на годежа. Те не обръщат внимание на предпочитанията и навиците, както и на начина на живот на другия; те не постигат баланс между работа, свободно време и семейство. 

Хората, които разрешават проблемите си, преди да сключат брак, имат много по-щастлива първа година от брака си. Няма особено много изненади, когато хората си живели заедно преди да сключат брак. Също така, голям процент от хората правят "тест" преди да сключат брак. Съжителството без брак е все по-често срещано напоследък, което още повече изключва твърдението, че първата година от брака е най-трудна. 

Съжителството преди брака, намалява броя на разводите изключително много. 

Първата година съжителство с един човек може да разкрие много специфични особености, които не са били очевдини преди това. Например хигиенните навици и други особености на характера. Но от друга страна, първата година често носи голяма доза оптимизъм, която помага на хората да изгладят недоразуменията, което е от съществено значение за здравите отношения. 

Въпреки това, съвместното живеене не изключва възможността за брачни проблеми и не е гарантирано, че първата година ще бъде по-лесна. Но двойките, които имат най-трудно начало, са склонни да са тези, които имат най-щастлив брак. 

Когато хората имат проблеми през първата година, това обикновено се дължи на факта, че те не са изяснили някои неща: общи банкови сметки, личната независимост и много руги. Сблъсъкът между начините на живот и изгледите за света може да направи първата година от брака най-трудната - "още по-трудна, отколкото първата година от  гледането на детето. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay